Efter succén med det trådlösa virtual reality-headsetet Oculus Quest uppges det Facebook-ägda företaget nu jobba på en ny version. Källor uppger planerade Oculus att släppa en uppdaterad Quest redan i slutet av 2020, men coronapandemin kan ha skjutit fram den till nästa år, skriver Bloomberg.

De uppges testa mindre och lättare versioner (omkring 450 gram i vikt, mot 570 gram för Quest), med nytt material i spännremmarna. Det sägs också att uppdateringsfrekvensen skruvas upp från 72 Hz till 90 Hz. Testversioner ska ha körts i 120 Hz, men detta sägs ha skrotats eftersom det kortar ner batteritiden. Vidare talas det om omgjorda kontroller: bekvämare, med omgjord batterilucka (nuvarande lossnar ganska lätt), men kompatibel med dagens Quest. Den ska ha ett IPD-reglage, en mekanisk funktion så att användarna kan justera skärmarna utifrån vilket avstånd de har mellan pupillerna. Och möjligheten att ansluta till pc med Link-kabel och köra Steam VR-spel ska bli kvar.

Uppgifterna är obekräftade och ska tills vidare ses som rykten.

Oculus släppte den trådlösa Quest och trådade Rift S samtidigt förra våren. Båda har stundtals varit svåra att få tag på, inte minst efter att Valve tillkännagav vr-exklusiva Half-Life: Alyx i höstas. Så vr har definitivt fått ett uppsving det senaste året.