Artiklar av Tomas Marklund

22

Tiger Woods PGA Tour 10

Knappt elva månader efter Tiger Woods PGA Tour 09 kommer nu ännu en version av EA Sports välkända golfserie. Och det ska sägas direkt: om du spelade förra upplagan kommer du märka att väldigt få saker är nya. Utvecklarna har förmodligen tänkt "varför ändra på ett vinnande koncept?". Och det har de gjort rätt i.

86

Prototype

Bara ett par veckor efter släppet av Infamous kommer nu nästa stora actionspel ut på marknaden. Antar att du vill att jag ska avslöja vilket av dem du ska spendera dina regniga sommardagar på? Tji fick du.

31

UFC 2009 Undisputed

Yuke's har gjort ett bra jobb ett par år i rad nu med sina wrestlingspel till konsol. Visst, det är inte riktiga slagsmål, men i ett tv-spel är det ju ungefär samma sak som Ultimate Fighting, förutom att WWE har bra mycket mer "profilstarka" fajters. Nu har samma utvecklare gett sig på riktiga slagsmål. Och som spel gör sig UFC 2009 Undisputed faktiskt bättre än sina låtsaskonkurrenter.

61

Infamous

Infamous är utan tvekan ett av vårens stora spelsläpp. Sony och Sucker Punch har satsat massor av pengar på såväl utveckling som marknadsföring, och med all rätt. Det är verkligen ett riktigt bra actionspel som kommer ge dig många speltimmar under sommarens regniga (eller soliga, om du inte kan hålla dig) dagar.

37

Wanted: Weapons of Fate

I höstas kom filmen Wanted ut (som i sin tur var baserad på en serietidning). En hyfsad actionthriller med James McAvoy i huvudrollen som Wesley Gibson, som får lära sig att han är son till en lönnmördare. Snart märker han också att han inte heller är så pjåkig på att ta livet av folk...

26

Command & Conquer: Red Alert 3

Command & Conquer: Red Alert 3 släpptes redan för ett halvår sen till PC och Xbox 360. Nu kommer det även till PS3. Varför?

29

Building & Co: You are the architect!

Har du alltid drömt om att bygga hus, vara en arkitekt och designa byggnader? Det kan du nu göra med...va? Är konceptet gammalt? Jaha.

24

Stage Devil Wireless Guitar

Trött på att ha en himla massa instrument som ligger och skräpar bara för att du vill ha både Rock Band och Guitar Hero? Jöllenbeck verkar ha lösningen på det problemet.

68

Resident Evil 5

Chris Redfield är tillbaka. Och denna gång är den muskulöse amerikanen i Afrika för att än en gång rensa ut bioterrorism med hjälp av våld. Våldsamt, blodigt våld.

45

Street Fighter IV

1987. Så länge är det sedan det första Street Fighter kom ut. Nu, 2009, kommer den tredje "riktiga" uppföljaren till originalspelet ut. Vad som ändrats sedan dess? Allt utom grunden. Och Ryu och Ken, förstås!

15

Disgaea 3: Absence of Justice

Första liret i serien, #Disgaea: Hour of Darkness, kom ut 2003 och var ett skönt tillskott till strategi-rpg-marknaden med sin sköna, vrickade humor och sitt välutvecklade stridssystem. Nu – sex år senare – är det dags igen.

21

Eternal Sonata

För lite mer än ett år sen kom Eternal Sonata ut till Xbox 360. Ett väldigt gullevackert spel med mycket djup, vacker grafik och inte minst stämningsfull musik. Nu har samma spel äntligen släppts även till Playstation 3. Med ett par tillägg.

47

Flower

Blomblad som flyger omkring i vinden och skapar grönska när de rör vid andra blommor? En handling som inte innehåller en story, huvudkaraktär eller fiender (men ett visst mått miljöpolitisk underton)? Ett superkort spel som inte liknar något annat på marknaden? Där har du Flower.

30

Skate 2

När jag var yngre var skejtarna de coola killarna. Säckiga kläder, fräck musik och alltid en bräda i handen – hur häftigt är inte det? Jag var avundsjuk, jag ville också skejta – men spelade tv-spel i stället. Tack vare Skate-serien kan jag helt plötsligt göra både och på ett fantastiskt sätt. Och utan att bryta några ben.

38

The Lord of the Rings: Conquest

Ännu ett spel baserat på vår kära Tolkien-trilogi, alltså. Förståeligt – alla vill väl axla rollen som Aragon, Gandalf eller Frodo (särskilt killarna i The Big Bang Theory), och Electronic Arts är inte sena att utnyttja detta faktum. Men Lord of the Rings: Conquest är snarare ett spel bakom filmernas huvudscener än något för alla Frodo-lovers därute.

40

Naruto: Ultimate Ninja Storm

Detta är ett försök att kombinera klassisk anime med nyskapande tv-spel. Och för en gångs skull ett lyckat försök.

17

Football Manager 2009

Football Manager 2009 är egentligen två olika spel. Det ena är bra. Det andra fantastiskt. Och det har helt enkelt med vårt språk att göra.

12

Pro Evolution Soccer 2009

Pro Evolution Soccer 2009 kan vara det bästa Konami gjort. Men inte i positiv mening. Utan för framtiden.

29

Guitar Hero World Tour

Ett musikspel för fyra deltagare - det ultimata partyliret? Jodå, Rock Band gick hem hos FZ och inför Guitar Heros svar har vi skramlat ihop redaktionen för ett samlat omdöme.

11

FIFA Manager 09

En gissning: EA Sports satsade all utvecklingsbudget på FIFA 09 och sket totalt i sitt managerspel. Annars kan jag verkligen inte förstå hur de tänkt med FIFA Manager 09.

25

MotorStorm: Pacific Rift

Motorstorm var ett riktigt bra spel när det dök upp för ett och ett halvt år sen. Nu kommer uppföljaren som har en hel del att leva upp till. Och ser till att leverera.

85

Dead Space

Dead Space är ett ruskigt töntigt namn på ett spel. Men det är förlåtet när jag väl sätter mig i sittsäcken, släcker alla lampor, höjer sorroundljudet och greppar kontrollen. Vilket obehagligt härligt – eller härligt obehagligt – spel detta är.

12

Baja: Edge of Control

En bra idé, ett häftigt koncept, en cool off-roadtävling i Mexiko. Men tyvärr är detta ett spel som - trots tappra försök - inte kommer i närheten av verkligheten.

53

Fifa 09

Jag blir förbannad när jag börjar spela Fifa 09. Är det här det bästa EA Sports kan åstadkomma efter 16 års skapande av fotbollsspel? De borde ju nått perfektion vid det här laget.

18

NHL 2K9

Dålig tajming. Samtidigt som EA Sports släpper sitt bästa hockeyspel sedan... ja kanske någonsin, gör uppstickaren 2K Sports motsatsen och presterar ett riktigt bottennapp.

62

Star Wars: The Force Unleashed

Det finns en sjukt lång lista med Star Wars-lir på marknaden. Till och med om du bara räknar de spel som släppts av LucasArts. Nyast av alla är The Forced Unleashed – ett av spelvärldens stora släpp hösten 2008.

18

Facebreaker

Yikes. Vilket jäkla namn detta spel har. Redan där får man veta att spelet handlar om att förstöra någons ansikte. Det känns lagom ödmjukt och trevligt.

21

Tiger Woods PGA Tour 09

Tiger Woods PGA Tour 09 är ett långsamt spel. Det är segt, tar lång tid att spela igenom och är hemskt enformigt.

53

SoulCalibur IV

Och jag som trodde att fighting-genren var utdöd. Och så kommer Soulcalibur ut i ny tappning och försöker visa hur fel jag har. Typiskt.

54

Resident Evil 5

Mumsig thaimat till lunch, kaffe och glass till efterrätt. Capcom bjöd på en hel del gott när vi besökte dem i Hamburg. Men den riktiga godbiten fick vi framför Xboxen - Resident Evil 5.