Spel ska väljas med omsorg, men de alltid lika intensiva höstmånaderna gör det svårt att sortera ut de där riktiga guldkornen. Men frukta inte, följ vår artikelserie om måste- och kanske-spelen under årets tre sista månader. Oktoberguiden publicerade vi förra lördagen, novemberlistan i onsdags och i dag avslutar vi alltså med decembertipsen.

Måsten

#World of Warcraft är så gammalt att man har hittat Tauren-plastleksaker i fossila lager från jura-perioden. Därför känns det helt rätt att expansionen Cataclysm i det närmaste totalförstör den välkända spelvärlden, vänder uppochner på allting och förvandlar kända, trygga områden till helt nya upplevelser. Plus att du nu kan flyga i Azeroth! Behöver jag säga mer?

En goblins värsta fiende: öroninflammation.

Okej, vi glömmer det faktum att 90% av alla spel någonsin redan är en variation av lightcycle-scenen i originalfilmen, och koncentrerar oss på att det faktiskt ser väldigt kul ut att parkoura i #Mirror's Edge-stil, köra datormotorcykel och spela världens mest skadebenägna frisbeegolf. Då kan det här bli riktigt bra.

Lego-spelen har alltid varit bra, men har kanske börjat kännas lite trötta och formelmässiga de senaste åren. Men så kom #Lego Harry Potter och ändrade på allt det, med helt rätt blandning av magi, blockbyggande och charmigt lekfull omtolkning av en story alla under 90 kan utantill. Därför tror vi att #The Clone Wars kan bli ett av de bästa Lego-spelen någonsin.

#Valve började göra Half-Life-episoder efter Half-Life 2 för att kunna ge oss mer av storyn om en inte alltför avlägsen – men dyster – framtid snabbare. Det funkade uppenbarligen inte, för nu har vi väntat på den tredje episoden så länge att jag är frestad att fundera ut ett Godot-skämt. Men eftersom de har antytt 2010, tar vi med spelet här i förhoppning om att det ändå kommer till jul. Om inte annat kan du satsa en tia (inte mer!) på det och räkna med att håva in storkovan om Valve-tiden trots allt inte slår till.


Kansken:

I övrigt är det ovanligt snålt med definitiva besked om vilka spel som släpps i december, det kan därför hända att vi missat något riktigt hett. Man kan ju till exempel hoppas att #Fable 3:s pc-version kommer innan jul, för alla som älskar mus och tangentbord. Stiliga #Retro City Rampage lär vara planerat till Wii i december, men inget är officiellt bekräftat ännu. Och onlineshootern #The Agency till PS3 och pc är åtminstone planerad att komma ut 2010, vilket alla vi som gillar konceptet innerligt hoppas att den gör. #Battlefield 1943 till pc är i teorin fortfarande ett 2010-spel, men även om vi väldigt gärna vill spela det vet vi att #Dice och #EA kommer att ta tid på sig att göra spelet bra, så vi lär inte se det förrän nästa höst.

Dessutom lär #Postal III vara planerat till julhandeln 2010, men det hoppas vi att vi slipper se alls. SÅ kul är det inte med kiss- och bajshumor.

---

Oktobers hetaste spel
Novembers hetaste spel