Det tredje gruppspelet drog igång direkt vid 10 på söndagsförmiddagen, vilket uppenbarligen var lite tidigt för åskådarna, då det i princip var folktomt då de första matcherna spelades. De få närvarande fick dock en bra början, då Sase slog Puma och Naniwa slog Genius. Både Sase och Naniwa hade oturen att hamna i riktigt svåra grupper, så det kändes lovande med en första vinst för dem båda. Det sistnämnda var en repris på deras GSL-match nyligen, där Genius valde Naniwa som motståndare bara för att sedan förlora i två raka matcher mot svensken. Trots den starka starten gick det sedan betydligt sämre för Naniwa. Hans PvZ verkar ha lidit rejält av bristen på Zergs i GSL och han förlorade två raka matcher mot Slivko och Nerchio vilket innebar att han åkte ur turneringen.

Thorzain, Cytoplasm, Seiplo, Morrow och Sjow tog sig däremot vidare till Ro16. Efter att Forsen slagit till med en riktig överraskning och besegrat SaSe, samtidigt som Sase besegrat Hyun, hamnade de i ett likaläge där särspel fick avgöra vilka två som gick vidare. Där drog Forsen det kortaste strået och SaSe och Hyun gick vidare till nästa omgång. Där väntade dessvärre ytterligare avbräck för svenskarna. Seiplo och Morrow mötte för hårt motstånd, medan Sase inte lyckades upprepa Naniwas bedrift och förlorade mot just Genius. Sjow slog däremot Livezerg i två raka och Thorzain slog ut landsmannen Cytoplasm.

Förhandsfavoriten imponerar

När så turneringen gick in i kvartsfinalerna, återstod två svenskar, tre koreaner, en tysk, en polack och en holländare. Det pratas väldigt mycket om koreansk dominans i internationella turneringar, men här stötte de på patrull. Holländaren Ret lyckades besegra forne GSL-tvåan Genius till publikens förtjusning. Till ännu större förtjusning var förstås att Thorzain slog ut tyske protoss-spelaren Socke. Nerchio, som vanligtvis är otroligt stark i onlineturneringar men har svårt live, gav koreanen Monster en hårt fight, men vi till slut se sig besegrad med 2-1. Dessvärre levde en av turneringens största förhandstips, koreanske Polt, upp till förväntningarna och slog ut Sjow. Han tog sedan en relativt enkel seger mot Ret för att ta sig till final. Det gjorde han med bara en enda förlorad match i hela turneringen. (Mot svenska Cytoplasm).

Marcus ’Thorzain’ Eklöf rönte framgångar på Dreamhack Open i Stockholm.

Stämningen bland de cirka 2000 fansen i arenan var magiskt när Thorzain slog ut Socke och när han sedan mötte Monster i semifinalen fick han stort jubel för varenda lyckad drop och dödad hatchery. I försts matchen såg svensken ut att kunna vinna med en väldigt aggressiv spelstil, men Monster lyckades i sista stund få ut en betydande Ultralisk-styrka som slog tillbaka svensken. I match två såg det ut som att Thorzains resa var slut då Monster laddade upp för ett massivt anfall med zerglings, banelings och mutalisks, men med minsta möjliga marginal lyckades Thorzain hålla emot med tanks och marines och Monster gav upp direkt efter. Tredje matchen var väldigt lik den första, med undantaget att Thorzain nu lärt sig sin läxa och den här gången kunde han lätt ta hand om Monsters Ultralisker med en mer koncentrerad armé. Öronbedövande jubel följde, då han säkrat en plats i finalen.

Det var en final som han själv medgav skulle bli väldigt svår. Han hade mött Polt tre gånger innan och förlorat samtliga. Stämningen blev dock riktigt gemytlig omgående, När spelarna börjat spela blir de presenterade av kommentatorerna, och Thorzain fick givetvis mycket högre jubel från publiken än Polt. Då påpekar han i spelets chatt, för publiken, att Polt förtjänar mer jubel än så. Polt svarar med att kommentera hur artig Thorzain är.

Hemmaseger!

Stämningen gick ner lite i och med att Thorzain tappade första matchen, på grund av några misstag där Polt lyckades skära av och tillintetgöra delar av svenskens armé. I match två gick det bättre. Med Hellions och Marines, understödda av en Viking och en superviktig Raven med Point Defense Drone lyckades Thorzain bryta igenom Polts försvar och kvittera serien. Och svenskens framgång fortsatte. I nästa match stod han emot Polts cloakade Banshees, trots många förlorade marines och långsamt stabiliserade han ett svårt läge och tvingade tillbaka Polt. Därefter satte han in en egen attack och med en kirurgisk landsättning som tog ut Polts nästan färdiga stimforskning, tog han ett stort övertag, och så småningom matchen.

Den fjärde matchen började på bästa tänkbara sätt för Thorzain, som perfekt kontrade Polts planerade landsättningsattack. Han kontrade omedelbart och träffade en perfekt timing. Polt var nu instängd i sin bas, alltmedan Thorzain placerade sin mycket större armé utanför och inväntade det oundvikliga utbrytningsförsöket. Det kom så småningom, men lyckades inte slå igenom både Thorzains tanklinje och de inkommande förstärkningarna och Polt tvingades ge upp. Jublet visste inga gränser när koreanens ”GG” syntes i spelchatten.

Marcus ’Thorzain’ Eklöf revanscherade sig efter sin förlust mot DongRaeGu i Dreamhack Valencia Invitational i fjol och vann Dreamhack EIZO Open inför en extatisk hemmapublik. En perfekt avslutning på en fantastisk turnering. Marcus får ta med sig vinstsumman på 70 000 kr, fansens pris på ytterligare 10 000 kr, samt seedning till såväl MLG Spring Arena 2 som Dreamhack Winter. Han får också med sig minnet av 2000 svenskar som står upp och ropar; ”Thorzain! Thorzain! Thorzain!”. Det minnet tar jag också med mig.

Resultat
1. Thorzain, Sverige (T)
2. Polt, Sydkorea (T)
3-4. Ret, Holland (Z)
3-4. Monster, Sydkorea (Z)
5-8. SjoW, Sverige (T)
5-8. Genius, Sydkorea (P)
5-8. Nerchio, Polen (Z)
5-8. Socke, Tyskland (P)