Testa nationer som England, Portugal eller Spanien om du vill satsa på kolonial expansion. Imperier som Ryssland eller det Ottomanska Väldet är kul om du vill försöka skapa dig enorma områden österut. Sist men inte minst det absolut roligaste, forma en svensk nation som dominerar den europeiska politiska arenan. Och det är ur ett svenskt perspektiv i spelet vi ska ta oss en titt på Europa Universalis.

Jag ska referera de första 40 åren av Sveriges stapplande försök till att bli en stormakt. Detta är ju inte som ni säkert förstår vår verkliga historia, utan mitt resultat som svensk spelare i huvudkampanjen som sträcker sig från 1492 till 1792. Referatet är upplagt så att den stora huvuddelen av Europa Universalis funktionaliteter finns med:

Lilla Sverige

1492 är Sverige en liten avkrok i det norra av Europa. Ett Europa som består av ett gytter av provinser styrda av många andra länder, från mindre furstendömen till större nationer som till exempel Ryssland, Frankrike eller Polen-Litauen. Sverige består till stor del av nuvarande Sverige samt Finland. Öster om mig har vi kolossen Ryssland och väster om oss en skitsur dansk. Ja det är ju klart att han är sur. Sverige har lämnat Kalmarunionen som bildades på 1300-talet och vill klara sig själva.

Ekonomi och infrastruktur

Danmark äger fortfarande provinser vi på ett tidigt stadium vill lägga beslag på. Men för att ge oss på dansken måste vi vara förberedda. Vi har en urusel stabilitet, infrastruktur, handelsväsen samt arméer och flottväsende som måste utvecklas. Varje provins har en befolkning i varierande storlek som producerar varor, idkar handel, betalar skatter och som kan rekryteras som soldater eller sjömän. Intäkter från produktion och handel går till statens kassakistor som i sin tur kan investera i utvecklingen av nationen samt förhoppningsvis ge lite pengar över för rustning av militären.

Utveckling av handel kommer i framtiden ge mig möjligheten att generera bättre handelsmän samt försöka skapa monopol i handelscentra runt om i Världen. I Sveriges omedelbara närhet ligger det handelscentrum i Holstein och Danzig, något att tänka på inför en framtida svensk expansionspolitik eftersom att äga en provins med handelscentra gör det lättare att hålla monopol och därmed inbringa större intäkter.

Bättre infrastruktur ger Sverige i framtiden också intäkter i form av förbättrad produktion genom att bygga upp ett rättsväsende och guvernörer i sina provinser.

Förbättringar av det militära väsendet talar för sig själv. Ska Sverige i framtiden klara till exempel Rysslands jättearméer måste vi ha en överlägsen militär teknologi.

Utan stabilitet i Sverige kan vi inte föra krig mot dansken. Dålig stabilitet skapar risk för revolter i riket. Dessutom medför det minskade skatteintäkter.

Krig och fred

Eftersom Sveriges ekonomi är ansträngd och rekryteringen av krigsväsendet är dyrt behövs det hjälp för att tackla dansken. Sverige behöver allianser. Söder om oss ligger det tyska smårikena, framför allt den tyska Hansan. Hansan som hade sin stormakt under medeltiden består år 1500 av fyra provinser med en formidabel krigsmakt. Framför all hatar hon Danmark som hon angränsar till söderifrån. Men Sveriges relationer med Hansan är inte heller den särskilt varm och hjärtlig så Sverige startar på ett tidigt stadium ett febrilt diplomatiskt arbete för att stå på bättre fot med Hansan.

Statsgåvor och kungligt giftermål får så småningom Hansan att mjukna och 1505 är relationerna så bra att en militär allians ingås med Sverige. Sverige har dessutom arbetat hårt på det diplomatiska planet i stora delar av övriga Europa och bland annat lyckats vassalisera Sachsen. Vassaliseringen innebär att en betydande del av Sachsens inkomster går till Sverige i gengäld för beskydd.

År 1508 är den svenska krigsmakten färdigrustad och Sverige förklarar Danmark krig. Svea Lifgarde med 18000 soldater, 8000 ryttare och 20 kanoner ledd av överste Svantesson går in i Skåne och belägrar dess fästning samtidigt som en 40 000 man stark armé från Hansan tränger in i Jylland.

Danmark är splittrad i två fronter men inte helt hjälplös. Dansken har själv ingått en militär allians med Ryssland som reagerar direkt. En rysk här på 45 000 man rör sig till Danmarks undsättning. Men katastrofen för den ryska hären är ett faktum när den i november 1508 tar sig in i Finnmark för att via Norge attackera Västergötland. Vintern och hunger decimerar den ryska hären till under hälften och starkt utmattade är dom ingen match mot det svenska försvaret som krossar dom fullständigt.

Det förödmjukande nederlaget är för mycket för Ryssland och Sverige har inga problem att få till stånd en separatfred med henne. Återstår alltså Danmark. Efter ett krig som pågår i tre år lyckas till slut Sverige i ett fredsavtal få dansken att avstå Skåne samt betala 250 dukater i skadestånd.

Länge leve konungen

Sverige får nu nästan 14 av fred och stabilitet och 1521 tillträder Gustav Vasa den svenska tronen. Gustav är en väldans bra kung och ha om man som Sverige har stormaktsambitioner. Kungen genomför ett flertal reformationer av den svenska krigsmakten och ekonomin och Sverige gör nu sjumilakliv i utveckling.

Det är kungar som Gustav Vasa, Gustaf II Adolf och Karl XII som kommer att bereda vägen för Sverige till en stormakt.

Religion

Gustav Vasa är ju som kanske är bekant en kung med näsa för ekonomi och med ett huvud på skaft. Ett antal år tidigare fanns det en kille nere i Tyskland som hette Luther som propagerade mot katolicismen. Att frånta påven de ekonomiska intressena i Sverige attraherar Gustav Vasa. 1530 konverterar Sverige och blir protestantiskt.

Konverteringen får flera positiva följder. Sverige får ett stort kassatillskott genom att beslagta den katolska kyrkans tillgångar i landet samt att hon nu får ett tillflöde av kolonister årligen. Men övriga Europa tittar på Sverige med misstänksamma blickar. Samtliga allianser och kungliga giftermål är brutna med Europas länder och Sverige står tillfälligt isolerat.

Tack vare Gustav Vasas färdigheter blir den instabilitet som följer tämligen kortvarig. Det tar dessutom inte lång tid för andra länder att följa efter Sveriges exempel och även de konvertera. Europa befinner sig nu i stora omvälvningar. En maktpolarisering börjar nu skymta mellan det katolska södra Europa och det protestantiska norra Europa.

Den nya världen

Redan under 1520-talet har Sverige genom diplomatisk skicklighet lyckats förhandla sig till kartor av länder såsom Persien, Portugal och England. Men det är först efter införandet av protestantismen som Sverige börjar få en årlig tillgång av kolonisatörer.

Asien hägrar men ligger fortfarande för långt bort för att effektivt kunna koloniseras. Nordamerikas provinser med deras fredliga infödingar är attraktivare på kort sikt och 1535 har Sverige kolonier i Delaware och Manhattan samt en handelsstation på Tobago i Karibien. Kolonier kan vidareutvecklas till städer och handelsstationer genererar ett tillskott i handeln. Sveriges väg mot stormaktsstatus har börjat på allvar.

Sammanfattning

Att simulera historiens utveckling går ju inte. I så fall skulle det inte bli ett spel. Resultatet av en spelomgång Europa Universalis skapar de mest varierande makalösa resultat. Men alla dessa detaljer som utvecklarna Paradox Entertainment lagt ner i spelet såsom handel, teknologiska framsteg, diplomati, kolonialism och maktpolitik generellt samt den religiösa utvecklingen i Europa gör att spelet ändå känns realistiskt...en slags alternativ historieutveckling.

Grafiskt och ljudmässigt är kanske inte Europa Universalis det mest upphetsande. Ljudet kan ibland bli lätt irriterande medan grafiken däremot är adekvat. Ni som tidigare spelat Svea Rike eller Havets Vargar känner snabbt igen er.

Möjligheten till multiplay finns också där upp till åtta spelare kan kämpa om att bli den dominerande nationen i Europa. Vill man så kan man istället för att spela traditionell kampanj välja en fantasivariant. I fantasivarianten väljer man en av åtta nationer med samma grundförutsättningar som är jämt utspridda över världen. Några mindre stater existerar inte så det är fritt fram att expandera.

Detta är ett spel för strategifantaster, historieintresserade. Måhända ett spel för skolan i rent undervisningssyfte? Och vad ni än gör, glöm inte och titta in på www.europa-universalis.com. Där finner du en högst levande comunity med anslagstavlor som berör spelet.

Europa Universalis är det massivaste, mest utmanande och utan tvekan det absolut bästa strategispel jag spelat på många herrans år.