#2010 FIFA World Cup South Africa var, liksom de flesta turneringsspel som fyller gapet mellan de årliga Fifa-titlarna, ett fristående fullprisspel, med allt som hörde till. Men #Uefa Euro 2012 bryter trenden. Matchandet är precis likadant som vanliga #Fifa 12, med samma spelmotor, krockmotor och hela faderullan. Visst, omgivningarna och de formidabla kommentatorerna har ändrats för att fånga turneringskänslan, men du kommer inte hitta något nytt under den polsk-ukrainska solen.

De vackra ukrainska EM-arenorna är givetvis representerade, även om inte Ukraina själva är det.

Nyheterna kommer i stället i presentationen av spelet. Det är en väldans massa färger och blommiga menyer, men #EA Sports lyckas verkligen att få det att kännas som ett annat spel. För att göra det än mer nytt har de slängt in ett par nya spellägen. Som "Expedition", där du formar ett lag kring en utvald stjärnspelare (Ibrahimovic FC, någon?) och spelar någon sorts fotbolls-#risk|Risk via en Europakarta. Slår du San Marino en gång, får du en av deras sopor. Slår du dem igen får du en reservsopa. Slår du dem igen får du en av deras "stjärnor". Och en bit mosaik, som jag ärligt talat inte förstått meningen med. För att ta dig igenom hela Expedition behöver du spela 159 matcher, det vill säga tre mot varje land, och det blir aningen upprepande efter ett tag.

Vanliga EM-läget är desto roligare, men det är inte heller något spektakulärt. Du spelar ett EM med valfritt land. Punkt. Fyra grupper, fyra lag i varje grupp, tre matcher mot de andra lagen i gruppen och sen slutspel och en ganska fattig prisceremoni som avslutning. Om du är islänning, t.ex., kan du spela EM med dem, vilket gör att något annat land byts ut. Men tro inte att du är Island för det, endast 24 av de deltagande länderna har licensierade spelare i truppen. Island (och Ukraina!) har det inte.

När kommer filmen "Boxa den som Casillas"?

Visst kan du även spela online, och ta dig igenom mästerskapet på det viset (eller vanliga vänskapsmatcher). Det är egentligen det enda som underhåller mig utöver den vanliga Fifa 12-upplevelsen. Att ta sig igenom "dödens grupp" med Sverige mot spelare från de andra länderna (antar jag) är väldigt givande.

Men mycket mer än så är det inte. Det är Fifa 12 med ett lager smink och uppiffning. De 199 kronor det kostar är värt pengarna enbart om du är så pass Fifa-galen att du redan spelat dig utled på det vanliga spelet och kräver än mer innehåll. Men vad du än gör, håll dig borta från "Expedition".

Fotnot: recensionen bygger på PS3-versionen av spelet.