Var sjunde 14-åring har deltagit i lotteri via dator och mobilspel

Robot
Var sjunde 14-åring har deltagit i lotteri via dator och mobilspel

Barn så unga som elva år ska ha spelat.

#lootboxes, #lotteri


Medlem

Buhu, var sjunde fjortonåring har spelat på lotto... Somebody please think of the children!

När jag var grabb, fanns det inga uttalade åldersgränser eller något hysteriskt moraliserande kring att spela för pengar, så länge det inte rörde sig om enarmade banditer det vill säga. Det ansågs vara djävulskt ondsint av någon anledning.

Nej då, det var bara att springa till kiosken/affären och lämna in sitt stryktips för 25 kr man fått av farfar och sedan sätta sig i soffan på lördag och se tipsextra med spänd förväntan. Ingen kollade snett på dig, utnyttjade dig eller såg något fel i att en 10-12 åring kunde lämna in en tipsrad. Hade man försökt att spela för större summor, så hade det garanterat inte gått utan butiken hade satt ned foten av det rimliga skäl att ett barn inte ska få spela för summor som vida överstiger vad barn generellt får hantera. Det var först några år senare in på 90-talet allt blev så hemskt och samhället skulle (upp)fostra barnen genom moraliserande regler som en åldersgräns infördes, då föräldrarna inte ansågs lämpliga till att sätta gränser. Lustigt nog i samma veva som ett annat moraliserande tvång var på upphällningen, nämligen film & tv censuren.

Vad jag menar är att "spela" inte skall ses som något speciellt allvarligt, eller ens farligt i sig. Vad som är problematiskt, är om man utnyttjar naiva och unga personer till att spela mot sin vilja och för tillgångar de inte har råd att bli av med och där ligger ansvaret som vanligt hos föräldrarna. För givetvis är det föräldrarna som skall sätta gränser och det är föräldrarna i första hand som ska hålla koll på vad deras barn pysslar med, oavsett vad det kan tänkas vara.

1
Skriv svar