När Rockstar släppte Red Dead Redemption 2 till pc i slutet av förra året fick Steam vänta en månad extra. På så sätt ville man ge den egna butiken/klienten Rockstar Games Launcher ett försäljningsförsprång.

Men många valde att vänta en månad för att istället köpa spelet på Steam. Den digitala Red Dead 2-försäljningen mer än fördubblades i december jämfört med premiärmånaden november, enligt statistiktjänsten Superdatas rapport. Där uppges att 1 miljon Red Dead 2 såldes digitalt i december 2019, att jämföra med 406 000 månaden innan.

Överlag såldes spel digitalt till ett värde av 9,8 miljarder dollar (cirka 93 miljarder kronor) i december förra året, en ökning med 8 procent mot året innan, enligt rapporten. Ökningen beror helt och hållet på att mobilspel drog in mer pengar – upp 28 procent. Intäkterna på konsol och pc minskade med 28 respektive 4 procent, vilket tillskrivs att vi är i slutet av konsolgenerationen och att Fortnite miskat i popularitet sedan toppnoteringen i december 2018.

Beslutet att skippa season pass för Call of Duty: Modern Warfare ger frukt. Spelet drog in 4 procent mer än föregångaren CoD: Black Ops 4.

Slutligen har vi den oändliga pengamaskinen GTA V. Den skrapade ihop 84,7 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor, till Rockstar i december. Inte så illa för ett snart sju år gammalt spel.

Spelen som drog in mest digitalt i december 2019 globalt, enligt Superdata:

PC

  1. League of Legends

  2. Dungeon Fighter Online

  3. Crossfire

  4. Fantasy Westward Journey Online II

  5. Red Dead Redemption 2

  6. Roblox

  7. Call of Duty: Modern Warfare

  8. World of Warcraft West

  9. Counter-Strike: Global Offensive

  10. Halo: The Master Chief Collection

Konsol

  1. Call of Duty: Modern Warfare

  2. Fifa 20

  3. Star Wars Jedi: Fallen Order

  4. GTA V

  5. NBA 2K20

  6. Fortnite

  7. Madden NFL 20

  8. Crash Team Racing Nitro-Fueled

  9. Rainbow Six: Siege

  10. Destiny 2

Mobil

  1. Clash of Clans

  2. Honour of Kings

  3. Candy Crush Saga

  4. Fate/Grand Order

  5. Last Shelter: Survival

  6. Gardenscapes - New Acres

  7. Homeskapes

  8. Monster Strike

  9. Pokémon Go

  10. Roblox