Jag tar mig gärna an titlar som skall recenseras utan att veta alltför mycket om dem i förhand. Ju mindre man vet, desto färre fördomar och andras åsikter påverkar upplevelsen. Men ibland kan det nästan gå till en pinsam överdrift. När jag kastade mig huvudstupa in i Spellforce 2 tyckte jag snart att det kanske inte var riktigt så pass djupt och genomtänkt som andra hack n slash-rollspel brukar vara. Tills någon plötsligt tryckte ett högkvarter i ansiktet på mig, gav mig några arbetare och visade var jag kunde samla resurser. För er som är lika ovetande som jag var så är Spellforce nämligen en blandning av strategispel á la Warcraft och rollspel som Baldurs Gate.

Som så många andra historier så börjar storyn i Spellforce 2 med att hjälten/hjältinnan återvänder till sin hemby för att finna den hotad av onda krafter. För att rädda sina barndomsminnen ger spelaren sig iväg på en lång resa för att samla likasinnade allierade. Klyschigt måhända, men ändå en välfungerande bakgrund som spelet spinner vidare på.

Ett rollspel kanske?

Även om det är svårt att separera de två olika genren som båda kan hittas i spelet är det lättare att börja beskriva dem var för sig. Vad man alltid har tillgång till är sina hjältar. Dessa består av ens egen karaktär och upp till sju följeslagare. Vissa av dessa hänger med under hela spelet, medan andra kommer och går med storyn. Precis som i så många andra rollspel ökar karaktärerna i nivåer med jämna mellanrum. I grunden kan man fokusera på vapen eller magi, men senare gå djupare på olika typer av magi, rustningar, pilbågar, svärd och yxor. Följeslagarna ökar likaså de nivåer men utan att man själv kan välja vad de ska bli bättre på.

De olika nivåerna ger upphov till en mängd olika färdigheter och magier. Man väljer ett antal av dessa som hjältarna ska ha tillgång till, och det fungerar faktiskt förvånansvärt problemfritt att hinna använda sig av dessa även i riktigt stora strider.

Självklart har man också möjlighet att utrusta sina krigare. Utrustning hittar man antingen i kistor, vid döda fiender eller hos köpmännen i städerna. Förutom vapen, sköldar och rustning kan man pynta hjältarna med attiraljer som magiska ringar, halsband och huvudbonader.

Klassisk strategi

Rollspelsdelen i spelet är i sig riktigt kul, men måhända inte lika avancerad och djup som i en del renodlade rollspel. Detta vägs dock upp med råge av strategidelen som är förvånansvärt välgjord. Kanske är den inte lika perfekt som Warcraft eller i sig nyskapande, men den är ändå riktigt välgjord. Man har tre spelbara raser som alla har fler än tio enheter var att tillgå och en stor arsenal med byggnader och uppgraderingar.

Det handlar däremot aldrig om att man antingen tar sig an rollspelet eller strategidelen. Oftast är det hela integrerat på ett väldigt bra sätt. Exempelvis kan man påbörja en karta med sina hjältar för att efter ett tag få tillgång till ett högkvarter. Här får man precis som i många andra strategispel samla resurser, sätta upp byggnader och försvarstorn samt träna enheter. Men det betyder inte att hjältarna skiner med sin frånvaro, de är minst lika viktiga i det här skedet. Ensamma fungerar de som en mindre armé, tillsammans med de andra enheterna kan de vara nödvändiga för att hantera de riktigt stora fienderna.

Nästa intressanta del i spelet är att man har kvar rollspelens möjlighet att färdas tillbaka till platser där man varit tidigare. Därför finns det många kartor man kommer att befinna sig på flera gånger medan storyn utvecklas. Till exempel kan man i ett skede bygga upp en stad, armé och försvar för att långt senare komma tillbaka och ta sig an ett anfall.

Slutord

Om Spellforce 2 hade inriktat sig helt på endera genre hade det blivit ett fullt acceptabelt spel, kanske utan någon större innovation eller tydliga styrkor, men ändå väldigt bastant och välgjort. Den väloljade blandningen mellan de två olika speltyperna fungerar dock ypperligt och det känns aldrig tråkigt eller upprepande. Phenomic har sett till att skilja de båda delarna åt för att man verkligen ska känna att det är två olika genrer som möts, men samtidigt vävt ihop dem i spelet på ett välbalanserat och framförallt underhållande sätt. Spellforce 2 förenar två genrer på ett sätt som gör att fans av endera genren kommer uppskatta det.

Testsystem

Athlon64 X2 4800+
2048 MB RAM
Geforce 7800 GTX