Windows 10 är som bekant gratis för alla som äger giltiga Windows 7- eller 8-licenser, men trots det – och trots att Win 10 fått massor av beröm – klamrar sig en stor mängd Windows-användare kvar vid Windows 7.

Hela 56,1 procent av pc-datorer på nätet körde Windows 7 i november, uppger webbanalysföretaget Net Applications enligt Investors.com. Och siffran visar inga tydliga tecken på att sjunka: i augusti körde 57,7 procent Windows 7, i september 56,5 procent och i oktober var siffran åter 55,7 procent. Användarsiffran för Windows 10 var i november 9 procent, en svag ökning från 7,9 procent i oktober.

Windows 8 kördes i november av 14 procent (ökade från 13,2 i oktober), vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur mycket skäll det fått. Månaden innan Windows 10 släpptes hade Windows-åttan 16 procent av marknaden.

Den till synes långsamma övergången till Windows 10 kan delvis bero på dålig datorförsäljning, tror Net Applications. Samtidigt spår marknadsundersökningsföretaget Gartner att Windows 10 kommer växa snabbare än Windows 7 i företagsvärlden, och man tror att Windows 10 kommer finnas på över 50 procent av datorerna i företagssammanhang i januari 2017.

Siffrorna skiljer sig rejält från de Steam tar fram via sina frivilliga användarundersökningar. Där körde 27 procent Windows 10 i början av november, och knappt 45 procent använde Win 7. Trenden där är att Win 10 växer och Win 7 minskar, vilket gissningsvis kan bero på att gamers och Steam-användare är teknikintresserade och därmed mer benägna att ta till sig ny teknik.

Enligt Net Applications siffror körs olika Windows-versioner på 91,4 procent av alla pc-datorer på internet. #Apples Mac OS X har 7 procent och Linux-varianter ligger på 1,6 procent.

Windows 10 släpptes den 29 juli och alla som äger giltiga Windows 7- och 8-licenser kan som sagt uppgradera gratis. Operativsystemet har fått beröm, men också gott om skäll för att skicka alltför mycket information till Microsoft. Enligt vår egen läsarpoll från i somras gillar en majoritet av er Windows 10 skarpt.