CS #07 Svenskkollen maj (och en liten del av juni)

Skribent
CS #07 Svenskkollen maj (och en liten del av juni)

Fnatic:

  • Line-up
    flusha, JW, KRIMZ, Golden, Brollan

  • Ranking:
    #3 (2) ↓

  • Spelade matcher:
    13

  • Vinstprocent:
    38 % (5/13)

  • Bästa spelare:
    Brollan 1,02 rating, +3 K/D

  • Bästa karta:
    Train. Spelad fem gånger. 60 % vinst

  • Resultat:
    12a ESL One: Road to Rio – Europe
    5-6a Gamers Without Borders 2020
    5-6a BLAST Spring Showdown Euproe 2020

  • Formkurva:

Månaden började med blandade resultat för Fnatic i ESL One: Road to Rio, med vinst mot Vitality och Complexity innan två tuffa förluster mot NiP (första gången sedan May 2016 som Fnatic förlorar mot NiP i en bo3) och Movistar Riders. Kontentan av de tuffa förlusterna blev att ESL One Road to Rio blev en extrem besvikelse för Fnatic där de endast kom på plats 12/16. Ett negativt trendbrott för Fnatic som brukar vara bäst när det gäller, men inte nådde upp till sin potential i denna turnering.

Den negativa spiralen fortsatte in i DreamHack Masters Spring 2020 där Fnatic tog sig vidare med minsta möjliga marginal genom en vinst mot Godsent och två förluster mot Spirit och FaZe. Slutspelet i DreamHack Masters Spring kommer igång på måndag med en vinna/försvinna match mot Complexity.

Fnatic spelade i maj även en välgörenhetsturnering som hette Gamers Without Borders 2020. En turnering som spelades med MR12, samma antal rundor som alla vi gamla 1.6 spelare kommer ihåg. Frågetecken kring om det är bättre att spela MR12 istället för MR15 har lyfts, men det är ett annat ämne. Själva turneringen gick inget bra och Fnatic åkte ur efter 0-2 i en bo3 mot OG.

Under junis första vecka har BLAST Showdown Europe 2020 spelats och Fnatic gjorde ett bra gruppspel med tre vinster (vs Virtus.pro, Mousesports och DIG) och två förluster (vs Vitality och MAD Lions). I slutspelet tog det dock slut mot Vitality och Fnatic missade därmed BLAST-finalerna.

Fnatic har spelat en hel del events i maj med blandad formkurva, men generellt tycker jag att vi borde kunna förvänta oss mer av den svenska världstrean. Jag håller tummarna att Fnatic kan hitta formen till slutspelet i Dreamhack Masters, för direkt efter är det dags för Valves andra kvaltävling till Majoren i Rio.


Ninjas in Pyjamas:

  • Line-up
    twist, Lekr0 (hampus), REZ, nawwk, Plopski

  • Ranking:
    #12 (13) ↑

  • Spelade matcher:
    14

  • Vinstprocent:
    50 % (7/14)

  • Bästa spelare:
    nawwk 1,16 rating, +83 K/D

  • Bästa karta:
    Vertigo. Spelad sex gånger. 67 % vinst

  • Restultat:
    5a ESL One: Road to Rio - Europe

  • Formkurva:

Ok, vi börjar direkt med den stora snackisen i den svenska CS:GO scenen. Den 19 maj sattes Lekr0 på bänken och den 21 årige Hampus ”hampus” Poser klev in i den aktiva femman som ny IGL. Den officiella anledningen som uttalas av coachen THREAT är att NiP behövde en starkare ledare och THREAT hoppas att hampus kan vara den spelaren. Att byta spelare när kvalet till Majoren har påbörjats genererar i minuspoäng i kvalet, så resan till Majoren kommer bli tuffare. Med det i tanken så verkar det här verkligen vara en ändring som NiP ville göra.

Om vi ser till resultaten så var det positivt för laget att slå Fnatic i en bo3 för första gången på fyra år. Den vinsten var även en del på resan till en fin femte plats i ESL One Rio, efter slutspelsförluster i två riktigt jämna matcher mot FaZe och Vitality. Matchen mot FaZe hade två övertider och matchen mot Vitality blev den första bo3 matchen i officiella CS:GO sammanhang att gå till tre övertider. Tyvärr drog NiP det kortaste strået i för många av dessa övertider och åkte ur. NiP tog sig dock i kragen och vann i placeringsmatchen mot uppstickaren Heretics.

DreamHack Masters drog igång direkt efter och NiP inledde med två förluster mot Vitality och NaVi. Det här var hampus första matcher i den aktiva femman och det märktes att laget inte var redo att möta motstånd av den här kalibern. Laget lyckades dock vinna över finnarna i ENCE för att ta gruppens sista slutspelsplats, där Astralis står som motståndare i nästa vecka.

BLAST Premier Spring 2020 Europe Showdown har gått bättre för NiP och de tog andraplatsen i gruppen som obesegrade efter vinster mot Astralis och Saw samt oavgjorda matcher mot Vitality och ENCE. Tyvärr räckte det inte hela vägen till finalen eftersom NiP förlorade en jämn match mot Vitality i semifinalen. Som tur är för NiPs del så är det topp tre som går till BLAST-finalerna, så det finns en chans till för dem via en match mot MAD Lions på måndag 9/6 kl 12.30.

Turneringarna går i ett för NiP och med spelarbytena så kommer den andra kvalturneringen till Majoren vara riktigt viktig för deras del. Ett dålig resultat där och chansen till att nå Majoren försämras rejält, så det gäller att NiP ligger i och att hampus kommer in i sin roll.

Jag önskar Lekr0 lycka till med att hitta ett nytt lag och kommer sakna hans deaglerundor i NiP.


DIG:

  • Line-up
    f0rest, GeT_RiGhT, Xizt, friberg, hallzerk

  • Ranking:
    #40 ↓ (31)

  • Spelade matcher:
    7

  • Vinstprocent:
    28 % (2/7)

  • Bästa spelare:
    f0rest 1,10 rating, +40 K/D

  • Bästa karta:
    Nuke. Spelad fyra gånger 75 % vinst

  • Resultat:
    15-16 ESL One: Road to Rio – Europe
    7-8 BLAST Spring Europe Showdown 2020

  • Formkurva:

Det är tråkigt att skriva det här men jag börjar tveka om DIG kommer räcka till för att nå Majoren. En sistaplats i ESL ONE Road to Rio ger inte stort förtroende och resultaten denna månad har varit den ena besvikelsen efter den andra, med undantag för Elisa Invitational 2020 där DIG lyckades vinna mot North och Heroic för att ta en av de sista platserna till BLAST Premier Spring 2020 Europe Showdown. Elisa invitiational var alltså en kvalturnering till en kvalturnering till BLAST-slutspelet.

För att fortsätta prata om BLAST så har det där blivit tre förluster, mot Mousesports, MAD Lions och Fnatic men tack vare en vinst mot Virtus.pro så tog sig DIG till slutspelet. För motståndet i den vinna/försvinna matchen stod Vitality och det gick inte vägen utan Vitality stod som segrare efter tre spelade kartor.

För DIGs del så är det 100 % fokus på nästa kvalturnering till Majoren. Med en sistaplats i första turneringen så är det av extra vikt att de hittar formen och tar många sköna poäng i jakten på de åtråvärda Majorplatserna. Den är inte bara en av de största prispotterna i CS:GOs historia som står på spel utan även en skön solsemester på stränderna i Rio under de spelfria dagarna.


Notiser:

  • Maikelele har blivit ersatt i Godsent av det nya danska stjärnskottet Asger "Farlig" Jensen och står nu utan lag.

  • Olofmeister har lämnat sin plats i FaZes aktiva femma. Exakt vad som hänt är oklart just nu, men den officiella anledningen är utmattningssyndrom. Det är inte heller klart om han kommer tillbaka till FaZe eller var han nästa steg i karriären tar honom.

  • Den föredetta NiP-spelaren Jacob ”pyth” Mourujärvi har bestämt sig för att lämna CS:GO. Han har synts en hel del på Valorant-servrarna så det kan bli en comeback där för honom.

  • Det danska stjärnlaget Astralis har tillfälligt bytt två spelare eftersom både Gla1ve och Xypex har tagit en paus p.g.a. utmattningssyndrom.


All statistik hämtad från www.hltv.org

edit: Lagt in lite intressanta länkar för den som vill läsa mer.

Testpilot / Ambassadör
Speedrunning

Gillar verkligen dina trådar om CS:GO och esport! De behövs!


signatur

Testpilot | #FZ-ambassadör #Speedrunning & #Retro | Twitter
Stora Retrotråden - Stora Speedruntråden
Dator: i7-2600K | P8P67-Pro | R9 280x | 12GB DDR3
Konsoler: NES, SNES, N64, GCN, Wii, Wii U, Switch, Genesis, PS2, PS3, (PS4), Xbox 360, Xbox One S

Medlem

riktigt bra summering, ska bli intressant att se hur nip presterar när det börjar bli lan igen och threat inte kan calla!

Skribent

Tack!

Det jag tycker är svårast är var man ska lägga nivån gällande termer och kunskap av andra lag, spelet turneringar o.s.v, men har väl kommit fram till att det blir en normal nivå så får alla som har en fråga fråga helt enkelt.

@superlim Ja, det blir sannerligen intressanta att se NiP på LAN igen, när det nu blir. ESL One Cologne är väl första eventet nu som kanske blir på LAN. De flyttade ju från juli till slutet på augusti just för att kunna spela på LAN.

1
Skriv svar