Microsoft har skickat in ett dokument där de uppmanar brittiska CMA att ompröva det nej de i april gav gällande Activision Blizzard-affären. Detta då Microsoft menar att förutsättningarna har ändrats, efter att bland annat ha vunnit över amerikanska FTC i federal domstol. I praktiken är brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority (CMA) sista hindret.

Microsoft hävdar att CMA bör ompröva sitt beslut (tack, Eurogamer). CMA motsatte sig affären på grund av risken för Microsoft-dominans inom molnspelande. Microsoft lyfter fram en tioårsdeal med Nware, en plattform för molnspelande, som man genomförde efter britternas nej. Man har också slutit molnavtal med företagen Nvidia, Boosteroid och Ubitus.

Underminerar affären, menar Microsoft

Microsoft menar att CMA underminerar förvärvet av Activision Blizzard, värd 700 miljarder kronor.

Jätteaffärens deadline var 18 juli men har skjutits fram till 18 oktober. CMA har å sin sida valt att undersöka det hela igen men då då det hela är "detaljerat och komplext" valde man att skjuta på sitt beslut till 29 augusti. Man har dock sagt att man vill ge besked så snart som möjligt.

Det återstår att se hur CMA reagerar – och kanske agerar – på Microsofts uppmaning.

Activision Blizzard-affären i korthet

  • I januari 2022 framkom att Microsoft vill köpa Activision, Blizzard och King för 68,7 miljarder dollar. Affären skulle ge dem kontroll över spel som Diablo, World of Warcraft, Call of Duty och Candy Crush.

  • Myndigheter världen över har granskat vilka effekter affären kan få för konkurrensen. FTC (USA) och CMA (Storbritannien) har ännu inte sagt ja (besked kommer senast 29 augusti), men i USA har en federal domstol i praktiken gett affären grönt ljus.

  • Microsoft har satt en självpåtagen deadline till den 18 oktober.