Inlägg av Ikaruga

Inlägg som Ikaruga har skrivit i forumet

Finns ett par riktiga felköp. Cyberpunk 2077 var helt ospelbart när det kom. Det är den största besvikelsen med tanke på hur hypade jag och många andra var.

Ett annat dåligt köp var Space Hulk: Deathwing. Fan att man ska vara så svag för WH40K.

Skrivet av Majoren:

Njae, tycker du har snurrat från de av Nintendo/Sony-utgivna spelen, till tredjepartsspel, till tredjepartsspel sålda fysiskt i butik. Känns lite som att du justerar din poäng för att komma runt alla hinder som inte passar ditt resonemang att Nintendo är dyrast
Vad tredjepartstitlar kostar på Switch har lite med Nintendos spel att göra eller för den delen Nintendos påstådda girighet, då handlar det ju istället om andra spelföretags eventuella girighet.

Fast Nintendo är dyrast i den meningen att deras priser aldrig går ner i pris över tid. Detta är väl oavsett om det är förstaparts eler tredjeparts spel. Sen vad orsaken är till att det är olika pris till olika format kan vi såklart debattera om ☺️ Tror vi pratar förbi varandra om jag ska vara ärlig.

Skrivet av Majoren:

Sen om tredjepartstitlar så blir din tes ologisk då Nintendo numera är billigare än Sony på sina spel, tror snarare det handlar om att det är mindre konkurrens mellan stora tredjepartsspel på Switch och därför kan de hålla högre priser på gamla titlar.

Det var just det här jag påpekade från första början. Spelen är av diverse anledningar dyrare på Switch än till Xbox och Playstation ☺️

Skrivet av Tryffel5:

Jag har aldrig någonsin betalat 699 för ett Switch-spel och det behöver ingen annan heller göra. Som ett exempel så kostar det några månader gamla Mario Wonder 579 spänn idag, på kasett. Att köpa digitalt på Switch är idiotiskt på alla sätt.
Nintendo har de klart billigaste nysläpp-priserna. Det är idag oftast billigare än det var för 30 år sedsn när Snes var aktuell.

För att återigen påpeka så har jag inte nämnt digitala spel. Det är fysiska spel jag har syftat på. 579kr är väl rätt mycket för ett spel när det väl har gått några månader sedan det släpptes? Köpte exempelvis Resident evil 4 remake för 400kr tre månader efter att det släpptes till PS5. Även där startade priset på 720kr, men det sjönk hyfsat snabbt efter att det släpptes. Till skillnad från Nintendos spel som kostar lika mycket år efter år, eller blir till och med dyrare.

Skrivet av Majoren:

Fast det där stämmer inte heller, Horizon FW på PS5 kostar 649 på Playstation Store, Sony verkar inte sätta ner priserna permanent längre sedan PS5 tog över, och har generellt högre lanseringspriser än Nintendo.

Skrivet av PGR1985:

Precis! Fortfarande lanseringsspel till PS5 ligger högt i pris. Du kan absolut hitta spel på rea i den fysiska handeln emellanåt men på PS-store ligger fortfarande många spel undertecknat Sony899 kr. 😱

Det är de fysiska utgåvorna jag tänker på. De digitala spelen är en annan femma! Där är priserna skyhöga oavsett plattform.

Skrivet av PH2000:

Tycker man tex att 700 pistoler är dyrt för exempelvis Zelda ToTK så ska man nog överge spelandet... Ett bra spel SKA kosta då det är underhållning! Spel är otroligt billigt om man jämför med att gå på t.ex. konsert, teater eller elit-sport! Saker och ting är inte gratis i livet. Vill man ha kvalite så måste det få kosta. Du kan inte få en oxfile till samma pris som falukorv...

Det får du tycka om du vill. Min åsikt är att det inte bör som alla andra av Nintendos spel fortfarande kosta 700 kr flera år efter släppet.

Den stigande inflationen gör att även lägre prishöjningar som med spel inte uppfattas som så farligt i jämförelse med allt annat. Den totala prishöjningen som det innebär för varje hushåll med mat, lån, och nöjen kommer ge stora ekonomiska konsekvenser framöver.

Skrivet av Majoren:

Ja, det är ju dom jag menar. Vad andra spel än de Nintendo-utgivna på Switch kostar är ju inget Nintendo bestämmer, lika lite som Sony bestämmer priser på tredjepartsspel. Men jämför man Sonys PS5-spel med Nintendo så är Sony klart dyrare. Sen kan man ju också kolla på priserna på konsolerna där Nintendo fått mkt kritik för att Swich aldrig sjunkit i pris, men konkurrenterna har faktiskt höjt priserna på sina flera år gamla konsoler. Så tycker totalt det är märkligt framhålla PS5 som mer konsumentvänligt om man har ont om pengar

Fast det här stämmer inte. Ta exempelvis Horizon: Forbidden West till PS5, gick att få för 249kr efter ett år. Men 7 år gamla Switch spel (som ibland bara är Wii U portar) kostar fortfarande 699kr.

Eftersom Nintendo har valt att sätta ett visst pris på sina spel så kommer tredjepartsutvecklarna "följa John". Du kan få samma spel på en Xbox eller PlayStation för halva priset än till Nintendo efter ett par månader. Det är inte att jag säger att de andra konsolerna är mer konsumentvänliga i sig, men de finns en större variation på priserna.