Prenumerationsbaserade onlinespel blir allt större och genererar stora summor pengar. Och så fort pengar finns med i bilden försöker ljusskygga individer lägga beslag på dem. Säkerhetsföretagen är givetvis medvetna om problemet och släpper därmed produkter som ska hjälpa till att göra såväl spelande som surfande säkrare.

Säkerhetsjätten #Symantec höll ett anförande om just säkerhet och faror med onlinespel på #Dreamhack i går. Vi fick en pratstund med säkerhetsexperten Per Hellqvist. Vi har även lagt upp en videoinspelning av hans anförande.

- Massiva onlinespel växer i popularitet. Hur ser hotbilden för virus ut, växer den i samma takt?
- Det handlar nästan uteslutande om trojaner, inte virus. Men ja, i och med att det finns ett värde i spelarna och ägodelarna i spelen ökar hoten. Det finns alltid folk som är beredda att betala för en genväg.

- Vilket är det största hotet i dag?
- Trojaner, som sagt. Folk skapar trojaner som försöker lura av spelarna inloggningsuppgifter och kontonummer, och även fjärrstyra datorer. Det handlar om att stjäla lösenord och konton. Vissa saker säljs sedan vidare på auktionssajter. Trojanerna sprids med bilagor i mejl och länkar i chattprogram. Det kan vara en påhittad avsändare som uppmanar dig att klicka på en länk för att bekräfta att ditt konto är aktivt, annars kommer det raderas.

- Och vad gör man för att skydda sig?
- Det vanliga: använd antivirusprogram, brandvägg och håll ditt dator uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

- Många gamers prioriterar prestanda framför säkerhet och stänger av av-program och brandvägg vid spelande. Hur ser ni på detta?
- Vi har skrivit om antivirusprogrammet Norton 2008 från grunden, just för att sänka prestandaåtgången.

Symantec tycks säkra på att det nya Norton fungerar ypperligt ur prestandasynpunkt. De har satt upp ett antal testdatorer i sin monter, hälften med säkerhetsprogrammnen igång och den andra hälften avslagna. Tanken är att de som testar inte ska märka någon skillnad. Sant eller falskt - sväng förbi Symantecs monter i B-hallen och testa.

Videoföredraget:
[v=1569]