Analysföretaget Circana (tidigare The NPD Group och IRI) har släppt en intressant rapport som skvallrar om hur det går för PS5, Xbox Series och Nintendo Switch i USA.

Playstation 5 har gått rejält bra efter att den slutade vara bristvara i mitten av förra året. PS5:an bedöms ha sålt 5 procent bättre än vad PS4 gjorde på samma tid, och det trots att konsolen var svår att få tag på de första 2,5 åren. Jämfört med PS3 har PS5:an sålt hela 87 procent bättre under lika lång tid.

För Xbox Series X och S ser det tvärtom kärvare ut. De ska ha sålt 10 procent sämre än Xbox One. Men den leder med 6 procent mot Xbox 360. Allt alltså under lika lång tid från respektive säljstart.

För Nintendos del är det också glada analysbesked. I juli passerade Switchen den totala försäljningen för Wii i USA, och den ligger bara en respektive fem miljoner sålda exemplar bakom Xbox 360 och PS2 där. Rapporten anger inte säljsiffrorna, men de gamla konsolerna har uppskattningsvis gått åt i någonstans mellan 38 och 47 miljoner ex styck i USA.

På det hela taget ser 2023 ut att bli ett positivt år för spelbranschen i USA. Den spås omsätta 58,3 miljarder dollar under 2023, i så fall en ökning med 3 procent mot året innan. Av detta tros hårdvara omsätta 7 miljarder dollar, vilket blir en ökning med hela 19 procent.