Det blev fällande domar mot samtliga fyra som stod åtalade för upphovsrättsbrott i den så kallade The Pirate Bay-rättegången. Stockholms tingsrätt dömer dem till ett års fängelse vardera och 30 miljoner i skadestånd.

Domen gäller medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De fyra fälls dock inte för åtalspunkten förberedelse till brott. Genom att tillhandahålla en sajt med "välutvecklade sökfunktioner" har de dömda samarbetat på ett sätt som rätten finner ha främjat brottslig verksamhet. Skadeståndet på 30 miljoner går till till film-, musik- och spelföretag. Åklagarsidan hade begärt avsevärt högre skadestånd - en bit över 100 miljoner kronor.

Enligt åklagare Håkan Roswall har de fyra tjänat minst tio miljoner kronor på reklamintäkter på sajten, något som gör den till en affärsverksamhet och inte ideell verksamhet. Samtliga åtalade nekar till anklagelserna och säger att de intjänade pengarna gått till sajtens drift.

Domen har föregåtts av heta diskussioner och den är utan tvekan kontroversiell. Per E Samuelson, advokat till en av de åtalade, säger följande till SvD:

- Det är ungefär samma sak som att stämma Vägverket för att vägar är farliga. Det här målet handlar om infrastrukturen. Att man inte går på brottslingarna, utan de som tillhandahåller infrastrukturen.

Domen rör upp känslor och kommer överklagas av flera parter.

- Det är en rättskandal av högsta rang, säger Samuelson till DN. Åklagaren leder med 1-0 efter första ronden, men detta kommer självklart att gå vidare till ett överklagande.

- Jag hade räknat med ett friande. 30 miljoner är ett gigantiskt belopp. Det är uppenbart att man gått på åklagarens linje. Jag tycker att detta är ett solklart fall för HD och kommer att föra det dit, säger advokat Jonas Nilsson till DN.