Vad är en hyfsad lön för er?

Medlem
Vad är en hyfsad lön för er?

Just pengar och vad respektive person tjänar är lite känsligt att prata om här i Sverige. Men jag är nyfiken på att höra ifrån er vad ni anser vara en hyfsad lön? Alltså en lön man kan vara stolt över.

Medlem

Stolt över också.. Jag bryr mig inte vad jag tjänar, även om jag tjänade 10k i månaden hade jag inte brytt mig. Jag har en fin familj, fint stort hus och ett fint spelrum. Det är det enda som jag bryr mig om.
Jag skulle kunna bli arbetslös och gå på A-kassa och ändå vara nöjd.
Så en hyfsad lön kan vara det man klarar sig på.

Medlem

Alldeles för lite

Medlem
Skrivet av Fr0gg0.:

Stolt över också.. Jag bryr mig inte vad jag tjänar, även om jag tjänade 10k i månaden hade jag inte brytt mig. Jag har en fin familj, fint stort hus och ett fint spelrum. Det är det enda som jag bryr mig om.
Skulle kunna bli arbetslös och gå på A-kassa och ändå vara nöjd med livet.

Skulle du ha råd med ditt fina stora hus och din fina familj för 10k i månaden?


signatur

Ducati Streetfighter 848

Medlem
Skrivet av CliQue-SinneD:

Skulle du ha råd med ditt fina stora hus och din fina familj för 10k i månaden?

Nej, men nu tänkte jag på situationen idag. Han skrev aldrig att det skulle vara för 10 år sen. Idag känner jag så. Jag har även aldrig haft ett välbetalt jobb, så allt går även om man inte tjänar 20k+ (netto)
En hyfsad lön för mig är en lön som man kommer vidare i livet på, alla har olika krav och alla är olika smart när det kommer till ekonomin. Var stolt så länge man inte ligger i ett dike nånstans. Förstår inte det konstanta tänket på siffror.

Sen kostade inte familjen något.. :E

Medlem

"Fr0gg0." är helt rätt ute. Alla har olika krav på sin tillvaro och alla ser olika på vad som man "behöver". Alla har även väldigt olika grad av ekonomiskt tänk; där två personer med lika lön kan "klara sig" väldigt olika.

I min värld är inte heller en lön nånting jag är stolt över. Det är inte en känsla jag applicerar på konceptet lön.

Men, en hyfsad lön? Det är den lön jag behöver för att leva det liv jag vill leva. Med åren har jag insett att den är mycket lägre än vad jag faktiskt tjänar.

Fragtjuv

Andra har ju varit inne på det. Är nog mycket olika från person till person. Själv är jag nöjd med min lön eftersom den tillåter att jag kan ägna mig åt mina intressen.


signatur

Xbox Series X
Playstation 5
AMD Ryzen 7 7700 CPU
MSI GeForce RTX 4060Ti VENTUS 2X OC
Kingston M.2 NV2 PCIe 4.0 NVMe SSD 2TB

Medlem

Allt över 30 är en hyfsad lön tycker jag. Sen handlar det väldigt mycket om vad du gör för att få lönen.

Medlem

34000 och uppåt. Tycker jag ger en bra levnadsnivå.
Men pengar är inte allt, mår man psykiskt dåligt av sitt jobb hjälper inte hyffsad lön särskilt mycket. Trivs man med sitt jobb, tycker det är kul, intressant och utvecklande så känns det väldigt bra med den lönen skulle jag säga.

Medlem

Det beror ju väldigt mycket på var du bor också. Dels är det rejäla skatteskillnader mellan olika kommuner i Sverige, men allt från hyror till mat (restaurang) och tjänster varierar kraftigt om du bor i Stockholm eller Karlstad (som jag) eller Mora (där jag är uppväxt).

Min lön på 34 000 är riktigt bra hemma i Mora, men inte särskilt imponerande i Stockholm. I Karlstad är den som sagt hyfsad (tycker jag).

Medlem

Det var någon studie som gjordes på det här tidigare när det gällde pengar och lycka. De kom fram till att de flesta känner sig ganska nöjda vid 40k i månaden och mer än så ger inte mätbart mycket mer i välmående eller lycka.

Medlem

Stolt vet jag inte om jag känner.mig.för nån lön.
Klarar jag av mina räkningar och att vi får mat på bordet till familj är jag nöjd.
Just nu lever man så att man har det gott ställt (imo) men det är inget som har serverats mig på nån silversked.
Och som sagt tror inte hade varit samma situation om man bott i tex sthlm


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Avstängd

10-14 lax efter skatt, om man bor själv, ska man inte klaga över även om det inte är några fantastiska summor. Jag tycker om när jag hamnar i "20 lax klubben"! Men nu är jag dessvärre inte längre med där! T_T

Tråddemonen
Testpilot

En medelklass lön i landet låg på ca 18 000 till 25 000 har jag för mig att jag läste. Efter skatt då dvs.

Medlem

Snittar runt 17-18 efter skatt, varierar lite från månad till månad, och då bor jag själv (med katt) i en rätt så billig tvåa. Jag klarar mig på det, och jag gillar även mitt jobb, så jag får väl se mig lyckligt lottad


signatur

Processor: Intel Core i7 13700kf
Grafikkort: Palit GeForce RTX 4080 GameRock 16GB
RAM: 32 GB DDR5 6000mhz CL36
Högtalare: Sonos Arc, Sub Mini + 2 Sonos Era 300
VR: Meta Quest Pro + Link-kabel + bHaptics Tactsuit x16

Medlem

Hyfsad lön är när det kan generera lite vardagslyx (fin mat, bio, utekvällar mm mm) då och då och gärna en resa eller två per år utan att det känns ansträngande för plånboken. Sen hade det inte gjort ont att kamma hem en rejäl lottovinst så man kan pensionera sig i förtid


signatur

C-64, 64kb RAM, The Final Cartridge III, 5,25" 1541-II, WICO Bathandle <---In action Spelmusik

Medlem
Skrivet av Aletheides:

Det var någon studie som gjordes på det här tidigare när det gällde pengar och lycka. De kom fram till att de flesta känner sig ganska nöjda vid 40k i månaden och mer än så ger inte mätbart mycket mer i välmående eller lycka.

Håller med dig. Pengar hjälper en del men över en viss nivå börjar man värdera annat.

Medlem

Jag bor ensam i en liten tvåa på 54 kvm med 4800 i hyra och får i snitt ut runt 18k efter skatt. Efter alla räkningar och matinhandel så blir det ändå pengar över till annat varje månad.
Jag har råd med alla mina hobbys plus lite sparande på sidan av.
Så jag tycker 18k är hyfsat Skulle inte klaga om jag fick lite mer dock


signatur

Kan du läsa detta så har jag lärt mig att använda en Signatur. /cheer

Medlem

Tycker en hyfsad lön är när man är nöjd med sin tillvaro, vilket varierar från person till person. Själv snittar jag ungefär 30.000 kr i månaden efter skatt, vilket är mycket mer än vad jag anser skulle vara en hyfsad lön för mig själv. Jag har noll intresse för bilar och andra saker som kostar mycket pengar. Spel är en väldigt billig hobby i mina ögon. Tycker dock om att resa så att kunna lägga undan ett par tusenlappar i månaden till en resa efter räkningarna är betalade skulle nog vara en hyfsad lön i mina ögon.

phi
Medlem

Enda gången jag varit stolt över min lön är när jag jobbade som säljare och hade satt ett mål att dra in 100 000 kr på en månad. Det var lite av en milstolpe då.

Nu tar jag ut 37 000 kr och är lika glad över det. Vad jag sedan fakturerar i timmen är ju dock en annan femma.

Medlem

Just nu har jag tagit timeout från jobb, lever på ca 5-6000 kr per månad som jag själv har sparat ihop. Levt så här i snart 2 år, hyra +räkningar går på 4k, resten är mat och jag kan leva smart och snålt på vitkål/potatis/pasta/ägg + lite frukt. Har aldrig varit lyckligare, fast man saknar något meningsfullt jobb ibland och lite mer social kontakter.

Hyfsad lön för mig är nog halva lönen kvar efter räkningar.


signatur

“Too weird to live, too rare to die”

Medlem

@phi: Låter som att du säljer issmältningsmedel till landets kommuner Rätt grym förtjänst där har jag hört


signatur

C-64, 64kb RAM, The Final Cartridge III, 5,25" 1541-II, WICO Bathandle <---In action Spelmusik

Medlem

hyfsad lön när en summa som gör jag kan försörja min familj flytta till ett annat land så man slipper detta skit land kunna åka på semester minst 1 gång per år så ens barn får se världen och så pappa kan köpa en dator som inte är 7 år gammal. Dagens inkomst för mig är så dålig jag borde fan hängas som värdelös fader.

Medlem

28 efter skatt. (Man vill ju inte tjäna mer då kanske man får betala dubbelt så mkt skatt).

Medlem

@ThePeon: Tror du överdriver men att inte åka utomlands på semester varje år är knappast skadligt eller någon nackdel gör dina barn.

En hyfsad lön för mig är att inte behöva oroa sig allt för mycket över sin ekonomi och slippa vända varenda krona vilket också är beroende på livssituation som barn och boende etc.

Medlem

Kan inte riktigt uttala mig om Sverige längre, då det var ett par år sedan jag flyttade nu.
Men innan jag flyttade låg jag på ~14000 SEK efter skatt, vilket i Malmö var väl helt OK i vissa områden (Tänker på hyres kostnader osv. Låg själv på 5000 i Kallhyra).

I Storbrittanien räknar man mest på årslön, så jag ligger på £17500/år + Bonusmöjligheter varje månad. Ut efter skatt får jag ca. £1300 (ca. 14000 SEK) vilket ger mig mer här än 14000 SEK i Sverige för ett par år sedan.


signatur
Medlem

Kag jobbar som tvättbiträde inom landstinget och har 22700 innan skatt. Det räcker gott och väl för mig. Man anpassar ju oftast sin levnadsstandard efter lönen. Jag skulle så klart som alla andra vilja ha mycket mer pengar, men jag jobbar hellre 7-16 och tjänar relativt lite än att jobba 24/7 och tjäna massor. Det jag menar är att jag värdesätter min fritid med familj och vänner framför hög inkomst och status.

Quake-konnässsör

Att ha en lön att vara stolt över, är en väldigt luddig fråga. Beror vad man gör och om man är specialiserad, vilka ansvarsområden och arbetstider. Jobbar som elkraft ingenjör, och är inriktad på hållfasthet och mekaniskdimentionering av stolplinjer av 10-52kV. Med beredskapen, som vi har i vårt yrke, så lyfter jag en lön på cirka 43 000 brutto.

Frågan är om man är stolt över lönen, det är väl roligt och se att man tillhör en mindre grupp människor som håller på med det jag gör och lönen ska väl representera en bit av den.

Men när jag jobbade som målare innan jag vidarutbildade mig så var jag stolt över den lönen också, fick runt 19 i brutto.

Så länge man klarar sig via det arbetet man håller på med tycker jag att man ska vara stolt, en annan sak om man inte trivs. Men i arbetssamhället som vi har så är det så stor fokus på pengar, "desto mer man tjänar desto högre status har man". Vet inte om man håller med det...

Nu hade jag väl tur, att man hamnade på ett bolag som jag tycker är roligt, har varierande arbetsuppgifter och problemlösningar som gör att man blir engagerad till att ständigt lära sig mera. Att man arbetar under eget ansvar är också en riktigt bra bonus.

Medlem
Skrivet av ThePeon:

hyfsad lön när en summa som gör jag kan försörja min familj flytta till ett annat land så man slipper detta skit land kunna åka på semester minst 1 gång per år så ens barn får se världen och så pappa kan köpa en dator som inte är 7 år gammal. Dagens inkomst för mig är så dålig jag borde fan hängas som värdelös fader.

Du, ta det inte så hårt. Jag har suttit där du sitter. Slitit häcken av mig och nu *kan* jag äntligen försörja familjen. Frugan är hemma med ungarna (har 2 barn med speciella behov) så de kan få så värdigt liv som möjligt. För 10 år sedan snittade jag 16k efter skatt. Nu snittar jag mellan 28-30k efter skatt. Hårt jobb, lite tur och lite kontakter fixade saken. Bara se ditt mål, och kör på. Håll hakan uppe, du kommer nå dit.

Du missar också det viktigaste av allt: så länge som dina barn ler, så är allt OK.


signatur

I drank what?

Medlem

Jättesvår fråga, ligger några tusen över 30, men skulle inte jobba på polisen om jag ville bli rik. Däremot så stortrivs jag med jobbet, och för min del så betyder det mer än vad jag har i lönekuvertet...


signatur

Good. Bad. I'm the guy with the gun

12
Skriv svar