Inlägg av tootey

Inlägg som tootey har skrivit i forumet

Skrivet av inso:

Får lite feeling av att recensionen är skriven av en bitter djurgårdare som inte vill fortsätta se korphockey.

Jag började spela NHL 19 efter ett långt uppehåll, tror det va 2004 sist jag spelade NHL. Körde 19, 21 innan det blev ett uppehåll 22 och sen fortsätta 23. Jag gillade 23, men att det var så oerhört enkelt att göra (vissa) mål sög. 24 har bättre målvakter. Gillar att dom dumpat Challenges och lagt till Moments istället. Objectives och sets känns lite mer genomtänkta. Gillar ändringarna på synergies. Ska bli intressant att se hur dom fortsätter köra events.

2/5 känns hårt, hade nog lagt 3/5, kanske till och med 4/5. NHL24 har största förändringarna på spelet vi sett på bra länge.

95% av min speltid ligger i HUT, så det jag baserat allt på.

Oj, motsatsen faktiskt. Eller bitter är jag, att vi inte får det hockeyspel vi "förtjänar" efter all tid och pengar vi lagt på spelserien genom åren. Men djurgårdare - där gick du långt över gränsen!

Skrivet av TheVoomyOne:

Jag skulle klassa mig som ganska medioker. Det gäller bara att hitta dom där speciella sätten att göra mål på, tyvärr är dom i stort sett samma i NHL 23 som i NHL 24. Jag skjuter extremt lite skott på mål men det är ju också för att jag inte skjuter om jag inte tror att jag kan göra mål. Spelar jag online så gör jag i snitt mål på kanske var tredje skott jag tar, det behöver inte betyda att jag gör hur många mål som helst utan kan betyda att jag skjutit mindre än 10 skott på mål under en hel match. Det är ju det som blir så jävla tråkigt, möter man en bra spelare så vet man att han kommer göra mål på varenda skott han skjuter om jag inte lyckas stoppa honom. Målvakten hade lika gärna kunna sitta på avbytarbänken.

Passningssystemet i NHL 23 var inte det bästa. I NHL 24 har dom lagt till ett nytt system som är sjukt effektivt. När du håller in R2 så kommer dom andra utespelarna få en symbol ovanför sig som motsvarar dom 4 knapparna på kontrollen och passet kommer då gå direkt till den spelare du väljer.

Exhaust engine passar väldigt bra för dom som är bra på att hålla i pucken och spela runt i anfallszon. När mätaren går upp på max så kommer alla försvarsspelare nästan direkt få slut på energi och målvakten får svårare att rädda.

Precis - spelar man "riktig hockey" så är det svårt att göra mål. Utnyttjar man spelets brister och gör glitch-mål så kan man göra hur många som helst utan att målvakten lär sig. Har funnits flera i varenda spel som släppts, tror jag. Bästa var väl i NHL 96 (tror jag) där man kunde åka in i målvakten så pucken gled i mål, man fick målet men också en utvisning. Fantastiskt.

Skrivet av Sunstalker:

Hej på er. Skapade konto för att kunna fråga detta

Planerar att köpa detta åt sonen. Han har ett Ultimate Team på FIFA23. Följer allt sånt med till nya versionen? (Jag spelar bara matched play).

Om man gillar FIFA23 så kommer man väl gilla detta också? Eller är något försämrat? Finns alla licenser kvar?

Tack

Han måste skapa ett helt nytt Team - allt börjar om från noll tyvärr. Eller ja - det är ju hela charmen, att man får börja bygga ett nytt lag igen varje år

Det är ju gratis att spela Ultimate Team, men man behöver PS Plus för att spela online.

Det är ganska likt Fifa 23 så jag tror inte han kommer bli besviken om han gillade förra årets spel.

Skrivet av The_Esper:

"Du kan nu alltså sätta ihop ett mittbackslås med Amanda Ilestedt och William Saliba"

Äntligen går drömmen i uppfyllelse!!!

Hehehehe

Skrivet av CARTMAN:

Hade jag lirat FUT hade jag personligen stört mig sjukt mycket på blandningen av herrar & damer då jag är för realism och licenser i sportspel. Lirar bara OFFLINE så detta stör mig inte.

Fun Fact:
____________________________________________________________________________
Så fort killar kommer i puberteten så börjar de dra ifrån kvinnor i idrott. Vilket alla vet. (Nu är detta digital ja vet) Svenska fotbollsförbundet gjorde ett experiment för ett antal år sedan där damlandslaget fick möta ett P15 pojkar fotbollslag från Stockholm där killarna vann med 3-0. Liknande test gjordes i USA där deras damlandslag också fick torsk.

Har inte följt damfotbollen men började få upp ögonen nu i somras när VM gick i Australien. Askul med ett brons vilket är stort.

Herrtennisspelare vinner mot damtennisspelare också. Men personligen tycker jag att damfotbollen har ett annat underhållningsvärde än herrfotbollen, där det är så mycket pengar som styr både för turneringar och spelare.

Den dagen Qatar vågar hålla Dam-VM i fotboll...

Skrivet av JohannaBjärred:

Om du tror att damfotboll kommer klara sig från sportwashing så tror du fel eftersom samma klubbar som äger herrklubbarna också äger damfotbollen.

Grader i helvetet, etc.

Skrivet av bushkalle:

Fast nu blandar du ju två olika saker om realism, realism om att det är damer och herrar tillsammans är ju inte något vi ser idag på elit nivå, eller hur? Hur deras gameplay för attack och försvar är i spelet är ju en helt annan sak i sig.

Som jag nämnde i texten är det inte heller särskilt realistiskt att personer som inte lever längre eller är 60-70 år spelar fotboll 2023. Jag tror att damfotbollen, precis som tennisen, kommer växa sig riktigt stor och bara bli bättre och bättre medan herrfotbollen blir smutsigare och sämre genom sportswashing.

Då är det bra att EA Sports är ett steg före och vänjer folk vid att det är så här det kommer vara från och med nu.

Skrivet av bushkalle:

Förmodligen eftersom många säkert tycker det är konstigt att se både dam och herr spelare i matcherna när de spelar online. Än att det är antingen eller då det inte är mixat heller irl. Många spelare är väääldigt mycket för realism och därav tror jag de menar modigt att inkludera än att det var separat.

Men vad vet jag..

Japp. De tar helt klart en risk med att inkludera damspelare (som dessutom är lika bra som herrarna i spelet). De har fått många mot sig (kolla valfritt forum om ämnet...) men också många med sig, och hoppas ju nå en helt annan ny målgrupp med sitt beslut. Därav att jag tycker de är modiga.

Skrivet av Rydell1986:

Haha gå in på FIFA forumet eller valfri streamer som inte är EAs fickor så kan du läsa vad folk tycker om spelet.

Bland annat redan två uppdateringar på PC för FIFA 23, spelet låg nere i flera timmar för folk som köpte ultimate edition.

Har läst vad många andra tycker, och det är blandade reaktioner. Buggar är en sak (och där får man räkna med att de kommer fixas snabbt), men själva spelkänslan har fått blandade reaktioner. En del gillade det mer arkadliknande Fifa 22 men jag har också sett många - liksom mig själv - uppskatta att det är mer likt riktig fotboll.

Att påstå att jag skulle få pengar från EA för att ge en bra recension är absurt, då hade jag väl lagt en femma i betyg? Nu var det en svag fyra (3,5 hade varit rimligt).

Skrivet av Tomas Helenius:

Ja, antifuskmjukvaran gör att vissa inte kan starta spelet.

Har även märkt att många klagar på lagg när de spelar via PC. Jag testade enbart via PS5 och där flyter det på bra online.

Skrivet av Rydell1986:

Känns som recensenten läst lite nyheter och spelt en halvlek och sedan gjort recensionen.

FIFA 23 är återigen en flipper simulator, Hypermotion 2 är ännu sämre än föregångaren.

Bollen åker ofta igenom kroppsdelar eller/och marken som i sin tur skapar helt galna och onormala studsar.

Flertal gånger har spelare och målvakter genomfört animationer så de försvinner ner under gräset.

Inte nog är deras servers återigen så pass dåliga att spelet är knappt spelbart i onlineläge.

Varje år undrar jag om FZ skriver betalda recensioner åt EA

Man hinner ju inte med att testa exakt allt på de typ 20-30 timmar jag lägger inför en recension men de buggar som nämns av er båda har jag inte märkt alls. Spelar dessutom smärtfritt online.

Känns som att EA borde fått mer skit än de fått om spelet var så ospelbart som du nämner.

Skrivet av JackFlack:

Ni nämner inget om alla små fel som jag märkt som bara spelat spelet i några timmar;
1) Varför när jag spelar med Djurgården i Be A Pro så spelar de i franska ligan Ligue 1?! Finns inte Allsvenskan?
2) Vid repriser så när man ser publiken, så syns de under/inifrån läktarna?! (Kanske en bugg som de fixar till i framtiden?!)
3) När fjärde domaren visar byten, så är siffra röd för den spelare som ska bytas in, och grön för den som lämnar plan...bord det inte vara tvärtom?!
4) Och flera gånger när AI har bollen och man står typ 3-4 meter i från, så mottar de en skott passning som studsar iväg typ över halva plan.
Men det är kanske inte relevant att detaljer som dessa är viktiga i ett spel!?
Jag tycker tyvärr att EAS har börjat slappna av rejält (bara titta på titlar som Madden 23 och nu snart NHL 23), då de inte har någon hälsosam konkurrens längre!

Jag skulle ge FIFA23 en stark två...

(Testat på PS5. Ska även testa på PC för att se om samma sak inträffar där.)

Märkte också ett gäng små buggar men tycker inte de påverkar upplevelsen och säkerligen kommer fixas asap.

Skrivet av denza:

Jag har dock kul med BAP läget i detta spel. Helt klart värt fullpris för min del. Har absolut inte märkt av alla dessa buggar. Svårare att försvara sig dock men med defensive skill stick och öga för spelet så blir spelet i defensiv zon helt suveränt. Tycker jag. Mina AI teammates lyckas faktiskt ställa upp på ett bra sätt om jag bara lyckas störa spelet innan defensiv zon(defensive skill stick).

Det kan nog stämma, alla har lite olika buggar.

Hittade dock denna länk med en samling av buggar till just BAP.

https://www.reddit.com/r/EA_NHL/comments/jdwq8a/a_list_of_bug...

Skrivet av Rydell1986:

Problemet EA har är att det lovar inför varje år en massa förbättringar som aldrig genomförs, Gav upp FIFA 20 efter en månad, Men köpte det i år igen mest för att man kan spela co-op med vänner online inför i år.

Det ska de ha en stor eloge för att de fixade. Men de sitter även och håller intervjuer om att de förbättrad målvaktsanimationer, ska inte vara lika lätt att göra mål mot första stolpen (fortfarande det mest effektiva sättet att göra mål) finns fortfarande för många typ av skott/finter så på något sett utnyttjar bristerna i animationer.

Målvakter som rusar ut ur straffområdet för att missa bollen så anfallaren springer fri och lägger in den i öppet mål.

Jag har en videosekvens i telefonen när min målvakt vänder ryggen till bollen försöker fånga ett inlägg när en person skjuter ett vanligt skott i borte hörnet.

Tyvärr kommer nog FIFA aldrig blir riktigt som de tänkt sig först än de släpper Frostbite motorn som ställer till med alla dessa problem.

Trots min raljering så är FIFA ett kul spel att spel med vänner.

Ja, de allra flesta fokuserar ju på online-spelet, och då är det där Fifa (och även jag som recenserar) håller fokus.

Skrivet av Rydell1986:

Yes, exakt samma AI på Squad Battles i FUT-läget.

Så trasigt.

Måste erkänna att jag inte lade mycket tanke på den delen av offline-spelet utan fokuserade mer på hur AIn agerade i försvar och hur man kunde spela igenom det. Det är ruggigt bra input till nästa års recension om jag får göra den även för Fifa 22.

Är väl toppen om detta kan rapporteras in till EA Sports - de brukar ju inte ha svårt att patcha sånt här om nog många klagar.

Skrivet av Dregget2000:

Håller med.

Inser problematiken i att först hävda att de här marknadsstrategierna är bedrägliga i EA-fallet, för att nästa andetag hänvisa till Konami, som ju minst sagt inte direkt har varit ett föredöme på området. Men man har åtminstone hörsammat spelarnas önskan efter en justare modell vad det gäller de årliga uppdateringarna.

Hur som helst så var meningen inte att besudla din recension med giftig negativitet (som så ofta är fallet), utan bara ventilera en framväxande frustration kring branschens tillstånd.

Och det är ju vi - spelare, forumanvändare, skribenter osv. som tillsammans kan mobilisera oss mot de stora utgivarna (läs: alla storföretag) och deras bedrägliga praktik. Det borde vi utnyttja varje chans vi får.

(Går loss här, men tog just en öl till maten, och då blir det gärna svulstigt och romantiskt).

Jag är inte så insatt i Konamis övriga spel och mikrotransaktioner, om jag ska vara ärlig. Jag är numera rakt igenom sportspelare (bortsett från ett par mobilspel). Så PES var det enda jag själv hade som exempel. Läste på lite nu om det och ja - de verkar inte vara så mycket bättre generellt bortsett från PES. Men tycker de borde få mer cred för just den biten i PES än de får (vilket delvis är mitt fel, antar jag).

Jag skulle kunna skriva/diskutera mycket om det här ämnet, men tack och lov verkar åtminstone du och jag vara överens i frågan så då slipper vi det

Jag är lite besviken på att bojkotter sällan hörsammas globalt och av alla. Vet att det förekommit rop på bojkott från Fifa-spelare, men så länge inte stjärnor eller massor höjer rösterna och säger ifrån kommer mikrotransaktionerna finnas kvar. För jag räknar inte med att politiker kommer göra något i dagsläget...

Skrivet av greb1989:

Det som inte nämns i recensionen är det faktum att EA nu mer eller mindre helt tappat rättigheterna till Serie A...Flera lag har nu ersatts med generiska namn som "Roma FC" för att nämna något...Även Serie B som tidigare har funnits, dock inte med licens är nu helt borta...Tråkigt för oss som spelar karriärläget mer än FUT etc...Gör att hela Serie A på något sätt känns död. Inte så kul att ställas mot Roma FC i en kvartsfinal av Champions League..

Helt rätt, tack för ditt tillägg!

Skrivet av Dregget2000:

Det är väl värt att i recensioner av EA:s sporttitlar (särskilt FIFA) lägga större emfas på att FUT fortsatt verkar vara den variga svulst det alltid varit. Hur bra än spelet må vara på planen har jag svårt att ta till mig nyare sporttitlar av ovan nämnda skäl. När man dessutom öppet och ogenerat lockar in barn i den i högre och högre grad absurda vinstkarusellen är något ur led, och rejält. Jag hoppas på att fler hoppar skepp och väljer PES.

Har tagit upp den problematiken förut och fick en hel del mothugg med "det är så spelvärlden ser ut" om jag inte minns fel. Sorgligt nog är det väl också sant. Jag skulle kunna skriva en hel krönika om ämnet, men det känns som att alla vet redan hur FUT fungerar.

Samtidigt bör man också hylla såna som Konami med PES 2021 som går mot strömmen där. Visserligen kan man köpa grejer även i My Club, men det behövs inte för att tjäna ihop till ett grymt lag redan från vecka 1.

Min förhoppning är att det kommer striktare lagar för spel med casinoaspekter och mikrotransaktioner. Det var ju på tapeten för några år sen, men debatten verkar dött ut något för just Fifa - även om de nyligen fick rejäl kritik för att ha kört annonser i en leksakstidning.

EA kommer inte att ändra taktik förrän fler länder får in lagar mot mikrotransaktioner. Vad jag vet är det bara Belgien som har det i dagsläget, och det är ingen större smäll för dem. De tjänade nästan en miljard dollar enbart på mikrotransaktioner sista kvartalet 2019...

Skrivet av deftune:

Jag tycker recensionen missar en del punkter särskilt kopplat till SP delen och att varken buggar eller trasiga features är borttagna/uttökade i spelet. Visst MP är king shit här och FIFA skulle kunna existera som ett MP spel som är gratis där du endast köper "spelkort" i mp-läget utan problem. Men nu gör det inte det och då tycker jag man måste vara mer kritisk mot vad som kommer i "kartongen" här.

Att betala 600 spänn för årets licensuppdatering som dessutom fattas lag i SerieA osv är inte ok i min bok. Karriärläget har misskötts under flera år och för oss som följt serien sen typ starten börjar det bli löjligt att se features försvinna som sen återkommer några år senare igen som en big deal. Och dessutom inte fungerar som de ska...

Det är ingen som säger att det behöver vara Football manager detaljer på det men faktumet kvarstår att om man gillar karriärläget så är detta spelet mediokert och har inte haft något nytt att erbjuda de senaste åren mer än dryga filmsekvenser som inte går att slippa/har någon direkt effekt på spelet.

Så att ge spelet en 4:a är lite väl i min bok. Jag tycker man måste se helheten i det här, både gällande innehållet och vad som faktiskt hänt sen förra året samt 5 år sen. Det är samma visa varje år och ibland funderar jag på vad man hade kunnat göra med alla dessa licenser om de hade rattats av utvecklare med högre nivå och kreativitet. Att trycka in micro-quick-time-sekvenser i gameplayet där spelare automatisk rusar runt, lite nya dribblingar är såklart en viktig aspekt av nöjet med FIFA men som jag skrev ovan så måste man ställa sig frågan om det räcker?

För min del blir det inget köp iår vilket är första gången sen urminnes tider. Jag hoppas på en förändring när next gen versionerna av PES och FIFA presenteras men just nu känner jag mig lite disillusionerad.

Jag förstår hur du tänker. Och visst är det lite underligt att spel som drar in sina flesta pengar på mikrotransaktioner ändå ska kosta 500-600 kronor. Konami ska ha cred för deras pris på PES 2021 och att de inte leker casino med My Club. Men så länge folk köper både produkten och packs är det svårt att övertala EA att ändra strategin.

Att recensera sportspel som återkommer år efter år är alltid problematiskt. Ska man recensera det faktiska spelet utan tanke på tidigare år eller ska man främst tänka på förändringar/förbättringar? Ska man jämföra med konkurrenter?

Jag valde att ge en 4a just pga förbättringarna i själva fotbollsspelandet. Jag tycker det är riktigt skönt lir även utan att jämföra för mycket med PES och Fifa 20. Både i 11v11 och Volta. Den aspekten är bättre än förra årets Fifa så även om mycket är oförändrat i övrigt så var det just spelkänslan som övertygade mig om att en 4a var rätt istället för 3 eller kanske 3,5.

Skrivet av Sapiens:

"De lyssnar på sin fanbase..."
Nej, de drar upp allt till elva sedan drar de ner det till nio och det ska de fan inte få kred för!

Den här smörjan hör utan tvekan till bland det värsta som finns när det gäller den här gloriferade hasardspels skiten eftersom det når så många. Helt sjukt att spelet inte fått 18års-gräns och tydliga varningtexter om hur produkten kan leda till spelmissbruk (utöver vanligt spelmissbruk dvs).

4/5... Herregud vilket skämt.

Ska det vara lägre på grund av mikrotransaktionerna, menar du?