Inlägg av Mirage

Inlägg som Mirage har skrivit i forumet

Skrivet av AdamMK:

Alltså.. jag har klarat ett otal Mario-spel.

Jag tycker det är lite väl ofta Prinsessan blir kidnappad.
Det är som att ingen på svampslottet lärt sig någonting alls sen förra gången.

Skrivet av Alexraptor:

Ja och nej. Köper du en fysisk utgåva, som tex spel till konsoll idag, så äger du spelet. Dock är äganderätten något som spel och mjukvaruindustrin har jobbat febrilt för att urholka genom att binda tillgång till spelen till en licens. GoG åtminstone respekterar äganderätten och ger möjliget för deras kunder atta ladda ner och göra obergänsade (privat)kopior av installationsfilerna.

Verkligen? Du äger skivan, med den kommer licensen att spela spelet. Men spelet i sig är jag ganska säker på att du inte äger.

Skrivet av Godofcheese:

Ubisoft sade själva att köpa är inte att äga

Så det enda rätta att göra är uppenbart

Så har det dock varit i väldigt många år. Du köper en licens som ger dig rätt att spela spelet. Men spelet äger du inte.
Sen sättet Ubisoft säger det är enormt klumpigt.

Skrivet av GustavA:

Ja det blir kortare spel med standardutgåvan men inte nödvändigtvis sämre. Standardutgåvorna brukar vara kompletta spel, jag har då aldrig upplevt något annat. Dlc är bara extramaterial. Varför kommer alltid den här diskussionen upp? Vad vill ni ha istället?

Det är också lite märkligt vad mycket energi människor lägger år efter år på att dissa olika i regel harmlösa spelföretag. Företag som vad det verkar har väldigt okontroversiella och sunda affärsstrategier. Mycket märkligt när vi har företag i världen som inte bryr sig alls om mänskliga rättigheter, skiter fullt i om slavar används vid tillverkningen, dumpar medvetet gifter i haven och t.o.m. fördriver människor från sina hem bara för att tjäna en extra krona. Där rycker vi på axlarna när vi köper vår tröja, vår bensin eller vår nya mobiltelefon.
Jag vet att det är en spelsite men det finns faktiskt riktigt dåliga företag därute. Företag som är onda på riktigt och spelföretagen är i regel inte bland dem.

Diskussionen kommer upp runt dag 1 DLC, vilket innebär content som är borttaget från spelet. Ett välgjort spel har inte dag 1 DLC då de spenderat tid på att göra spelet, inte merförsäljning.

Skrivet av GustavA:

Jag förstår tyvärr inte inlägget riktigt. Menar du att de medvetet gör grundspelet sämre för att vi ska köpa den dyrare utgåvan? Det tror jag knappast. Förövrigt så använder Ubisoft exakt samma modell i flera spel. Även ”season pass”. Spelar Avatar nu och det ser likadant ut. Vad jag minns så fick inte det samma svidande kritik. Den har iallafall tystnat nu när spelet har släppts, ett spel som fick väldigt fina betyg dessutom.

De gör grundspelet medvete sämre genom art klippa ut uppdrag och tvinga dig betala för dem. Det är ett day 1 DLC och det beteendet från utvecklare/förläggare är skit.

Skrivet av blackidus:

Självklart
Sen sätter dem även höga priser på sina specialutgåvor för att istället locka folk till Ubisoft+, man hoppas folk börjar prenumerera för att testa spelet och sedan glömmer bort att säga upp prenumerationen.

Tji får dem, när jag gör det så avbryter jag prenumerationen direkt efter. Jag var intresserad av detta, sen såg man alla versionerna samt SBI så det är tvek ens på ubi+.

Skrivet av Wilfer88:

Star Wars från en bra svensk utvecklare. Jag köper. DLC med Jabba, nej tack, skins o sånt, nej tack. Season pass jag vet inget om, nej tack. Det är enkla val.

Om det är en svensk utvecklare, och det räcker varför inte Season pass eller DLC? De är utvecklade av samma svenskar.

Skrivet av schmuttah:

Inte direkt då det kostar pengar att vara medlem i Prime.
Det är typ som att säga, Gears 5 är gratis på Gamepass för medlemmar.......

Gamepass får du inte behålla något om du säger upp medlemskapet. Du får behålla Fallout 76 även om du säger upp Prime. Ytterst haltande liknelse.

Ni behöver inte ta hem det om ni inte vill. Men det kunde vara av intresse för folk som har Prime.

Men visst, fortsätt klaga, så fortsätter jag tipsa.

Skrivet av Loxus:

Trevligt men hör inte hemma i tråden

Hurså? Epic spel är gratis om du har Epic, GoG om du har GoG, etc. Att tipsa om gratisspel som du får behålla efter du claimat är väl det tråden är till för?

Om någon nu råkar ha Prime och inte visste, så är det ett gratisspel. Jag säger inte åt någon att skaffa Prime.
Från moderatorn: "EDIT: Denna tråd gäller endast spel som vanligtsvis kostar men som en viss period går att få gratis via exempelvis Steam, Epic, GOG eller liknande tjänster. // uberpwnage"

Prime gaming är en liknande tjänst.

Helldivers 2

Jag såg FZ's tidiga förhandstitter på detta spelet och tänkte "det ser väl inget speciellt ut." och gick vidare. Sedan såg jag gameplay och tänkte samma sak. Sedan rekommenderade en bekant spelet och köpet skedde.

Var det värt köpet? Se nedan...

Super-Earth!

The story thus far...
Världen är enad under en regim och heter numera "Super-Earth" och allt styrs via "managed democracy" som i sin tur är en vansinnig beskrivning på demokrati. Hursomelst, allt börjar med en propagandafilm som fullkomligen dryper Starship Troopers (som i sin tur är en samhällssatir), det enda jag saknar är "Would you like to know more?". Efter detta kommer tutorial som fick mig att garva mer än en gång. Arrowhead (studion bakom spelet) har själva sagt den är menad att likna en amerikansk militär-rekryterings film.

Och herrejävlar, det gör den fast med den där bisarra over the top som inte ens jänkarna gör. Du är en Helldiver, en sorts elitsoldat som gör självmordsuppdrag och vars levnadstid är beräknad till sekunder. Men det hindrar inte dem att hoppa i drop pods och bokstavligen skjutas ner på planeter från orbit. Detta för att kämpa för "Liberty!", "Super-Earth!", "Freeeeeeedom!!!!" och liknande slogans. Detta gör du genom olika uppdrag på planeterna, där du kämpar mot de ondskefulla "Automatons", en ras robotar som verkar ha som hobby att utrota människor eller mot Terminids, en ras insekter i varierande storlekar vars enda uppgift verkar vara att döda dig och sprida sig mellan planeter.

Spelmekanik
Detta är en renodlad 3rd person shooter helt utan covermekanik, det närmaste cover är att gömma sig bakom stora stenar, murar eller liknande genom att bara stå där, ställa sig på knä eller lägga sig ner. De olika sätten att stå/ligga ger olika för och nackdelar. Ligger du ner så kommer närstridare snabbt göra slarvsylta av dig, fast dina tyngre vapen har MYCKET mindre rekyl. Står du upp är du väldigt mobil (något som behövs ofta!) men din rekyl och ditt sikte lider, speciellt om du rör på dig samtidigt som du skjuter. Dör du så kan dina lagkamrater (man kan spela upp till 4 tillsammans) kalla in dig igen via en stratagem som heter "Reinforce". Mer om stratagems nedan.

The eye of Sauron!

För att göra ditt liv lättare så kan du innan uppdraget utrusta dig med "Strategems". Det varierar mellan olika former av attacker från orbit eller flygplan, eller vapen som du utrustar dig med. Ovanpå det så har du en färdighet/fördel som du också kan välja, som tex att landa med full animation, att kunna sprinta snabbare eller få fler drops. Vissa stratagems får man alltid med sig, tex "Reinforce" som möjliggör att kalla in fler Helldivers efter någon dött. Det finns en enorm variant på strategems som varierar allt från en väldigt kraftfull "Orbital Rail Gun" som med enorm precision kan skjuta ett skott på ett mål, och den väljer automatiskt den största fienden inom ett visst område från där du markerar, till ett strafing run med ett flygplan som antingen kan skjuta clusterbomber, missiler, napalm eller något annat kul som tex en 500kg bomb. Alla strategems går på timer efter du utnyttjat dem, och vissa har begränsat antal användningar innan de är helt slut, eller måste ladda om.

Fram tills nyligen var level 50 maxlevel, men den utökades till 150 efter många spelare slog i taket. Man behöver vara en viss level för att låsa upp viss utrustning, men levlarna kommer automatiskt genom spel och inget man måste grinda.

Man kan ställa in röst, victory emotes och/eller kön som standard, eller låta det vara helt slumpmässigt. Helldivers kommunicerar ofta, och gärna genom att säga exakt det man gör så andra Helldivers i din närhet vet vad som händer. Enkla saker som "Calling in an orbital strike!" eller "Reinforcing!" är saker man ofta kommer höra. Flygplanen som hjälper dig på slagfältet "varnar" också precis innan de kommer och urför sin order, tex saker som "Unnnnnnnnnleashing democracy!" kan man höra innan en napalmbombning eller liknande händer.

En väldigt rolig detalj är att Arrowhead har anställt en "game master" vars enda jobb är att driva storyn vidare. Han bestämmer vilka mål som ska utföras och när. Han bestämmer händelser i spelet. Han har hittills verkligen utfört sitt jobb strålande!

Grafik & ljud
Grafiken är bra, men inget speciellt. Den är vad man kan förvänta sig av ett AA spel i dagsläget. Ljudet är mycket bra. Man hörs olika över radio eller om någon står bredvid dig. Bakgrunds/intro/mellansekvensmusiken är väldigt tongivande och bra. Jag har verkligen inget negativt att säga om detta. Lätena som Terminider utstöter, eller Automatons språk känns väldigt passande och tongivande också.

"Vilken jäääävla smäll!!"

Röstskådisarna är riktigt bra och passande. Det gäller alla. Killen i introfilmen, din drill sergeant, piloterna, officerarna på din battle cruiser. Precis alla.

Avslutningsvis vill jag säga att Helldivers 2 andas frisk luft i en spelform som mest släppt ren skit på sistone: live service spel. De göra detta precis rätt. De släpper nya fiender, nya planeter, nya vapen, nya stratagems på löpande band. De har även en form av battlepasses som kan köpas för valuta du sakta men säkert samlar på dig i spelet, eller så kan du köpa den för riktiga pengar. Det finns 3 battle passes i skrivande stund och jag har inte betalat en krona för en enda. Alla gick att låsa upp genom valuta insamlad i spelet.

Sättet som Arrowhead diskuterar/kommunicerar med spelarna/fansen är väldigt bra. Till och med deras VD rollspelar i uttalanden, tex när de lade in flygande Terminider (Ja, de flyger nu...) så förnekade han det på twitter och menade på att var illasinnad propaganda från fiender till demokratin.

Denna recension gjordes efter att ha spelat 135.2 timmar. Alla bilder är från PC, som allt spelandet skedde på.
Denna recension är godkänd av The Ministry of Truth.

Helldivers 2
5
Mästerligt
+
Ingen bana är den andra lik, även om de är det.
+
Starship Troopers spelet vi förtjänar men aldrig fick.
+
Bra variation på planettyper och fiender.
+
Live service done right.
-
Långt från bugfritt. (Pun intended)
-
Många vapen och stratagems blir snabbt obsoleta.
Det här betyder betygen på FZ
Skrivet av fooobar:

När jag först spelade Skyrim för 100 år sedan så uppskattade jag verkligen upptäckarglädjen i spelet.
Utforska och hitta nya saker.
Jag tyckte också om att förfina min utrustning och mina egenskaper.

Jag skulle vilja hitta något liknande igen. Någon som har något tips?

Jag har spelat olika Fallout men aldrig riktigt fastnat lika mycket för dem.
Testat The Witcher 3 men avskydde de komplicerade kontrollerna som jag glömde bort till varje spelsession.
Jag har tittat på Starfield men det verkar fått ett rätt svalt mottagande med för repetitivt utforskande.
Nya Zeldor fångar mig inte riktigt. Det är något med de jobbiga långa dialogerna som irriterar mig.

Jag kan spela på PC, Playstation eller Switch.

Provat Horizon spelen?

Skrivet av HerrWass:

Låter mer som att de vill öppna upp för fler, än att de vill stänga folk ute..? Ganska normalt om man vill tjäna pengar på fler än enbart den gamla fanbasen.

Så funkar det på mitt industrijobb också. En kund sa att de ville ha elektroniska lås som inte drog så mycket ström, våra utvecklare fixade det och nu har vi till och med gått om Assa Abloy (som varit storsäljare förut) med vår produkt.

För övrigt skulle jag nog faktiskt villja påstå att det kan vara en väldigt stor skillnad på karaktärerna pga hudfärger, kulturer eller sexuella läggningar, precis som de påstår i bilden du länkade. GTA-serien är ett ypperligt exempel på (mestadels) välskrivna karaktärer i exakt samma spel med olika huvudkaraktärer, men med olika synvinklar, kultur och ursprung.

Detta är världen vi lever i, det är bara att hänga med i att folk inte vill bli diskriminerade eller åsidosatta längre och dela med oss lite av det vi tagit för givet.

Ps. Jag argumenterar inte för att SBI gör att spel blir fantastiska, jag argumenterar för att de tycker att de hjälper folk att bli inkluderade. Ergo: att kalla dem rasister är löjligt bara för att du "behöver" se saker du inte tycker om. Ds.

PPS: Haha, läste bara det understrukna på den länkade bilden, läste det andra nu dock. Allt man kan säga där är ju att man hoppas att den personen inte är VD och snarast fått kicken, precis som sig bör. En person är inte ett företag (hoppas jag). Ds.

Såvitt jag vet så arbetar hen fortfarande för SBI, och den där åsikten är inte isolerad på den typen av företag. Ja, en person är inte ett företag, men när det är små konsultfirmor med sådana anställda som tycker så och de arbetar kvar så blir de representanter för företaget.

Jag sade heller inte det inte var någon skillnad på karaktärer med olika ursprung. Jag sade däremot att vissa ursprung inte är bättre än andra.

Skrivet av GustavA:

Märkligt. Av det lilla jag har läst så skapades SBI för att motverka just det du skriver. Det var tänkt att de skulle assistera utvecklare så att minoriteter inte känns inkastade så som det brukar vara. Jag tror att de flesta som gnäller bara vill se Marcus Fenix i alla spel. Inget ont om Gears, jag gillar den serien men det måste finnas utrymme i spelvärlden för annat också.

De kanske skapades för att motverka, men det är inte slutresultatet.

En av SBI's anställda twittrar såhär tex:

Intressant förhållning från ett företag som säger sig jobba mot rasism.

Skrivet av HerrWass:

Ok, så skillnaden på en välskriven karaktär är deras hudfärg? En kontrastförändring i grafiken är alltså grejen för att få en välskriven dialog... Ok.

Inte så att det enbart är kassa karaktärer från början då? Eller att du helt enkelt inte är öppen för förändringar?

Skillnaden på välskriven karaktär eller inte är i stort sett om företag som SBI är inblandade eller inte. En karaktär blir inte bättre eller sämre med olika hudfärger eller sexuella läggningar. Men det är precis det som SBI och deras geliker försöker få dig att tro.

Skrivet av GustavA:

Vad är SBI?

Det är en konsultfirma som spelföretag hyr in för att få en högre DEI score på sina spel. Det de gör är att se till att minoriteter eller andra de anser ska vara representerade tvingas in i spel, ofta med bekostnad på story och karaktärsbyggande.

Man kan tex se SBI's arbete i Spider-Man 2 som att ALLA är jättetrevliga i New York (sannerligen inte verkligheten, inte ens i serietidningen), super-villains som blir jättetrevliga och fina, POC (person of colour) tar större plats/ersätter vita protagonister/antagonister (vilket i sig inte är ett problem, men SBI tvingar in det vilket oftast gör att karaktären verkligen inte är välskriven).

Titta på Miles' sidouppdrag i SM2. Allt är trans, gay, etc, etc. Det är typisk SBI inblanding.

Miles' blivande flickvän

är ett typexempel, döv, färgad och använder teckenspråk.

Hur Peter gick från väldigt kompetent och erfaren Spindelman till vek och alltid i behov av hjälp

är också typisk SBI inblandning.

Kort och gott: idén bakom SBI är inte dålig, men utförandet är katastrofalt.

De marknadsför det som att man är en brottsling, men du kommer med ett levande gosedjur och är superdupergoodygoodytwoeshoes och skulle AAAAAAALDRIG göra något elakt.

Så mao kommer du spela en rebell. Det är bara en tidsfråga.

Sen SBI inblandningen gör det hela skakigt ovanpå det.

En bra summering på hur giriga de var med prissättningen. Nej FZ, titeln på videon uppmanar inte till piratkopiering.

Skrivet av Gen:

Aha, tack för förklaringen. Vet precis vad du menar, man har ju sett de senaste Star Wars filmerna om du förstår vad jag menar.

Frågan är om arbetet som görs i dessa spel påverkar minoriteterna och de andra på något positivt sätt.

Jag ser färgade på Reddit och andra sociala medier som menar att det inte gör det. Black Girl Gamers (tänk SBI men endast för svarta) ligger bakom "succén" Forspoken. De skrev bla huvudkaraktären som verkligen INGEN tycker om. De gjorde henne till den svarta, dåliga stereotypen de påstår sig bekämpa samt manuset var katastrofalt.

Jag anser att företag som SBI förpestar spelbranschen pga sättet de utför sitt jobb. Som sagt, idén är det inget fel på men när du endast satsar på att trycka in så mycket minoriteter som möjligt och ersätta så många vita som möjligt, så blir det fel.

Sen har jag sett rasistiska uttalanden från folk i dessa organisationer som också i sig är problematiskt.

Skrivet av Gen:

Och vad är det för något? Vågar inte Googla men det låter som en app för bebisar.

Det är en konsultfirma som spelföretag hyr in för att få en högre DEI score på sina spel. Det de gör är att se till att minoriteter eller andra de anser ska vara representerade tvingas in i spel, ofta med bekostnad på story och karaktärsbyggande.

Man kan tex se SBI's arbete i Spider-Man 2 som att ALLA är jättetrevliga i New York (sannerligen inte verkligheten, inte ens i serietidningen), super-villains som blir jättetrevliga och fina, POC (person of colour) tar större plats/ersätter vita protagonister/antagonister (vilket i sig inte är ett problem, men SBI tvingar in det vilket oftast gör att karaktären verkligen inte är välskriven).

Titta på Miles' sidouppdrag i SM2. Allt är trans, gay, etc, etc. Det är typisk SBI inblanding.

Miles' blivande flickvän

är ett typexempel, döv, färgad och använder teckenspråk.

Hur Peter gick från väldigt kompetent och erfaren Spindelman till vek och alltid i behov av hjälp

är också typisk SBI inblandning.

Kort och gott: idén bakom SBI är inte dålig, men utförandet är katastrofalt.

Skrivet av Molotov:

Ja jag tycker att karaktärerna verkar väldigt intetsägande. opassande på nå sätt, inget smuts och sargat inte utan ser ut direkt från sminket. Huvudkaraktären (antar jag) ser ut som ett flickebarn med ett litet levande gosedjur som medhjälpare

Ja, huvudkaraktären saknar "det" som gör personen intressant. Inte den karga, kalla typen som behövs i den miljön hon vistas.

Skrivet av Gaara:

https://store.ubisoft.com/eu/star-wars-outlaws---gold-edition...

Förboka för 3 dagar early access visst, sen kollar man, nehe det räcker inte med förboka standard utgåvan för 769kr, man måste ta Gold edition för 1199kr...

Kostar att ligga på topp och va otålig

Eller så fixar man 1 månad med Ubisoft "gamepass" tjänst för 189kr o spelar ut spelet ...

Precis detta. Kan vara intressant, får se hur mycket SBI sabbade det.