The Last of Us Part II: Officiella speltråden – Allmän diskussion / Frågor / Fakta

Sida 1 av 1
2020-01-10 22:13
The Last of Us Part II: Officiella speltråden – Allmän diskussion / Frågor / Fakta

Fyra månader är något jag tål att vänta på uppföljaren till decenniets mest älskade spel. Så medans release-datumet närmar sig sakta och säkert så tänkte jag mig att denna tråd kan vara som en fakta-tråd för dom som inte har hängt med riktigt i hypen kring denna uppföljare. Tråden kommer byggas på innan och efter release-datumet.

Berättelsen

Last of Us Part II fortsätter berättelsen där den slutade sist. Ellie räddas i sista sekund av Joel i föregångaren från att få sin hjärna utskuren i hopp mot att hennes immunitet skulle leda till ett botemedel. Han och Ellie färdas tillbaka till Tommys vattenkraftsdrivna samhälle. Men innan dom går dit så kräver Ellie att Joel svär på att allt som han har sagt om Eldflugorna är sant; att dom hittade liknande personer som Ellie men inget resultat gavs av alla operationer som dom gav upp försöket att hitta botemedlet mot svampviruset. Joel lovar och svär. Och Ellie svarar inget mer än ett okej. Där slutar allt med en svart bild.

Nu 5 år senare och exakt 25 år efter virusets utbrott så möter vi Ellie igen, som har vuxit till en 19-årig kvinna. Hon bor tillsammans med Joel och Tommy i hans samhälle kallad för Jackson's County samtidigt som en hård vintermånad har kommit. Hon har format ett kärleksförhållande med Dina och blivit vän med många, bland annat Jesse som syns i gameplay-trailern nedanför. Dom lever fridfullt i samhället, men hotas konstant av fientliga överlevare utanför och smittade.

Men när en fruktansvärd händelse krossar Ellies lugna idyll så ger hon sig ut på en färd, fylld av raseri och hämnd, för att förgöra hotet som kommer ifrån en dödlig ockult grupp som kallar sig för The Seraphites. Och allt som tiden går, och Ellie spårar upp medlemmarna ur den gruppen, så blir hon konfronterad av de traumatiska konsekvenserna av hennes val.

Handlingen kommer utspela sig i fyra olika säsonger i olika kapitel. Den första börjar med som sagt tidigare under vintermånaden i Jackson's County. Berättelsen utspelar sig till stor del i Seattle i Washington.

Karaktärerna

Spelet kommer innehålla ett karaktärsgalleri av både fiender och vänner som kommer att spela stor roll under Ellies farofyllda hämndfärd. Här är några av dom.

Ellie

I Last of Us så var Ellie en 14-åring som blev biten av smittade, men hon visade sig vara immun mot svampviruset. Numera lever hon i Jackson's County som en 19-åring och har också en tatuering för att dölja sitt bett. Hon vill inte att andra ska känna till hennes speciella ''tillstånd''. Ellie är denna gång huvudkaraktären i berättelsen och vi får spela som henne under den största delen i spelet. Hennes första vän var Riley, en tjej som var medlem i Eldflugorna, men hon dog av ett bett från smittade, dagen då Ellie också fick sitt bett.

Joel

I föregångaren så bodde han med sin dotter Sarah i Boston. Men natten då svampviruset bröt ut och började förvandla folk till kannibaliska monster så avled sorgligt nog Sarah av en skottskada från en soldat som fick order att döda både Joel och Sarah. Hon dör i hans armar. Nu efter 25 år senare bor han med Ellie och Tommy i Jackson's County. I Part II så är han runt 50 år gammal. Han kommer styras troligtvis av spelets artificiella intelligens men vi kanske kommer få spela som honom i vissa nyckelscener troligtvis.

Dina

Dina är en av dom nya karaktärerna vi får lära känna i Part II. Hon är Ellies bästa vän och kärlekspartner. Hon flyttade till Jackson's County någon gång under året 2034. Hon dejtade Jesse, som också hade flyttat till samhället någon tid före henne. Efter att hon gjorde slut med honom bor Dina numera i samma hus som Ellie och började först som vänner men blev till sist älskare. Dom delade en kyss under en dans på en fest i samhället, samtidigt som hon förklarade att alla killar borde vara ''livrädda'' för Ellie då hon har större chans med Dina än med någon kille. Dina kommer spela en stor roll i berättelsen, men vad som händer mellan henne och Ellie är oklart än så länge.

Yara

Då vi inte vet mycket om denna karaktär så vet jag hittills att hon och hennes bror yngre bror Lev är överlevare av svampsmittan. Dom är före detta medlemmar av gruppen The Seraphites. Dom stämplas som förrädare av gruppen och i en teasertrailer som möter vi dessa två som är på gränsen att bli avrättade av en kvinna vid namn och hennes två följeslagare. Lev lyckas dock i sista sekund rädda henne från dom men ljudet av striden drar till sig ett antal Klickare, eller demoner som dom kallar dom och börjar förbereda sig på att försvara sig från dom.

Lev

Som tidigare sagt, vi vet ännu inte mycket om Lev eller hans syster Yara. Men båda är överlevare från svampsmittan och lyckas med nöd och näppe komma undan gruppen så kallad Seraphites. Samtidigt blir dom ständigt jagade av andra illasinnade överlevare och smittade. Vad Lev eller Yara har för roll i spelet är ännu okänt men det kommer vi nog snart få reda på.

Tommy

Tommy är Joels bror och var med den dagen då Sarah dog och svampviruset bröt ut. Efter ett antal år så gick båda två skilda vägar, men så 20 år senare stöter dom på varandra igen, och då har Tommy skapat ett samhälle med sin fru Maria vid ett vattenkraftverk. Nu i uppföljaren så försöker han råda Ellie att inte söka upp The Seraphites då han känner på sig att gruppen är mycket farligare än vad hon tror. Ännu oklart vad för roll han har, men den är säkert stor.

Jesse

Dinas ex-pojkvän och en god vän till Ellie. Han är också en överlevare från svampsmittan då den började och flyttade till Jackson's County under ledning av Tommy och Maria. Han och Dina gjorde slut av en hittills okänd anledning. Men under festen så blir han smått avundsjuk när han ser henne dansa med en annan kille. Samtidigt som han pratar med Ellie över hur Joel skällde ut honom för att han inte följde med på patrull så blir Ellie utdragen på dansgolvet av Dina och Jesse får stå och titta på. Hans roll i spelet är tills vidare okänt ännu.

Vapen och konfiguration

Under Ellies resa så kommer man få upptäcka och uppgradera en mängd nya vapen samt gamla bekanta som man har sett i föregångaren. Hennes mest vanliga vapen är hennes pilbåge som är riktigt bra om man vill hålla låg profil i ett område där det finns många fiender. Vapnen som hittills är bekräftade är bland annat en pistol, revolver, hagelgevär, molotovs, eldkastare, jaktgevär samt ett urval av närstridsvapen, bland annat yxa, Ellies fällkniv, machete samt tegelstenar och mycket mer. En del av vapnen från föregångaren är också bekräftade att inkluderas.

Vapenkonfigurationsfunktionen har också blivit rejält uppgraderad. I föregånaren så behövde man hålla i en knapp så fick det vapen du tog fram en uppgradering som t.ex bättre rekyl eller gör mer skada än tidigare. Nu så får man konfigurera vapnen själv. Ställ fram antingen jaktgeväret eller pistolen på bordet och så väljer du komponenten du vill ha. Den konfiguration du väljer kommer man få se på riktigt sättas på vapnet man önskar. Lägger du t.ex ett utökat magasin så kommer Ellie lägga till ett mitt framför en. Detta är då till att bidra en stor del till spelupplevelsen. Man kommer också kunna låsa upp helt nya sätt att uppgradera vapnen på. Bland annat lägga till ljuddämpare på geväret eller pistolen, bland annat.

Pilbågen kommer också få en variation av olika pilar, bland annat exploderande pilar som du kan skjuta på fiender ifall du får ett tillfälle.

Fiender och smygförmåga

Naturligtvis kommer det finnas en hel drös med olika fiender i Part 2. Som vanligt så känner vi till Klickare, löpare och samt illasinnade överlevare. Men denna gång så är fienderna mycket farligare än någonsin tack vare uppgraderad AI. De mänskliga fienderna Ellie stöter på visslar till varandra och avger varandras namn för att få information om var Ellie kan befinna sig. En del fiender kommer att ha med sig hundar som hör dig bättre än de mänskliga fienderna. Hundarna kommer också kunna spåra din lukt och om du är på en plats för länge så hittar hunden dig och då brakar hela helvetet lös. Du kan distrahera hundarna genom att kasta glasflaskor så den tappar din vittring. Din lukt kommer du kunna se genom ett grått dimmigt streck som visar vart du har gått. Den kan ses när du använder din avlyssningsförmåga. Och ja, hundarna går att döda.

Två nya fiender som inte har sett får vi möta denna gång. Bland annat en klass från de smittade som kallas för Stalker, det andra stadiet i infektionen. En blandning av Klickare och löpare. Dessa är mer medvetna om Ellies närvaro och kommer använda alla olika håll för att kunna få tag i henne. Stalkers attackerar oftast bakifrån så därför kan det vara bra att vara i områden där du kan ha uppsikt bakåt. En annan fiende är en smittad av tank-klass som kallas för The Shambler. Den liknar Bloater-fienden från föregångaren men dessa vandrar omkring tills den känner Ellies närvaro. När Shamblern är tillräckligt nära så stannar dom upp och utlöser ett moln av dödliga svampsporer. Dessa tunga jävlar tål extremt mycket stryk så jag skulle hålla mig undan dom.

Smygförmågan har uppgraderats något rejält och denna gång kan vi använda oss mer av omgivningen än vad man kunde i föregångaren. Nu kan Ellie använda sig av högt gräs eller buskar för att kunna gömma sig ifrån fienden. Avlyssningsförmågan är också tillgänglig även denna gång, som då kan användas för att avlyssna var fienden befinner sig, till bekostnad av rörelsen. Nu kan man även krypa genom tighta utrymmen som t.ex mellan två hyllor. Denna funktion kallar personalen på Naughty Dog för ''squeeze-throughs''.

Skademätare och avståndsmätare

Skademätaren är en funktion som visar hur mycket stryk Ellie har tagit och aktiveras på allvar om Ellie har utsatts för en allvarlig skada, t.ex en pil genom axeln och då måste spelaren trycka R1 för att behandla skadan. Avståndsmätarens funktion är en egenskap som man kommer ha stor nytta av. Den visar hur nära fienderna är på att se Ellie. Om dom upptäcker henne så kommer den lysa rött och då gäller det att rappa på och skaka bort fienderna. Om dom har tappat bort Ellie så försvinner den röda färgen. Denna funktion kommer bidra mycket till ljudupplevelsen.

Spelutgåvor

Naughty Dog har presenterat ett antal olika utgåvor av spelet som kommer släppas på releasedatumet. Det största heter Ellie-Edition som på bilden. Utgåvan inkluderar en vanlig version och en steelbook-version av spelet samt en vinylskiva av soundtracket, en del bilder av konceptkonst, nyckelring av Eldflugornas logga, Ellies ryggsäck samt en del samlarprylar i form av Last of Us-loggan samt Ellies fällkniv, en del klistermärken, en staty av Ellie och hennes gitarr och mycket mer. Dom andra utgåvora heter Standard Edition, Collector's Edition, Special Edition och Digital Deluxe Edition som är den digitala varan av spelet. Bilderna på utgåvan hittar ni här nere:

Denna tråd kommer som sagt att uppdateras med fler nyheter och saker som kommer inkluderas i spelet. Detta inkluderar också trophies men det blir nog senare nära release-datumet. Nu är det bara att vänta på den spännande fortsättningen på Ellies färd genom en värld där döden lurar.

2020-01-10 22:23

Mycket bra tråd, vill bara tillägga att detta är Game of the Year 2020! Inget snack om saken.

2020-01-10 22:25

@A1200G: Låt oss hoppas. Låt oss hoppas att det blir det!

2020-01-11 08:54
Skrivet av A1200G:

Mycket bra tråd, vill bara tillägga att detta är Game of the Year 2020! Inget snack om saken.

Bra spel blir det, men inte game of the year.
Last of us är bara story, en väldigt bra story men gameplay är inget speciellt och inte mycket variation heller.

SoL
2020-01-11 10:36

Game of the year indeed. Mycket stämningsfullt spel med bra och intressanta karaktärer och miljöer.

2020-01-11 11:52

@GhostfaceMain: grymt bra trådstart!

Det kommer att bli en fantastisk spelupplevelse, det är jag övertygad om.

2020-01-11 12:30

@Nemo: Tack! Jag är också bombsäker på att det blir en fantastisk spelupplevelse!

2020-01-11 14:08

Bara single player för 700sek.
Blir till att vänta till en rea, alternativt till dem släpper multiplayer delen.

2020-01-11 14:38

Har inte läst tråden och även om jag är lite sugen på att läsa så vet jag just nu ingenting om spelet annat än namnet och tror jag behåller det så för att inte spoilas.

2020-01-11 15:19
Skrivet av bent toe:

Bara single player för 700sek.
Blir till att vänta till en rea, alternativt till dem släpper multiplayer delen.

Multiplayer är verkligen ingen kvalitetsstämpel som befogat ett högt pris.
Nog för att jag inte köpt ett spel för 700 på gode länge.
Senaste dyrspelet jag köpte var rdr2 på Rockstar launcher

2020-01-11 16:20
Skrivet av Molotov:

Multiplayer är verkligen ingen kvalitetsstämpel som befogat ett högt pris.
Nog för att jag inte köpt ett spel för 700 på gode länge.
Senaste dyrspelet jag köpte var rdr2 på Rockstar launcher

Vem sa något om kvalitet?
Jag pratar om att få ut så mycket det går ur 700sek. Ska jag betala så mycket så ska det finnas underhållning för fler spelare.

Ett single player spel kan man köpa och spela när som... Man måste inte ha det dag 1 för 700sek.
Har fortfarande inte köpt days gone (rea för 300sek nyligen) då det kan vänta för att det bara är ett sp spel.

2020-01-11 16:34

Jag har hittat 12 minuter av gameplay. Tycker den är hur grym somhelst. Ni kan sova lungt efter detta.

https://www.youtube.com/watch?v=ACuOCRSOQqE&feature=share

2020-01-11 17:03

Knepigt. Jag är inte så sugen då jag tyckte ettan hade ett utmärkt slut (dvs ett sådant som inte behöver en fortsättning), men jag kan samtidigt räkna ut med häcken att jag ändå lär gilla tvåan. Blir nog ett plock i reabacken.

Ska inte sticka under stol med att jag hellre hade sett att det fokuserade på Joel också.

2020-01-11 18:07

Härligt att se lite TLOU i forumet! 👍

2020-01-11 19:02

Skaffade en PS4:a för RDR2, men jag är jäkligt optimistisk för TLOU2. Det första spelet såg kompetent ut, men det var mycket som gjorde att jag inte fastnade för det. 2:an kan potentiellt bli årets bästa spel, men vi får se vad Sucker Punch och PS5-/XBSeX-lanseringen har att erbjuda.

2020-01-12 00:43

Gör som jag och skaffa det först till ps5. Antagligen så kommer multiplayer direkt till ps5an också. Många kommer endå att vilja köra den bättre versionen. Så varför inte slutföra några flera spel och vänta med ett köp?

SoL
2020-01-12 10:32
Skrivet av bent toe:

Vem sa något om kvalitet?
Jag pratar om att få ut så mycket det går ur 700sek. Ska jag betala så mycket så ska det finnas underhållning för fler spelare.

Ett single player spel kan man köpa och spela när som... Man måste inte ha det dag 1 för 700sek.
Har fortfarande inte köpt days gone (rea för 300sek nyligen) då det kan vänta för att det bara är ett sp spel.

Förstår inte riktigt hur du resonerar. Värde för mig är hur mycket underhållning jag får ut av spelet. Singel player delen i Bloodborne är nog det jag har lagt ner mest tid på skulle jag tro + att skivan kan jag dela med mig till hur många som helst. Kvalite och underhållning går före kvantitet hos mig iaf.

Jag blev jävligt glad över att jag köpte Days gone nu på rea trots alla mellan dåliga betyg. Det är ju fantastiskt underhållande!

2020-01-12 13:25

Game of the decade 2020 ?
Kanske än så länge lite för optimistiskt, men med tanke på TLOU 1 blev 10-talets bästa spel (enligt metacritic)....

2020-01-14 14:02
Skrivet av SoL:

Förstår inte riktigt hur du resonerar. Värde för mig är hur mycket underhållning jag får ut av spelet. Singel player delen i Bloodborne är nog det jag har lagt ner mest tid på skulle jag tro + att skivan kan jag dela med mig till hur många som helst. Kvalite och underhållning går före kvantitet hos mig iaf.

Jag blev jävligt glad över att jag köpte Days gone nu på rea trots alla mellan dåliga betyg. Det är ju fantastiskt underhållande!

Du behöver inte förstå mitt resonemang.
Folk fungerar, tycker, tänker och prioriterar olika.
Jag ha 1.300 timmar i Dayz, ett trasigt, buggit och ibland horribelt spel som aldrig skulle lämnat beta, men har jag fått valuta för pengarna? Många gånger om.. Och med vänner som också spelat. Hade jag lagt 1.300 timmar i ett single player spel... Nja.. Skulle inte tro det.

För mig är kravet Coop eller mp i ett spel som kostar 700sek. Då och först då, kan jag få tillbaka dem pengarna i underhållning och med vänner. Så enkelt är det.

Sida 1 av 1