Konjunkturen har varit hård mot spelbranschen det senaste året. I den årliga rapporten State of the Games Industry för 2023 svarar 35 procent av de tillfrågade spelbranschmedarbetarna att de drabbats av uppsägningar, att antingen de själva eller andra på deras företag sagts upp.

Över 3 000 speltillverkare medverkar i rapporten, som utfördes av Omedia i oktober förra året, skriver Games Industry. På en mer detaljerad nivå svarade 7 procent av respondenterna att de själva hade blivit uppsagda. 17 procent hade sett nära kollegor möta det ödet, och 11 procent uppgav att det fanns team eller avdelningar inom företaget som mött uppsägningar. Nedskärningarna slog väldigt ojämnt: 22 procent av QA-medarbetarna (kvalitetstestning) hade sagts upp, medan bara 2 procent drabbats inom området affär och finanser.

2023 präglades av en lång rad uppsägningar inom spel- och tech-branscherna, hos både små och stora spelföretag. Även 2024 har börjat mörkt: svenska Thunderful gick häromdagen ut med att man tvingas skära ner. Så håll tummarna för att 2024 blir ett bättre år för folk i branschen.