För den som ofta spelar på resande fot, eller helt enkelt inte vill ha ett stort stationärt åbäke till dator i hemmet, är en riktigt potent bärbar dator något av en helig graal. Problemet med detta brukar vara att de bärbara datorerna behöver göras stora, tunga och högljudda för att kunna erbjuda spelprestanda som kommer i närheten av vad en normalbegåvad skrivbordsdator orkar med. Kraftfulla komponenter i ett kompakt byggt chassi är inget framgångsrecept, men #MSI vill mena att deras 14-tums speldator GS40 Phantom kan erbjuda god prestanda och kompakt format.

Trots en ganska blygsam matchvikt på 1,6 kilo får du en imponerande uppsättning komponenter på insidan, med ett Geforce GTX 970M som skyfflar pixlar och en snabb fyrkärnig Core i7-6700HQ som beräknar effekter. Det hela backas av 8 gigabyte DDR4-minne. Potentialen finns där alltså, både som kompakt arbetsdator och potent spelrigg. Men hur är den i praktiken?

En bärbar dator ska helst fungera bra som just bärbar dator, inte bara för mobilt spelande utan även för vardagligt bruk. Den här sortens användningsområden lämpar sig MSI GS40 överlag väldigt bra för. Den 14 tum stora skärmen gör att datorn inte tar upp särskilt stor yta, och vikten är föredömligt låg.

Den relativt nätta storleken har dock tvingat MSI att göra tangentbordets upplägg kompakt, vilket bland annat gjort att returtangenten är relativt liten och smal, och det är lite väl lätt att oavsiktligt trycka på apostrof-tangenten istället. De har även placerat en tangent till vänster om Alt gr-tangenten, vilket också leder till en hel del oavsiktliga tangentnedslag. Detta är något som går att vänja sig vid, men anledningen till att byta den naturliga placeringen för Alt gr-tangenten har jag svårt att förstå.

I allmänhet sköter sig datorn bra. Ljudnivån håller sig låg under mindre krävande arbetsuppgifter och batteritiden är bra även för enklare uppgifter som webbläsande och kontorsarbete. Vid uppspelning av Youtube-video klarade sig datorn strax över en timme, vilket inte imponerar. Att skriva är generellt sett en trevlig upplevelse, även om tangentbordet och chassit runt det sviktar något när man applicerar minsta lilla tryck.

För den som spelar märks detta inte av särskilt mycket, men datorns kvalitetsintryck hämmas något. Pekplattan är inte den bästa jag lagt fingrarna på. Stödet för fingergester är tämligen uselt och precisionen lämnar en del att önska. Jag kopplade omgående in en extern spelmus även för vardagligt bruk. Skärmen har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, något som passar grafikkretsen alldeles utmärkt. Tillsammans med en snabb processor och 8 gigabyte DDR4-minne har datorn gott om prestanda för att driva runt spel i upplösningen 1080p.