Don't Nod förknippas med Life is Strange. Det tycker jag är lite orättvist, då studion för egen del inte går att måla in i ett hörn. Från dem har vi fått Vampyr, Twin Mirror, Remember Me och, senare i år, Banishers: Ghosts of New Eden. Den röda tråden är att det inte finns någon röd tråd.

I Jusant, som släpps 31 oktober, fortsätter Don't Nod pröva sina vingar. Eller rättare sagt: de prövar att klättra. Jusant handlar om just detta, ackompanjerat av stilistisk grafik och stillsamma toner. Faktum är att det är så rofyllt att jag glömmer av min höjdskräck.

Kontrollerna är intuitiva. Vänster trigger är vänster arm, och den högra är högers dito. Med vänstra spaken riktar jag mina nävar mot greppvänliga utskjutningar. Intuitivt, som sagt. Den icke namngivna vandraren (borde han inte kallas "klättraren"?) hakar fast sig här och där, och kan därmed också hissa sig upp och ner. Han svingar sig över avgrunder och springer längs väggar.

Särskilt utmanande är det inte. I alla fall inte på ett traditionellt spel-sätt. Det kluriga ligger i att hitta rätt väg upp, att lyckas svinga dig till en ny avsats. I demons slut nådde jag ett fyrtorn där vägen uppåt var lurigare än jag trodde. Trailern (ovan) visar också prov på lite mer klassiska pussel.

"Handlar inte om att ramla ner utan om att klättra upp"

Jusant handlar om att bestiga ett resligt torn i en annan värld. Lyftas av eldflugor, åka snålskjuts på en slingrande orm. Överallt finns ruiner som hintar om ett gammalt folkslag. Jag blir nyfiken, och jag kan ändå sympatisera med vandrarens uthålligshetsmätare. Att krama trigger-knapparna är en liten sak, men gör att jag ändå kan leva mig in i klättringen på ett annat sätt. På vägen väcker jag naturen och med på den vertikala färden är min vattniga lilla sidekick, Ballast.

Äventyret var det första jag spelade under Gamescom och med några dagars distans ett av de bästa. Rofyllt, mystiskt, märkvärdigt. Att klättra meter, ja, kilometer ovanför marken låter otäckt men i Jusant är du alltid säker, för det handlar inte om att ramla ner utan om att klättra upp.

Fotnot: Jusant släpps 31 oktober till pc, PS5 och Xbox Series. Game Pass direkt från dag ett.