Glada besked för Xbox Series-ägare: Baldur's Gate 3 kommer till krysslådorna redan i år! För några veckor sen antydde Larian att vi kan få vänta till slutet av året på mer info om Xbox-versionen av det svårt hyllade rollspelet. Men i kväll gick vd:n Swen Vincke ut med beskedet att det alltså släpps i år.

Glädjebeskedet serveras dock med en sorgkant för vissa: det blir inget co-op på samma skärm (split-screen) på den prestandasvagare Xbox Series S-konsolen. Vill man lira med en kompis får man vara så god och köpa en Xbox Series X (eller pc eller PS5).

Larian har haft svårt att få split-screen att funka tillfredsställande på budgetkonsolen Series S, vilket är ett skäl till att Xbox-versionen dröjer. Microsoft kräver att spel fungerar på båda konsolerna för att utvecklare ska få slappa sina titlar till Xboxarna. Men nu tycks Vincke & co ha lyckats övertyga Microsoft om att rucka på den regeln.

Beskedet väcker frågor om framtiden för framförallt Series S. Är det här ett undantag, eller kommer fler spel fungera olika på de båda Xbox-maskinerna? Det skulle i så fall kunna göra Series S till en klart mindre attraktiv maskin för att spela det senaste, trots dess låga pris.

Nåväl. Baldur's Gate 3 släpptes till pc tidigare denna månad, och betygen är helt enastående. Det kommer till PS5 den 6 september, och alltså till Xbox Series X och S senare i år.