Precis som Zlatan och Messi tröttnar vi vanliga dödliga ibland också på seriös fotboll och känner för att bara lattja lite. Men där de magiska fotbollsspelarna faktiskt kan trixa med bollen på riktigt, behöver vi andra ett substitut där enbart tummarna behöver arbeta. #Fifa Street tar vid för de som tröttnat på allvaret och realismen hos #Fifa 12.

#EA Sports har verkligen skaffat sig en tydlig karaktär som utgivare och utvecklare. Man känner alltid igen sig i deras spel, oavsett titel. Du hittar lätt, vet du ska göra och vet vad som väntar. I detta lir använder de sig av Fifas spelmotor med precisionsdribbling, krockmotor och kontroller, och blandar det med äventyret i #SSX och dess World Tour. Kärnan i Fifa Street är nämligen att du ska trixa dig fram genom världen, match efter match, och skapa ett bättre och bättre lag allt eftersom. Du börjar på bakgatorna med polare och ställer upp i lokala turneringar, för att sedan ställas mot världsmotstånd på de stora arenorna. Lite som ett sport-RPG. I början klarar du bara av de enklaste trixen, men ju fler matcher du spelar, desto mer avancerade blir dina jongleringsbicycletor.

Träbensfinten – så okänd hos proffsen att den gick hem.

Givetvis har EA Sports kastat in ett gäng licenser - alla de stora världslagen är med och så deras största spelare (även om Arsenal har med Arshavin i stället för Rosicky (!)). Varje spelare har sin egen specialitet, och det gäller att välja ditt lag efter förutsättningarna. Men det är ungefär så realistiskt (jämfört med vanlig 11-mannafotboll) det blir, själva matcherna handlar inte om taktik eller att bygga upp ett fint passningsspel, det handlar om att göra så många snygga dribblingar som möjligt innan du avslutar mot mål. Samtidigt är försvarsspelet oerhört begränsat. För att göra det lättare att dribbla har utvecklarna gjort det svårt att tackla bollhållaren. Det tar bort väldigt mycket av fotbollskänslan, men jag antar att det är ett nödvändigt ont denna gång.

Gatans språk

Spellägena i Fifa Street är många. Förutom mängder med spelplatser (allt mellan stränder i Brasilien till stora Futsal-arenor i Europa) finns det fem olika matchtyper. Standard är fem mot fem inklusive målvakt, med sarg, där du bara ska göra fler mål än motståndarna. Samma är det i Futsal, fast på större plan och utan sarg. En av de lite mer innovativa matchtyperna är Panna, där du får bonuspoäng om du dribblar bort dina motståndare på ett snyggt sätt innan ett mål. På så sätt är en 10-0-ledning aldrig helt säker - får din motståndare till två tunnlar och en lobbfint och sen dunkar bollen i mål kan du helt plötsligt befinna dig i underläge. En annan intressant matchtyp är Last Man Standing, där du förlorar en spelare varje gång du gör mål. Till slut har du bara en spelare kvar, och då blir det väldigt intressant att välja taktik.

"He's doin' the Mess(i) around".

Spel såsom Fifa Street är som roligast när du spelar med, eller mot, någon annan. Och precis som alltid har EA Sports byggt upp en väldigt bra multiplayeravdelning i spelet. I din World Tour-satsning kan du alltid ha med (eller mot) dig en kompis på vägen, och turneringarna kan du spela antingen mot AI-spelare offline eller mot andra online. Roligast av onlinelägena är annars att delta i 10-matcherssäsonger med ditt lag för att levla (eller kvala, som det heter i fotbollsvärlden) upp en division.

Glöm de gamla Street-titlarna, EA Sports har byggt upp ett helt nytt spel och baserat det på deras andra kvalitetstitlar och verkligen hittat rätt. Det går att hitta ett par buggar - särskilt i spelarnas och ännu mer särskilt målvakternas AI - men det förstör inte nöjet i detta lir. När du tröttnat på den realistiska enformigheten Fifa 12, eller bara vill lattja lite i en Premier League-halvtid mot en polare, passar Fifa Street perfekt.

Fotnot: recensionen bygger på Xbox 360-versionen av Fifa Street.