E-sport behöver inte idrottens erkännande

Medlem
Skrivet av Jonator:

Kan ju hålla med de gamla rävarna till viss del. Sport är kanske något som kännetecknar och verkligen betyder att röra på sig, tävla i fysik. Kanske PC spelandet borde kallas för något annat än sport då? PC-Gaming-League, Gaming-league, vad som helst, kom med lite nya findiga namn som inte gör att gamingen hamnar inom samma område som "sport".

Sport kännetecknas inte av "rörelse eller fysisk tävlan"... Dessutom är tävla i fysik något helt annat än vad du menar.

"Ordet sport kommer från ordet desport på gammal franska, vilket betyder fritid. Detta kan tyckas förvånande i dag, då man ju blandar ihop begreppen sport och idrott så ofta, och mycket idrott är ju professionell och många har idrotten som jobb snarare än som fritidssysselsättning. På engelska heter det sports där det ursprungligen betydde något i stil med "nöje". I äldre svenska syftade sport på friluftsnöjen som jakt och sportfiske, och länge användes mest ordet idrott när man åsyftade idrott". - Wikipedia

"Termen sport är redskapsbaserad och omfattar även vissa aktiviteter som inte är fysiska och enligt en ännu vidare definition även spel som frågesport och schack". - Wikipedia

Wikipedia har inte alltid rätt men i detta fall går det lätt att kontrollera med andra källor. Sport och idrott används enbart synonymt i Skandinavien idag för att folk inte vet bättre. Debatten är därmed ganska skev. Folk accepterar inte e-sport som sport eftersom de har en felaktig förståelse av ordet. Om de kände till ordets faktiskt betydde så hade det troligen inte varit någon större debatt alls. Erkännandet av e-sport i många andra länder där de inte blandat ihop begreppen har kommit betydligt längre och det är tröttsamt rent ut sagt att vi inte kommer framåt för att folk har en förutfattad mening, som dessutom är felaktig, om vad som är sport.

Medlem

Tycker gott och väl att tävla i tv spel osv kan gott falla under benämningen "e-spel".

Personligen tycker jag att spela spel på datorn ligger närmare till hands såsom lira poker, spela biljard eller dylikt där det är mindre fysisk ansträngning men fortfarande inte brist på skicklighet, list, reflexer osv.

Skippa sport å kalla det för e-spel istället.

Då hade dataspel fått en snabbare acceptans i samhället säkerligen


signatur

Galne Gunnar köper så gärna!

Medlem

@Carl Johansson-Sundelius:
Lite det jag ville få fram i min post också. Riksidrottens godkännande ÄR relevant ur en affärsmässig synpunkt men man måste få rätt benämning på det. Men så länge folk ska sitta och märka varandras ord istället för att göra det som behöver göras så sitter vi fast i ett förlegat tänkande och Esporten i Sverige kör omkring med handbromsen åtdragen tillsvidare.

Medlem

Det roliga är ju att pro "e-sportare", särskilt lag, har regelbundna work-out sessions och för det mesta en väldigt bra diet, utom då kanske en överkonsumption av energi drycker.

Sorgligt sätt att tänka.

12
Skriv svar