NBA Live har varje år blivit snäppet bättre än året innan. Men trots förbättringar har serien aldrig varit nära att hota #2K Sports NBA 2K-serie. Förra året genomgick NBA Live-serien en grundläggande förändring och på det stora hela var den till det bättre.

Mycket har också förändrats i årets upplaga. Det finns till och med så pass många nyheter att jag faktiskt inte har utrymme att förklara alla närmre. Den största är dock inget flashigt ord på bästa EA-språk (tänk "Be A Pro", "Dynasty Mode", "Madden IQ" osv) utan kort och gott själva spelupplevelsen. Äntligen har EA Sports lärt sig hur basket fungerar.

Inspirerande realism

Tidigare har NBA Live haft problem med realismen och många gånger har det känts som om man gått ifrån själva själen i basket, nämligen lagspel. Titta bara på finalserien i år; Boston Celtics vann över Kobe Bryant (förmodligen världens bästa basketspelare) och hans Los Angeles Lakers just beroende på att man agerade som ett lag. Kanske fick spelutvecklarna i läxa att närstudera Celtics spel och ta till sig vilken ingrediens som är viktigast när man vill vinna basketmatcher.

I år har de kryddat spelet med en betydligt högre dos realism och lagspel. Bland annat har varje lag specifika spelscheman som stämmer överrens med verkligheten och de AI-styrda spelarna rör sig konstant för att bli öppna för en pass. Dessutom har man gett basketens absolut vanligaste taktiska drag, "pick and roll", en alldeles egen knapp. Håll ner vänster avtryckare så sätter närmsta medspelare en pick på din försvarare - släpp knappen och samma person gör en roll. Mycket enkelt och enormt användbart.

Snygga men störiga animationer

Den nyhet som EA marknadsfört hårdast är NBA Live 365, som innebär att spelarnas form och tendenser på plan förändras i takt med verkligheten. Tyvärr är det fortfarande drygt en vecka innan säsongen börjar så det går inte att säga mycket om det är väl genomfört. Men i teorin är det definitivt intressant.

Grafiken, såväl som animationerna, har också blivit bättre i årets upplaga. De största stjärnorna ser nästan kusligt verkliga ut och nästan alla spelare har animationer som stämmer överrens med hur de rör sig i verkligheten, även om de mindre kända spelarna inte är lika väl bearbetade. Och trots att animationerna är realistiska kan de tyvärr ställa till med ganska stora problem. Vissa animationer är så långa att man inte kan anpassa sig efter situationen och till exempel plötsligt explodera in mot korgen när en öppen yta uppstår.

Ljudet hör knappast till det viktigaste i sportspel och det kanske inte är så konstigt. Men NBA Live 09 har faktiskt fått mig att tänka om på en del punkter. Basket lämpar sig visserligen till lite kuriosa hos kommentatorerna mer än i andra sporter, men här är det så snyggt och trovärdigt gjort att man inte ens tänker på kommentatorerna. Och det är positivt, för om du har spelat till exempel #Fifa och inte lagt märke till Henrik och Glenn så har du förmodligen aldrig hört en människa prata förut.

Bli ett bättre proffs

Be A Pro, som har blivit något av en standard bland EA Sports spel i år, finns även i NBA Live 09. Tyvärr når det inte upp till samma nivåer som i Fifa 09 och #Nhl 09, men det är fortfarande en trevlig nyhet. Särskilt trevlig när det kommer till onlineläget då man kan gå ihop i tillfälliga eller mer eller mindre permanenta lag där man styr varsin spelare på planen. Ett stort minus för den stundtals extrema fördröjning man kan uppleva dock. Det blir lätt lite tungt att försvara sig när man vet att försvararen i princip har en halv sekunds försprång.

Allt som allt har NBA Live tagit ett rejält kliv framåt. Betoningen har hamnat närmre lagspel och dynamik i spelet, men en del återstår. Bland annat gäller det animationerna, som trots sin estetik ofta fungerar som en spelförstörare. Dessutom finns några mindre buggar. Men faktum är att det finns andra spel som saknar dessa problem. De börjar på NBA 2K och slutar oftast med en siffra. Men trots att NBA Live inte når upp i samma klass som 2K Sports serie, har de för första gången på länge givit rivalen en hel del att tänka på.