Tore ”Totte” Friskopp, var en av de stora överraskningarna på Fragfest. Bara 15 år gammal var han känd som en av landets bästa modemspelare, eller ”HPW”. Förkortningen stod för high ping whiners, vilket var motsatsen till low ping bastards, LPW som satt på fasta linor. Han var snubblande nära att ta hem hela tävlingen. Han minns turneringen som en av de absoluta höjdpunkterna i hans då 15-åriga liv, och idag 20 år senare kan han se tillbaka på Fragfest med ljusa minnen. Totte slutade som trea, efter att ha slagit ut många av tävlingens favoriter på vägen till finalen.

Idag är Tore Friskopp, 35, entreprenör i IT-branschen med hemvist på Malta där han driver egen verksamhet på torefriskopp.se. Men han minns fortfarande Fragfest väl. Så här skriver han till mig när jag frågar honom vad han kommer ihåg bäst från evenemanget:

Jag minns att det var fruktansvärt kul att träffa folk som hade samma intresse. Det spelades alla mot alla, 4 på varje bana, och det var förvånansvärt enkelt att vinna i de första omgångarna. Folk verkade förvånade över att det gick bra för mig, vilket berodde på jag bara spelade modem över internet. Men varje helg lanade vi – så jag hade mycket bra erfarenhet av lan, men ingen på eventet visste om det.

Jag kommer också ihåg att oKKun imponerade på oss andra eftersom han jobbade på Digital Illusions – jag och min stallkamrat Captain-Zed var stora fans av deras pinball-spel – och berättade om fördelarna för en grafiker med att använda sig av en rullkula istället för mus.

Just ja, jag minns också att jag och Captain Zed (Aka Karl-Johan Perntz) smög tillbaka till lokalen efter eventet och lånade/stal några quake-planscher. Jag har fortfarande min kvar.

Efter tredjeplatsen i Fragfest var Totte känd i hela Strängnäs, eller åtminstone i högstadieskolan där han gick. Något som fick en del oväntade konsekvenser.

Jag brände mina "15 minutes of fame" i tidig ålder. En lärare tog mig åt sidan och hade ett allvarligt snack med mig. Han sa att om jag lade samma energi och tid på något vettigt istället, till exempel skolan, så skulle jag kunna nå långt. Jag svarade kaxigt att "visst, men jag tycker inte det är lika roligt" och tyckte han var lite korkad. Långt senare förstod jag att han bara ville mitt bästa. Att han tillhörde de lärare som faktiskt ville eleverna deras bästa.

Några år efter tävlingen lade Tore spelandet på hyllan då han hade för lite tid för att träna – det var ”allt eller inget” enligt honom själv.

Dessutom var min styrka "Free For All" och inte 1 on 1. När turneringar med rätta gick över till att vara 1on1 tappade jag lite intresset.

I mogen ålder har Totte dock sökt sig tillbaka till onlinespelsvärlden. Han spelar #Starcraft II åtminstone några timmar i veckan och uppskattar skillnaden mot FPS-spelen genom att alla spelare i Starcraft styrs av sin ranking.

Rankingen är kopierad från schack-världen och gör att du alltid möter motståndare som är jämnbra. Det gör att någon som jag, som bara spelar några timmar i veckan, fortfarande kan vinna hälften av matcherna och tycka det är kul. Man slipper få spö av 14-åringar som bor hemma och inte behöver jobba.

Totte föll som sagt i Fragfest-finalen, med ynka 13 poäng upp till vinnaren Tomi ”DOOMer” Kärnä, 20 år gammal vid tiden. Som namnet antyder var han mest känd från Doom, ett spel där han vunnit det mesta som gått att vinna tidigare i sin karriär. Nu, på Fragfest, hade han sadlat om till Quake och många ifrågasatte hur det egentligen skulle gå – han hade fortfarande inte börjat använda mus utan satt endast med tangentbord. Något som kunde tyckas närmast omöjligt med tanke på vilken 360-koll, supersnabba vändningar, rakethopp och andra konster som Quake-eliten ägnade sig åt. Inte minst var han själv tveksam om sina chanser när han anlände till tävlingslokalen på Grev Turegatan i Stockholm på morgonen den 14 december.