Ett av de första spelen som använde Move-kontrollerna var #Sports Champions, och fanns även med i vissa startpaket för den Wii-inspirerade kontrollen. Spelet fick fin kritik och #Wii Sports samt #Wii Sports Resort fick en värdig utmanare till den mer rörliga tv-spelspubliken. Med #Sports Champions 2 tar Move ännu ett steg framåt.

Bröstvårtschocken!

Det är inte alltid lätt att vara spelrecensent. Som till exempel när man ska försöka testa ett partylir på egen hand. Move-spel är ju just sådana (Tiger Woods-spelen möjligtvis ett undantag) och att vifta med en lysande stav framför en tv i ett tomt rum kan kännas antingen fånigt. Å andra sidan är det ofta bättre än att spela själv inför publik.

När du spelar Sports Champions 2 glömmer du ofta att du är just allena, och står och tjoar och hånar artificiella motståndare titt som tätt. Det är ett bra betyg för ett spel som består enbart av tävlingsmoment efter tävlingsmoment, och jag kan bara tänka mig hur det ser ut med fyra vänner (snart före detta?) i ett vardagsrum med vinnarskallarna i högsta hugg.

Mer sport i din sport

Spelet går ut på att tävla i sex olika sportgrenar, denna gång mer sportiga än i föregångaren. Bågskytte finns med även denna gång, tillsammans med nyheterna boxning, utförsåkning, tennis, bowling och golf. I dessa ska du med Move-kontrollerna utföra realistiska rörelser för att få så bra poäng som möjligt för din avatar (som för övrigt går att skapa väldigt verklighetstroget).

Det finns ju redan enstaka spel för de flesta av dessa sporter, och det är lätt att tro att grenarna i Sports Champions 2 ska vara underlägsna. Men så är det inte alls. Boxningen är väldigt detaljrik i rörelser, tennisen snarlik sina konkurrenter och golfen känns som en lite fulare lightversion av Tiger Woods bara - men minst lika roligt.

Klar kandidat till årets spelmustasch

Även om kontrollerna i de flesta sporter är avancerade, går det oerhört lätt att lära sig dem. Efter bara några minuter i träningsläget snudd på bemästrar du redan rörelserna i respektive gren. Move-känsligheten är hög, och du känner att din gubbe eller gumma rör sig precis som du önskar i nästintill varje moment.

Spellägena är dock få. Du kan tävla i cupläget, där du ska vinna brons-, silver- och guldnivåerna, hela tiden med ökande svårighetsgrad. Spelar du extra bra (till exempel tolv strikes i rad i bowling) kan du även vinna bonusar i form av nya kläder, hår eller redskap till din avatar. Frispelsläget förklarar sig självt, medan du i partyversionen kan tävla en till fyra spelare mot varandra i slumpvalda grenar med olika tillvägagångssätt. I bågskyttet handlar det inte om att bara träffa en stillastående måltavla, även flygande ballonger och svävande tavlor tigger om perforering. I utförsåkningen får du bonusar för snygga hopp eller om du håller ledningen länge. Sånt som ger spel som detta väldigt lång livslängd. Kul är också de "partytips" du får när grenarna laddas, till exempel vilka snacks som passar till spelet eller hur man beter sig mot sina vänner.

Inget startar festen som en redig knogmacka

Jag hade önskat ett par grenar till, men de sex som finns är ändå väldigt omväxlande och känns sällan tråkiga. Det går lätt och är roligt att skapa sin egen avatar, och möjligheten att ladda upp en bild på sig själv med en trofé i handen på Facebook är ett lustigt tillägg. Jag ser fram emot en helkväll med polarna, med mycket skratt, svett och vänskapligt hat med lysande stavar i händerna.