Kontrastnivåer och färgåtergivning är faktiskt så bra att den konkurrerar med bra LCD/IPS-skärmar, vilket tillsammans med det goda flytet som bilduppdateringen ger skapar en riktigt angenäm upplevelse. En låg responstid på 1 millisekund i Turbo 240-läget (5 ms annars) och låg input lag gör skärmen ytterst väl lämpad för alla typer av gaming och anslutningar till datorer såväl som konsoler. Sweclockers har mätt upp ett input lag på 12 ms i sitt test, vilket är lågt nog för att ingen ska störa sig.

Ett vanligt problem med VA-paneler som LCD-diton inte lider av i samma utsträckning är att paneltekniken tenderar att reflektera ljus och framförvarande objekt. När du stirrar på färgrika scener är detta inte ett problem, men i mörka scener är det irriterande att behöva se sin egen nuna eller lampor reflekteras i bilden. Eizo Foris FG2421 lider också av detta problem, men faktiskt inte lika illa som vi upplevt med andra VA-baserade skärmar. Det som finns i skärmens direkta närhet reflekteras i mörka scener, men inte tydligt nog för att det verkligen ska dra uppmärksamheten från det som pågår i spelet. Vi var tvungna att aktivt fokusera på reflektionerna för att upptäcka dem, och då är det i vår mening inte ett stort problem.

Få brister men till ett högt pris

Ljuskällor som är riktade rakt mot skärmen reflekteras så klart mer här än hos en LCD-baserad skärm, men då detta skulle vara störigt oavsett vilken skärmtyp du använder kategoriserar vi detta som ”detaljgnäll”. Desto större brist är skärmens begränsade förmåga att anpassas i höjdled. I vårt testrum befinner sig skrivbordet så pass lågt att vi ofta höjer skärmarna så att bilden hamnar i höjd med ögonen. Detta kunde vi inte med Eizo Foris FG2421. Genom att sänka datorstolen hamnade skärmen i rätt höjd, men då hamnade tangentbord och mus i en mindre optimal höjdnivå. Om du använder dig av skrivbord och stol utan höjdanpassning kan detta med andra ord vara ett problem.

En hurtig bildskärm med bra kontrastnivåer gör inte Andreas bättre på CS:GO.

Vårt gnäll om betraktningsvinklar, reflektioner och höjdanpassning hade i normala fall varit små detaljer vi inte fäst så stor vikt vid, men då Eizo Foris FG2421 kostar snubblande nära fem tusen riksdaler är vi mer känsliga. Kommande skärmar som BenQ XL2420Z erbjuder 144 hertz, saknar VA-panelernas reflektionsproblem och erbjuder bättre höjdanpassning till ett lägre pris. Då vi inte hunnit köra denna skärm genom testlabbet kan vi inte uttala oss om hur de båda skärmarna står sig mot varandra sett till spelupplevelsen, men detta kommer vi så klart återkomma till i ett kommande test.

Då Eizo Foris FG2421 har ett vettigt antal bildingångar och USB-portar, som tyvärr endast är version 2.0, får den även tummen upp sett till funktionsomfång. Kort och gott är detta en riktigt bra spelskärm för den som kan acceptera den rejäla prislappen och begränsade höjdanpassningen. I slutändan sätter vi en trea i betyg med motiveringen att du får mycket men inte felfri gamingskärm för mycket pengar. Med konkurrerande gamer-skärmar bestyckade med G-sync vid horisonten kan det vara värt att ta sig en extra funderare för den som tänker göra en investering av denna magnitud.