Hackergruppen Fail0verflow har lyckats få en Linux-version att fungera på Playstation 4. Man har lyckats köra icke-signerad kod (alltså kod som inte är godkänd av #Sony, vilket normalt krävs) på PS4:an, och det hela demonstrades under mässan 32C3 (står för 32nd Chaos Communication Congress) som gick av stapeln i Hamburg i mellandagarna.

Här är en film som visar vad gruppen gjort:

Gruppen beskriver PS4:an som nära besläktad med en vanlig pc, fast med en del betydande skillnader. Det går t.ex. att få fart på 3d-accelererad grafik, och man tror att det rör sig om månader snarare än år innan någon får både indie- och storspel att fungera på PS4:an utan Sonys inbladning.

Fail0verflow, som tidigare hackat såväl PS3:an som Wii och Wii U, planerar att släppa filer som låter intresserade och kunniga att själva köra Linux på sina PS4:or. Man tänker däremot inte släppa exploitsen, och definitivt inga hackade spel.

I slutet av förra året skrev vi om att en annan grupp lyckats jailbreaka PS4:an, och därmed var det möjligt att köra egen firmware på maskinen. Det hacket krävde dock en utdaterad firmware-version. Återstår att se vilka konsekvenser de nya tricksen betyder för konsolen, och om Sony lyckas hindra att det går att köra piratkopierade spel på den. Vi lär få återkomma i frågan.