Menace of the Underdark är den största innehållsuppdateringen sedan #Dungeons & Dragons Online blev free-to-play för tre år sedan. Tidigare har #Turbine endast lanserat små paket med extra material. Enligt Fernando Paiz, executive producer, beror det på att marknaden för större paket var osäker.

Forgotten Realms innebär många nya vackra miljöer.

– Vi har länge velat göra en stor innehållsuppdatering, men det fanns inte så mycket kunskap kring hur expansioner skulle klara sig på free-to-play-marknaden, säger Fernando Paiz. #Warner Brothers som ägde oss på den tiden vågade inte satsa på att göra en expansion. #Lord of the Rings Online, som blev free-to-play precis efter oss, lanserade #Rise of Isengard. Det blev #Turbines bäst säljande expansion någonsin. Det visade Warner Brothers att free-to-play kan fungera väldigt bra med kostnadsbelagda expansioner. Det var då som vi fick grönt ljus att göra Menace of the Underdark.

En helt annan värld

DDO utspelar sig i Eberron, en mer futuristisk kampanj jämfört med Forgotten Realms. Fans har länge tjatat på Turbine att få spela i Forgotten Realms och företaget såg sin chans att lansera kampanjen i expansionen.

– Vi hade turen att få jobba mycket nära med #Wizards of the Coast och göra en parallell berättelse om Lolth, berättar Eric Boyer som är senior producer på DDO. Vi kände att det behövdes en stor innehållsuppdatering för att lansera något så stort som Forgotten Realms.

– Ja, vi är också stora fans av D&D:s regler och berättelser, fortsätter Fernando Paiz. För oss, precis som för spelaren, är det en riktigt stor grej att få besöka Forgotten Realms, så vi ville verkligen göra det på ett grundligt sätt. Något mindre än en stor expansion skulle inte vara lämpligt för en så stor händelse i vårt spel.

En del av spelet kommer att utspela sig i storslagna grottor.

Gudinnan Lolth, spindlarnas demondrottning, är den nya ärkefienden i expansionen. Att inkludera Demonweb var ett bra sätt att koppla ihop Eberron och Forgotten Realms.

– En av de riktigt viktiga sakerna som händer i den här expansionen är att Eberron får en länk till Forgotten Realms-världen, förklarar Fernando Paiz. Lolth är drottning över Demonweb, ett ställe som binder ihop olika universum, så hon är en av få som kan skapa den här förbindande bron mellan världarna.