Summer Game Fest börjar klockan 21 torsdag den 8 juni. FZ sänder live.

Spelsommar 2023 – alla tider och events

Geoff Keighley har skramlat ihop fler än 40 företag till årets Summer Game Fest, och loggor från spelbranschens stora aktörer pryder hemsidan. Så han har många spel att visa upp när han kliver upp på scenen på torsdag kväll. Men det är de tunga överraskningarna vi minns efteråt – har han några sådana?

Geoff Keighley leder galan.

Spänningen förtas lite av att ett par spel som kommer visas redan har avslöjats. Geoff har antytt att det blir tre, fyra "ganska stora" grejer, och med ett par namn kända krymper överraskningspotentialen. Det alla undrar är om det blir något avslöjande i klass med 2021 års Elden Ring, där vi fick både trailer och releasedatum. Den grejen är svår att toppa, men det är ännu svårare att inte hoppas.

Det här är vad vi vet och tror kommer synas på Summer Game Fest 2023.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

CD Projekt har gjort klart att Cyberpunk 2077-expansionen kommer visas på spelsommarfesten – men vad är det vi får? Bara en trailer, eller får vi också releasedatumet? Polackerna är lite svävande, säger att spelet ska visas "i juni" men inte var. Det är ju ett event på söndag kväll också, och även om Phantom Liberty lär bli ett av Summer Game Fests tyngsta kort riskerar Geoff fantomsmärtor om Microsoft kniper releasedatumet.

Alan Wake 2

Även Remedy har flaggat närvaro på Summer Games Fest. Sam Lake kliver upp på scenen och visar oss "raw gameplay" från Alan Wake 2. Han säger att spelpressen får se "en lång gameplay-demo", så det lär klarna en hel del kring den här skräckuppföljaren inom väldigt kort.

Mortal Kombat 1

Det nyss avtäckta fightingliret skickar ut sin första gameplay-knytnäve under SGF, och ingen mindre än seriens medgrundare Ed Boon är med och snackar knogmackor och roundkicks från scenen. Högintressant för genretillbedjarna, inte minst med tanke på att nyss släppta Steet Fighter 6 hyllats till skyarna och att Tekken 8 är i görningen.

Lies of P

Soulslie… förlåt, soulslike-liret med den ljugande trädockan Pinocchio har även det anmält sin närvaro på SGF. Det ska släppas i augusti, så ett skarpt releasedatum är en lågoddsare.

Lies of P blir inget Disney-Pinocchio.

Spekulationsdags

Massor av företag är alltså med på SGF-tåget, och det kan bli en del trailers från deras alster. Inte minst från spel som snart släpps, till exempel Final Fantasy XVI, Park Beyond, F1 23, Layers of Fear och Jagged Alliance 3. Stort vore om Elden Ring-expansionen Shadow of the Erdtree skymtar förbi.

Sony höll ju ett eget Playstation-event nyligen, så från det lägret lär det inte bli några stora nyheter. Microsoft håller hov på söndag kväll, men kanske, kanske slänger de in någon teaser under kvällen med löfte om mer på den egna showen.

Sen har vi Hideo Kojima. Ja, Geoff gillar honom, och han har varit med tidigare. Och han sågs på Apple-eventet häromdagen, så han är i USA. Så kanske blir något från Death Stranding 2 aftonens stora grej. Kojimas Xbox-spel här känns otroligt med en Xbox-show tre dagar bort.

Kojima och Keighley har band, så Death Stranding 2?

Avslutningsvis: Josef Fares. Det börjar bli dags att visa vad han och Hazelight ska följa upp dundersuccén It Takes Two med.