Härom dagen var det första april, och ett av företagen som hakade på i "skämtandet" var Asus, som visade en lång reklamfilm för en handhållen spel-pc vid namn ROG Ally. Och nu kommer glada nyheter för alla som tyckte att det såg ut som en trevlig enhet – den är riktig och på väg till våra svettiga händer.

Youtubern Dave2D har faktiskt fått testa en tidig variant av maskinen och delat med sig av sina intryck i videon nedan. Han avslöjar även en del av själva hårdvaran, och det ser ut att bli en riktigt imponerande maskin. Skärmen är på 7", 120 Hz och har upplösningen 1080p, vilket kan jämföras med Steam Decks 60 Hz och 800p (ROG Ally har alltså dubbelt så hög upplösning).

Operativsystemet är Windows 11, och ovanpå det ligger en app från Asus varifrån man startar spel. Det som driver det hela är en skräddarsydd Ryzen-APU som enligt Asus själva är den snabbaste någonsin från AMD. Enligt Asus ska prestandan i grova drag vara dubbelt så hög som Steam Deck, och även om Dave2D inte får dela med sig av några specifika prestandasiffror, tror han inte att det är omöjligt.

LTT har också fått klämma på enheten, och båda påpekar att den är betydligt tystare än Steam Deck (20 dB kontra 37 dB vid belastning). Maskinen är dessutom både mindre och lättare än Valves.

Ett par relevanta frågor vi ännu inte har några svar på är vad alla dessa hästkrafter kommer att göra med batteritiden, och kanske framförallt vad ROG Ally kommer att kosta. Asus utlovar mer information inom kort, så håll ögonen öppna.