Esport ses ofta som ett intresse som framförallt engagerar pc-spelare, men en undersökning bland gamers i USA skjuter den åsikten i sank. Esportsanhängare frågade om sina spelvanor, och bara 35 procent av de tillfrågade sade sig spela på pc. Samtidigt kallade 75 procent av de svarande esportfansen sig konsolspelare.

Noterbart är också att 10 procent av de som svarat inte säger sig spela alls, och att 65 procent spelar på surfplatta eller mobil – 30 procentenheter fler än vad som spelar pc.

Undersökningen är en del av The Esport Report och har utförts av Nielsen, ett företag som undersöker medievanor. Totalt 1200 personer har svarat, där 1000 beskrivs som esportfans och 200 som känner till esport utan att vara fans. Samtliga deltagare är över 13 år.

USA anses inte vara pc-spelandets hemmaplan; pc-spelarnas återfinns till stor del i Norden, Tyskland och Sydkorea. Att konsol är starkt i USA kan förklara Nielsens siffror. Det kan också vara så att esporten börjar bli så etablerad att även ickegamers intresserar sig allt mer, ungefär som med folk som kollar på Allsvenskan i tv-soffan utan att själv spela fotboll.