I går kom glädjebesked från och för #Microsoft: Xbox One-försäljningen mer än fördubblades i USA i juni efter det slopade Kinect-kravet och den 20-procentiga prissänkningen. Men ännu gladare är det i #Sony-lägret, efter uppgiften att Playstation 4 är den konsol som säljer bäst i Nordamerika – för sjätte månaden i rad.

Uppgiften kommer från statistikföretaget NPD Group och återges av bl.a. Engadget. Vi har inga siffror på hur många Xbox One- eller PS4-konsoler som bytte ägare under juni, men det står klart att fördubblad krysslådeförsäljning inte räckte för att slå Sonys maskin.

I början av juli hade PS4:an sålts i 9 miljoner exemplar världen över. De senaste officiella Xbox One-siffrorna är från april, och då hade drygt 5 miljoner konsoler skeppats till butik (alltså inte köpts av kund). PS4-siffrorna för april låg på ungefär 7 miljoner sålda konsoler, så skillnaden var då inte så våldsamt stor. Samtidigt visade en rapport från förra veckan att Playstation 4 inte lyckats lyfta den japanska försäljningen alls efter premiären där i februari.

Innan någon reser gravstenen för Xbox One ska man komma ihåg att trenden var den omvända förra generationen: Medan Xbox 360 gick åt som smör i solsken hade den senstartande (och dyrare, visserligen) PS3:an det motigt i början. Men i dagsläget har de båda konsolerna sålts i drygt 80 miljoner exemplar.

Uppdatering: det har även släppts siffror för #Nintendos Wii U för juni. Försäljningen ökade markant i USA mot juni 2013 – med 48 procent, för att vara exakt. Och den skyldige? #Mario Kart 8. Mer om Wii U-försäljningen, samt konsolförsäljningssiffror, här.