Filmrecension: Alita: Battle Angel

Sida 1 av 1
2019-02-13 21:01
Filmrecension: Alita: Battle Angel

Att göra live-action film av en japansk manga är oftast ett sådant uppdrag som är rätt svårt att utföra. Men tack vare James Camerons magnifika filmkunskap och Robert Rodriguez som regissör så är Alita: Battle Angel verkligen en sådan mangabaserad film som verkligen levererar.

Cirka 500 år in i framtiden så hittar cyborg-kirurgen Dr Ido en lemlästad kvinnlig cyborg-kropp vars mänskliga hjärna fortfarande funkar. Han bygger upp henne och ger henne namnet Alita. Flickan minns inget av sitt förflutna, men snart blir det tydligt att hon har nävar av stål och ett hjärta av guld. Runt om i Iron City finns det gott om elakt sinnade cyborgar att spöa, medan hon lär sig allt om världen på nytt, och letar efter sin forna identitet.

Det är nu mer än 20 år sen som Yukito Kishiros manga Gunmm fångade James Camerons intresse. Han skrev manus och var länge sugen på att regissera. En liten film vid namn Avatar hamnade i mellan , och manuset till Alita Battle Angel fick ligga och samla damm i byrålådan. Tills hans gamle polare Robert Rodriguez fick adoptera denna baby, och James drömprojekt fick se dagens ljus. Den ene har gjort historia med Terminator, den andre filmade Sin City. När det gäller framtidsrobotar eller våldstyngda städer är en lämpligare duo svår att hitta. Dessa två fantastiska filmskapare behöver knappast någon presentation. Vi har sett allt som dessa två har givit oss. James Cameron har skapat oförglömliga vackra scener och Robert Rodriguez har gett oss ultravåldsam mängder av action.

Trots sitt vackra utseende så är Alita en otroligt kraftfull motståndare.

Alita Battle Angel blir aldrig tråkig. Filmen är visuellt imponerande och bjuder på ständigt ögongodis. Från vardagslivet i framtidsmetropolen Iron City till stenhårda fighter på Motorball-banan, här finns så mycket digital magi i varje bildruta att det är svårt att sluta blicken från bioduken. Om ni vill ha en skitsnygg actionrulle att slå ihjäl tiden med så kan ni gärna gå och se denna. För skitsnygg är den. Så in i helvete. Alita, som spelas av Rosa Salazar, är gjord med motion-capture, likt ungefär som Gollum från Sagan om Ringen. Rosa är också riktigt briljant som Alita. Hon kan verkligen uttrycka känslor, trots all CGI.

Nu kanske ni kommer tänka på Uncanny Valley och det är ett uttryck som ofta används runt datoranimerade men mänskliga figurer, när något inte riktigt känns rätt. Men det blir inte alls svårt att acceptera Alita som äkta och levande karaktär. Mycket tack vare alla de känslor som Salazar lyckas förmedla med sitt ansikte och kroppsspråk. Actionbiten finns det gott om. Nästan nonstop. Otroligt mycket våld förekommer och det bidrar till Alitas karaktär ännu mer. Trots sin lugna natur så är hon ändå riktigt farlig att möta i en strid.

Filmen har också sina lugna stunder.

Men det jag inte gillade är nog filmens övriga karaktärer. Rosa Salazar gör otroligt bra jobb, men man kan inte direkt säga det hos andra här. stort sett samtliga, från Christoph Waltz som godhjärtad fadersfigur till Mahershala Ali som bossaktig maffialedare och Keean Johnson som Alitas kärleksintresse, bleknar i jämförelse. Och personkemi, vad är det? En datoranimerad cyborg blir lustigt nog filmens mest levande, uttrycksfulla och intressanta karaktär.

Trots de andra karaktärernas brister så är Alita: Battle Angel en sådan actionrulle som jag verkligen kan rekommendera för alla robotfans och framtidsfans där ute. Jag är iallafall engagerad i Alitas utveckling och kamp, och nyfiken på var hon kan ta vägen i en eventuell uppföljare.

Alita: Battle Angel (2019)
4
Mycket bra
+
Rosa Salazar gör fantastiskt bra ifrån sig som Alita
+
Action finns det gott om
+
Riktigt snyggt
+
Soundtracket måste jag klämma in här
+
Alita som karaktär är otroligt välskriven
-
Bikaraktärerna är filmens enda svaga punkt
Det här betyder betygen på FZ
Sida 1 av 1