Kan spelandet vara beroendeframkallande?

Sida 1 av 1
Zontos
2020-08-09 20:50
Kan spelandet vara beroendeframkallande?

Kan spelandet vara beroendeframkallande? Jag syftar förstås på gaming inte på spelade på casinosidor ect. Alltså jag har alltid varit skeptiskt till att folk kan bli beroende av att spela ett spel och jämföra det med att bli beroende av droger, alkohol och så vidare.

Visst det är jättebra att det finns "avgiftningsläger" för personer med missbruk av speladet, telefoner och sånt där men jag har åt andra sidan aldrig sett någon vettig forskning om att det verkligen går att bli beroende av det. Det har mest bara låtit som moralpanik i samma anda att om man spelar CS och andra skjutarspel så kommer man bli en mördare, trots det ärr faktorer som spelar in.

Sedan förstår jag förstås att om en kille spelar 12+ timmar per dag och det går åt helvetet med jobb och skola, livet och massa annat, så är det inte bra. Men jag undrar lite om det kan finnas större saker i bakgrunden som en behöver ta i tu med för jag tror spelade många gånger är verklighetsflykt. Kan säkert vara samma med droger också men på samma sett?

Det finns säkert folk som lägger extremt många timmar på serier på netflix så det drabbar förhållanden med mera, men det känns inte som att det är samma sak om en spelar wow lika många timmar. Även om båda sakerna inte är speciellt bra.

Jag är INTE ute efter att förminska beroendesjukdomar! Vill understryka det.

Loxus
2020-08-09 21:15

Dom flesta beroenden är väl relaterat till flykt från verkligheten på ett eller annat sätt.

Jiminy
2020-08-09 21:21

Självklart!? Är säkerligen verklighet för många tyvärr...

Pecman
2020-08-09 21:26

Tror absolut spel kan vara beroendeframkallande på riktigt och om man räknar bort droger och hasardspel tror jag gaming ligger där uppe med porr på beroenden som kan vara mest skadliga för personen.

Medan porr bidrar med kraftiga och alldeles för lättillgängliga endorfinkickar vilket fuckar upp belöningssystemet i hjärnan tror jag spelande mer är en sövande verklighetsflykt som man går in i för att verkligheten är för jobbig eller tråkig.
Det går att spela med måtta men problemen uppstår när man lämnar walkover i riktiga världen och istället lägger det mesta av sin begränsade livsenergi på att lösa låtsasproblem i en låtsasvärld.
Den livsenergin borde man istället använda för att förbättra sitt riktiga liv och verklighet.

totte1015
2020-08-09 21:41

Spelandet är det enda sätt för mig att glömma alla tråkigheter i verkligheten, att familjen har sjukdomar, att flickvännen strular, saker man grubblar över...

Spelandet löser allt det, så... Kanske jag är spelberoende, men det är för att dämpa depressionen och fylla tomrummet i livet

Ftmch
2020-08-09 21:50

Självklart kan det vara beroendeframkallande, framförallt spel som jobbar mycket med belöningssystem etc. Sen är det väl inte lika starkt fysiskt beroende som t.ex. alkohol men ja, det kan vara beroendeframkallande, har sett folk som har fastnat rätt rejält av olika anledningar. Har fastnat själv i perioder också, märker att jag sitter och spelar bara för att låsa upp saker etc.

Precis som med drog/alkoholberoende etc. finns det ju oftast bakomliggande orsaker som gör att man hamnar där.

Viktigt är ju dock att kunna skilja på att man spelar mycket för att man tycker att det är jävligt kul och att man spelar mycket pga. beroende, men en viktig aspekt för att kunna göra det är väl att ibland tänka tanken och fundera lite över varför man spelar etc.

N0S4A2
2020-08-09 22:29

I stort sett all modern beroendeforskning menar att den drivande faktorn bakom ett beroende oftast inte är "substansen" utan andra faktorer som den beroende försöker kontrollera och dämpa genom ett visst beteende.

Du blir inte beroende av spelet i sig, utan i flykten som spelet erbjuder.

Sen finns det så klart undantag.

DKvarn
2020-08-10 00:21

Finns olika anledningar att bli ”fast” i spel som många är inne på men pratar vi beroende så är det dopaminet. Du får dopamin av att röra på dig, av att bli berörd av någon du tycker om, av att äta god mat, se en bra fil/serie, droger och självklart spel.

Sida 1 av 1