Att amerikansk fotboll är en avancerad sport, det råder det ingen tvekan om. Och #Madden NFL 09 gör inget undantag på den punkten. Men läs först på om termer som ”weak flat” och ”shotgun pass”, annars kan det dröja länge innan spelandet blir underhållande.

Maddens IQ-test

- Helt utan intelligens

Första gången du startar spelet syns seriens senaste och största nyhet, nämligen Madden Test som är ett verktyg för att fastställa din spel-IQ. Du gör fyra tester som bestämmer vilken svårighetsgrad spelet ska köras på, till exempel inom områdena försvar och passningar. Tyvärr är denna funktion inte till någon större fördel då svårighetsgraden inte anpassar sig tillräckligt efter din intelligenskvot.

Men innan du märkt av detta kommer en större och gladare överraskning och den stavas presentation. Det hela ser, låter och känns riktigt bra. Och det ska sägas: det är ingen illusion, för det är ett riktigt bra spel på nästan alla plan. Själva kontrollen är otroligt enkel och föredömlig när du väl lagt på minnet vilken knapp som styr vad.

Egentligen är det inte så mycket mer att säga angående själva spelupplevelsen; det är ungefär vad det alltid varit, det vill säga riktigt bra. Men det har tillkommit element som förhöjer hela upplevelsen ännu mer. Bland annat går det numera att använda så kallade ”audibles”, vilket innebär att du i sista sekund kan skrika till laget att ändra taktik för nästa försök för att på så sätt lura motståndet.

Många trevliga nyheter

- som ibland lämnar en del att önska

De flesta av nyheterna ligger just i att ändra taktik i sista sekund, men ett ganska stort problem är att de flesta spelare förmodligen inte hinner ändra så värst mycket på den korta tid det tar innan spelet sätts igång. Detta skulle lätt kunna fixas med att man hade möjligheten att pausa spelet under en kortare tid för att ändra taktik.

De flesta nyheterna i serien är väldigt välkomna och gör i sin helhet spelet till en förnämligare upplevelse, men det verkar ibland som om utvecklarna tagit sig vatten över huvudet. Jag hade föredragit att de lagt ner mer tid på en par enstaka nyheter än att satsa brett och implementera dussintalet. Ett annat exempel på det är franchise-läget som inte imponerar nämnvärt.

Det finns kanske skäl till att amerikanerna inte lyckats exportera sin version av fotboll. Jag säger det igen; det är en sjuhelvetes avancerad sport och inlärningskurvan är riktigt brant. I värsta fall är det ibland obegripligt, men när du väl har ”got a hang of it”, som jänkarna skulle ha uttryckt det, så är det här ett riktigt kul och tankekrävande spel. Mycket action och hjärngympa på samma gång i en vacker, välljudande och kreativ förpackning.