Tandläkarskräck

Medlem
Tandläkarskräck

Nu har jag bokat tid för en undersökning hos tandläkaren. Många år sen sist. Satt med telefonen i handen i morse och skulle ringa för en tidbokning. Handen skakade, munnen blev så torr att jag knappt kunde prata. Känslan har inte släppt än. Undersökningen är på måndag, klockan 07.30. Varje minut fram till dess kommer vara en pina.

Lustigt det där, hur vi är rädda för saker som egentligen inte är farliga. Jag har alltid känt ett enormt obehag för tandläkaren. Jag ser hemska bilder framför mig av hur de slinter med verktygen och skär i min mun. Den senaste mardrömmen jag kan komma ihåg var om en tandläkare som skrapade bort allt mitt tandkött med ett rakblad.

Nåväl, nu är tiden bokad. Allt kommer gå bra. Jag är inte rädd, jag kan flyga... Eller... gå till tandläkaren.

Ville bara skriva av mig lite för att lindra känslorna av obehag som just nu äter upp mig inifrån.

Testpilot / Ambassadör
Speedrunning

Jag var hos tandläkaren, eller ja, blev bara tandhygienisten för några veckor sen. Jag hade inte varit hos tandläkaren på 8-10 år så jag var väldigt nervös. Trodde det skulle gå skit, men det gick bra. Har en början till ett hål, men efter 10 år tycker jag att det ändå kändes bra.

Det är som ett nödvändigt ont att gå dit, men det kändes väldigt skönt för mig när jag gick därifrån.

Det kommer gå bra, du har gjort det svåraste! Att boka tiden!


signatur

Testpilot | #FZ-ambassadör #Speedrunning & #Retro | Twitter
Stora Retrotråden - Stora Speedruntråden
Dator: i7-2600K | P8P67-Pro | R9 280x | 12GB DDR3
Konsoler: NES, SNES, N64, GCN, Wii, Wii U, Switch, Genesis, PS2, PS3, (PS4), Xbox 360, Xbox One S

Medlem

Kan säga att jag också var väldigt nervös när jag började gå till tandläkaren för kontroll och behandling efter många års misshandel av emaljen (socker, lathet etc), men efter allt som behövdes utföras så kändes det SÅ mycket bättre att få det gjort för det kunde blivit så mycket värre.

Faktum att min oregelbundna tandborstning gör mer ont i tandköttet än tandläkarnas ingrepp.


signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Medlem

Bör poängtera för dig att det är en undersökning. Någon form av "farligt" kommer inte ske och som värst brukar de slipa tandsten men kom ihåg att DU är kunden så DU väljer om du vill eller inte.

Många går till tandläkaren som på nåder. Betalar man själv är man kund och är man inte nöjd byter man tandläkare. Finns också flera medicinska hjälpmedel både före och när det är dags.

Det finns också flera tandläkare som specialiserar sig och är extra bra för dem som har problem med att gå. Vet inte var du bor men kolla runt där, bland privattändläkarna finns det ofta såna.


signatur

나는 야옹 야옹 야옹 고양이 // 화나 게 하면 가만 안 둘 거야

Medlem

@Kane: Jo, jag vet också innerst inne att inget farligt kommer att hända. Precis som alla fobier så saknar min tandläkarskräck saklig grund. Men den blir inte mindre för det.

Medlem

Finns ju piller om man går till vårdcentralen och berättar om sina problem, men det är som att fuska. Det hjälper inte dig att utvecklas speciellt mycket. Innan jag går in så tänker jag på en exakt tidpunkt då jag vet att detta är över. Om jag t.ex har tid klockan 12, då tänker jag att hela vistelsen är över 12:30 senast (om det handlar om endast en undersökning, tom vissa mer avancerade ingrepp). Då vet jag att hur hemskt det än känns så är det inte längre än ca 30 minuter. Lite skumt kanske men funkar för mig

Redan nu så kan du sätta dig ner, ta fram papper och penna. Skriv ner de 3 värsta sakerna som fruktar. Sen skriv vad som troligast faktiskt kommer att hända. Bästa sättet att eliminera skräcktankar är att se på dem ordentligt och analysera skiten.

Medlem

Jag fick tandläkarfobi efter en incident som liten.
Hade hål i en tand och det gjorde mycket ont. Eftersom det var mjölktänder så tyckte dom det var bäst att dra ut den. Fick väl nån bedövning men blev så skraj av tången att jag skrek och försökte slita mig så dom höll fast mig och drog ut tanden.

Sen kom det värsta. Vi kom hem, bedövningen började avta. Plötsligt var smärtan tillbaks !
Dom hade dragit ut fel tand !!! Tillbaks till tandläkarn igen...

Förmodligen blev tandläkarn så distraherad när jag tjöt och försökte slita mig att han tog fel tand. Sen dess var man inte så pigg på tandläkarbesök längre

Medlem

Jag lider med er!

Jag har slarvat med tandläkarbesöken i 7-8 år pga total infantil tandläkarskräck. För några månader sen fick jag molande värk i en av de främre kindtänderna. Jag tänkte att det går väl över... Aningens feltänkt.
Från vagt molande till 2 veckor senare känslan av att någon kör in ett glödgat spett i huvudet så fort jag drack eller åt något som avvek +-0,1C från kroppstempererat.

Så det blev till att leta upp en tandläkare och vandra dit med tunga steg. Fick en akuttid för temporär lagning av ett stort kariesangrepp samt återbesök för en härlig rotfyllning 4 veckor senare.

Jag kom till insikt att man hade laddat upp med 8 års skräck inför dagen som till slut skulle komma. Och det yttrade sig med total ångest i tandläkarstolen, vita knogar, LP-skivor och adrenalin som pumpade så att jag satt och skakade i bilen efter besöket innan jag kunna palla köra hem.
Och all denna uppladdning totalt helt i onödan. Det gör inte ont ett skit. Det var snarare en befrielse när bedövningen slog in och den överjäkliga smärtan klingade av.

I morse var det dags för rotfyllningen (efter att skjutit fram tiden pga förkylning och skit).
Det var lite motigt, men jag tog den värsta smällen förra besöket och lyckades komma till någon mental ro denna gången. Det enda som kändes var ena sprutan som de trycker upp i gommen, mmm brosk...

Trots allt... Det som faktiskt sved mest var notan.
4700:- efter rabatter och högkostnadsskydd för en röten gadd.


signatur

PSN: LupX - Got tea-bagged by me? Just following RoE for digital warfare

Medlem

@Bennii: Känner igen mig i det du skriver. Ett hett tips är att du innan undersökningen börjar berättar för tandläkaren om din "tandläkarskräck" och hur du känner. När jag gjorde det försvann plötsligt mycket av nervositeten och det kändes inte lika farligt längre. Och tro mig, det är mycket vana vid "tandläkarskräck" och är oerhört försiktiga och professionella när de har sådana patienter.

Nu för tiden går jag till tandläkaren utan problem.

Medlem

När jag var barn så hade jag inget emot att gå till tandläkaren, tyckte nästan att det var kul. Men sedan dess har det blivit värre med tiden, och jag tror att den enda anledningen till det är att jag själv är medveten om att jag inte skött tänderna som man ska, och man vet att det dels kommer bli dyrt och kanske göra ont.
Dessutom tycker många att det är väldigt jobbigt att andra pillar en i munnen, men jag har inget emot att tandläkarna gör det. Men jag har en alltid en oro över att de ska säga "nejdu, den här tanden behöver vi dra ut". För det är ju det sista man vill.
Men jag har börjat sköta tänderna mycket bättre, och känner mig både fräschare och är inte lika nervös för att gå till tandläkaren längre, för sköter du tänderna så blir de knappast sämre än när du var hos tandläkaren sist och fixade dem. Det gäller bara att få in tandborstningen och användandet av tandtråd i sina rutiner, och så lång tid tar det inte, 5-6 minuter om dagen har vi nog alla råd med

Medlem

har inte varit hos tandläkaren sedan jag var 18. fyller 38 i år...

har en trasig hörntand, så borde ta tag i det snart, men tänker att eftersom den inte syns utifrån eller gör ont så får det vara, trots att den blir infekterad nån gång per år och gör ont i en vecka.

fan vad svårt det ska vara då... inte som att jag inte vågar, mer att det är så jävla lågprioriterat.

Medlem

Det känns bra att inte vara ensam om det här. Verkar vara många som känner obehag för tandläkaren.

Medlem
Skrivet av quadratis:

har inte varit hos tandläkaren sedan jag var 18. fyller 38 i år...

har en trasig hörntand, så borde ta tag i det snart, men tänker att eftersom den inte syns utifrån eller gör ont så får det vara, trots att den blir infekterad nån gång per år och gör ont i en vecka.

fan vad svårt det ska vara då... inte som att jag inte vågar, mer att det är så jävla lågprioriterat.

Passa på att gå dit snarast så du slipper en rotfyllning, för det låter som att det är nära förestående. Jag upplevde det inte som att det gjorde mer ont än en vanlig lagning, men det gör väldigt ont i plånboken med rotfyllning, du får en vecka i grekland med flyg + hotell för de pengarna istället, det känns lite roligare.

Medlem

Då ska du veta hur det kändes i magen att kliva in i operationsalen, inför rådande käkoperation på under- och överkäken. Att se skalpellen och sågen liggandes på operationsbordet, förberedda att ingripa på det mest ytliga vi besitter. Att med vetskapen av detta, lägga sig på britsen, krävde mod, beslutsamhet och jävlar anamma. För det är lättare sagt än gjort, att lämna hela ens öde (anlete) till någon annans händer.

Jag var hos tandläkaren i tisdags, och när jag sitter i väntrummet och ser personalen går i korridoren fram och tillbaka genom glasrutan, så ser jag en som går in i ett rum och kommer ut några sekunder senare med en stor Bultsax!!!! Enda jag tänkte var att om här sitter nån med tandläkarfobi så kan den personen nästan flippa ut om dom ser en ur personalen med en bultsax...


signatur

Är intelligent nog att förstå att göra en konsol till den objektiva vinnaren gör inte spelen bättre efter det.

1+1=2.. 8-3+2= 7.. 3-3x6+2= -13.
If two wrongs don't make a right, try three.

Medlem
Medlem

För mig är det läskigt för att pengarna försvinner väldigt fort från kontot efter tandläkarbesök

Medlem

@Guybrush82: Bra. Fick tvinga ner kroppen i undersökningsstolen för allt från nacken till tåspetsarna var spända som aldrig förr. Men det var en trevlig tandläkare, och jag var troligtvis inte hans första patient med den här typen av problem.

Medlem

Jag ogillar tandläkarbesöken, kan inte kalla det skräck men kul är det verkligen inte. Men tandvärk och övriga problem i munnen är betydligt värre!

Något man kan tänka på om man verkligen är rädd för besöket är att man kan alltid säga till tandläkaren, eller redan när man bokar tid, att man har tandläkarskräck. Gammal som ung, man som kvinna, berätta för dem hur du känner inför besöket och de kommer göra vad de kan för att underlätta besöket


signatur

"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."

Medlem

@Bennii: Mycket starkt av dig att boka tid, gå till tandläkaren och tillsist sätta dig i stolen trots din rädsla. Bra jobbat!

Medlem

Själv ska jag till käkkirurgen för att transplantera ben från höften för att bygga nytt tandben i överkäken. Sedan ska det in 8 skruvar i käken. Känns ju lagom spännande med tanke på att jag är livrädd för att gå till tandläkaren.


signatur

7800X3D • 4080S • 32GB • 1TB • 1440p 165Hz
12700K • 3080 • 32GB • 2TB • 1440p 165Hz
3700X • 3070 • 32GB • 1TB • 1080p 144Hz
Android • PS2 • PS4 • Switch • Wii U

Medlem

Vet inte om det finns idag men hade tandläkarskräck när jag var liten så fick gå till en tandpsykolog vilket låter brutalt.

Men egentligen var det en tandläkare som var extra kunnig på att förklara och hantera en person som hade tandläkarskräck.

Tycker inte om att gå till dom men idag kan jag till och med skippa bedövning om det är ett litet håll
när man var liten var det nästan narkos som gällde.


signatur

quod similis saporem blandeque coruscant

1
Skriv svar