"Komfort och LAN är två ord som sällan möts i samma mening"

Det är ett ovanligt brutalt regnväder, för att vara februari, som hänger över Göteborg när jag hoppar av bussen vid Ullevi. Genom att runda gigantiska vattenpölar navigerar jag i den piskande regnstormen mot det trendiga hotellet Jacy’z där Red Bull Gibaway går av stapeln. Ett pilotprojekt med bekvämlighet, god mat och trivsel som säljargument vid sidan av möjligheten att spela med andra. Och det väcker en tanke: är detta motsvarigheten till ”glamping”? För komfort och LAN är två ord som sällan möts i samma mening. Det ska dock snabbt visa sig att detta jippo är långtifrån ett Dreamhack light.

Fredagskvällen inleds med mingel, där stämningen bland folket är på topp. Det är dock tydligt att många här genom sina gemensamma intressen känner eller känner igen varandra sedan tidigare. Det skålas, det skrattas och det snackas om allt mellan himmel och jord. Här möts CS-proffs, Twitch-streamers, artister, TikTokers och deltagare. Det är en blandad kompott, även om män dominerar demografin, vilket inte är särskilt förvånande.

LAN med lånedator är lätt att vänja sig vid.

Under den gemensamma middagen, som fungerar som officiell kickoff för eventet, börjar bilden av vad ett klassiskt LAN är ruckas på. Spelvåningen består av flera rum i olika storlekar där över 150 datorer finns uppställda. Efter en promenad bland de olika rummen har jag stött på folk som spelar Counter-Strike, Fall Guys, Fortnite och en hel del som krigar på i Helldivers 2. I ena änden av lokalen sänder Esportstudion live och i mjuka plyschsoffor sitter folk och pausar med konsolspel som Fifa och Super Smash Bros. Fredagskvällen rundas av med en CS-turnering där seger- och stridsrop kan höras från de olika rummen. Nog är det ett LAN ändå.

Bra LAN inleds med en bättre middag. Det är sen gammalt.

Epsortstudion sände live.

För de morgonpigga (definitionsfråga) finns det under lördagsförmiddagen möjlighet till träningspass med Ellenvy, gamer och styrkelyftare, eller det mer avslappnade alternativet i form av golfsimulator med Emil Rosberg. Kul initiativ, men definitivt inget för mig.

Bland datorstationerna har speldagen redan inletts samtidigt som en strålande senvintersol lyser upp lokalerna. Med en kopp kaffe i handen slår jag mig ned i en färgglad soffgrupp med Christoffer Söderstjerna och Tomas Lyckedal, eventets initiativtagare och arrangörer.

FZ:
– Hej Tomas och Christoffer, ni kan väl berätta för FZ:s läsare vilka ni är?

Tomas Lyckedal:
– Jag är med och driver företaget Black Molly Entertainment som ligger bakom Red Bull Gibaway tillsammans med Red Bull, men vi är arrangörer av eventet. Jag har jobbat med esport och gaming hela mitt liv och jobbade tolv år på Dreamhack, där jag även var delägare under en period. Slutade för cirka tre år sedan och började om i mindre skala med Black Molly Entertainment som är ett produktionsbolag dedikerat till esport och gaming. Mest mediaproduktion och tv-produktion, men också en del eventproduktion. Vi gör det här konceptet i tätt samarbete och tillsammans med Christoffer och en kille som heter Johan.

Christoffer Söderstjerna

Christoffer Söderstjerna:
– Jag har en bakgrund inom underhållningsindustrin, jobbat länge inom musikbranschen, har bland annat drivit skivbolaget Goldenbest Records, jobbat med Youtube på olika sätt samt arbetat några år som kollega till Tomas på Dreamhack där vi lärde känna varandra. Jag slutade i samma veva som Tomas för tre år sedan och extraknäcker nu som frilansande eventproducent.

FZ:
– Hur dök idén till Gibaway upp?

Tomas Lyckedal:
– Det är en idé som vi i produktionsgänget har diskuterat i över två och ett halvt år ungefär. Hur kan vi skapa ett event lite mer för vår egen målgrupp? Jag har arrangerat LAN sedan jag var 14 år gammal. Nu är jag 38 och kronan på verket var såklart att jobba för Dreamhack och dessutom vara med och leda det i många år. Men jag insåg när jag började få barn och ett normalt vuxenliv att jag producerade evenemang primärt för en ung målgrupp. Det har hänt ganska mycket under de här 20 åren och framför allt med oss 80-talister som har haft gaming och LAN och allt det här i blodet.

"Jag har arrangerat LAN sedan jag var 14 år gammal"

– Självklart har jag en del lärdomar från tiden på Dreamhack och de evenemang jag varit involverad i. Det finns ju en växande målgrupp och en redan ganska stor målgrupp med gaming och esport som sina primära intressen. Och vår korta analys är att vi tycker ganska många förenklar gamingpubliken genom att säga de är inte intresserade av god mat, de är inte intresserade av träning, de är inte intresserade av kultur eller musik eller andra saker. Men när jag ser mig omkring i min bekantskapskrets är det precis tvärtom. Gamers har andra intressen också, och det är lite det vi försöker också fånga upp med hela upplevelsen på Gibaway. Att det ska vara bra boende, bra mat, bra förutsättningar och möjligheter till mer än bara spel, även om spel alltid kommer först.

Christoffer Söderstjerna:
– Gaming är en lite underskattad kulturyttring, men vår analys är att gaming är lika mycket populärkultur som någonting annat och det är den platsen vi vill hedra och har som vision att ge gaming en plats som inte är stöpt i gamla fördomar eller ramar.

FZ:
– Komfort, bekvämlighet, smidighet känns som ledstjärnor?

Tomas Lyckedal:
– Det är väl det vi försöker göra med det här eventet. Kommer man hit och kliver in genom dörren så ska allt rulla på under de två dagarna man är här.

Christoffer Söderstjerna:
– För att vara lite övertydlig, men exakt så är det. Om man drar analogin eller liknelsen med festivaler så tycker jag att de stora fält-festivalerna fortfarande är hjärtat och kärnan av festivaler, så ett event som det här ska ju fungera som ett komplement precis som en mindre stadsfestival gör mot de stora. Jag tror att allting kan samexistera.

FZ:
– Med andra ord, ni är inte ute efter att konkurrera med Dreamhack?

Tomas Lyckedal:
– Vi kallar det för ”micro-events”, det vill säga, vi är inte ute för att göra Gibaway med 25 000 besökare. Däremot så kanske vi är intresserade av att göra väldigt många Gibaways som skulle kunna bli ännu mer nischade i sitt tema. Det skulle kunna vara ett World of Warcraft Gibaway i framtiden eller något annat.

FZ:
– Ett renodlat Gibaway för konsolspelade?

Tomas Lyckedal:
– Absolut. Nu har vi ett ganska brett anslag på det här med Dota och Counter-Strike som är två etablerade esporter i Sverige. Samtidigt, man får spela vilka spel man vill här. Vi tror att om det här växer skulle vi kunna vara mer tematiska.

FZ:
– Det är verkligen spridda skurar bland stationerna, det är Helldivers 2, det är World of Warcraft, Age of Empires med flera..

Tomas Lyckedal:
– Det gillar vi, men vi menar att i framtiden kan det vara så att vi delar upp det lite beroende på vad man vill spela eller vad man väljer för typ av spel man vill spela. Men vi tänkte att det är lite tidigt att kanske göra det på första eventet.

FZ:
– För detta är pilotprojektet?

Tomas Lyckedal:
– Absolut. Vi har inte gått ut med något kring hur det ser ut framöver. Men vi har som ambition att det här ska vara ett återkommande evenemang i flera varianter och vi ser potentialen redan nu efter dag ett – att det verkligen funkar. Vi har ett slutsålt event.

FZ:
– Vad är responsen än så länge?

Tomas Lyckedal:

"Här har vi satt grunden för ett nytt typ av evenemang"

– Responsen är framför allt i samtalet med besökarna när vi går runt och pratar med dem, så får vi höra; ”Det är precis det här som har saknats”. Det är mycket sådana kommentarer att; ”Fan vad kul att ni drog ihop det här”. Vi förstår samtidigt att det finns förbättringspotential. Det finns många saker vi vill fixa nu, direkt efter första eventet, men vi känner att här har vi satt grunden för ett nytt typ av evenemang som jag tycker inte har funnits. Och jag har varit på ganska mycket olika typer av gaming-events genom åren.

Christoffer Söderstjerna:
– Samtidigt: folk är här för att spela. Det märkte vi igår på middagen. Folk käkade middag och njöt av den. Men det gick rätt snabbt innan folk var tillbaka och spelade. Vilket stärker tesen och konceptet ännu mer för att dra folk till ett ”lyxhotell”. Det är enkelt att få folk genom att locka med att man kan dricka öl och hänga. Det är en sak, men det är tydligt att folk är här för att spela. Vilket känns fantastiskt kul.

Och där drar Tomas för att han ska spela klart sin CS-turnering, säger Christoffer och skrattar, samtidigt som Tomas ursäktar sig för att han behöver lämna.

FZ:
– Sverige är väldigt fixerat vid Stockholm, hur kommer det sig att vi är i Göteborg?

Christoffer Söderstjerna:
– Vi ville göra någonting som inte var Stockholm-centrerat. Det kändes viktigt. Jag tror dock att om det blir fortsättning på detta, så kommer vi att behöva täcka av den delen av Sverige också.

FZ:
– Red Bull har traditionellt inte gjort så mycket gaming-grejer i Sverige. Hur utvecklades samarbetet?

Christoffer Söderstjerna:
– Självklart är det fantastiskt att kunna jobba med Red Bull som partner i det här. Vi är arrangörer, men jag skulle beskriva dem som enabler i det här, som har gått in med sina styrkor. Och för oss är det fantastiskt kul. Dels ur ett evenemangs- och produktionsperspektiv där de kommer med sina kunskaper och erfarenheter kring att producera event, men också med sitt breda nätverk.

FZ:
– Nu är vi halvlek, kan man säga, vad är din känsla hittills?

Christoffer Söderstjerna:

"Känslan är jävligt god"

– Känslorna går väldigt mycket upp och ner. Igår var det otroligt mycket produktion, stress som det alltid är timmarna innan man öppnar ett event. Nu sitter vi här snart ett dygn in i eventet. Vi har 150 personer som har lyckats ta sig igenom minst tolv timmars gaming per person och vi ser fram emot Counter-Strike- och Dota-finaler. Sedan blir prisutdelning ikväll och sedan en avrundande efterfest på Pachanga Pool Club. Jag skulle ljuga om jag sa något annat än att känslan är jävligt god.

FZ:
– Kommer du hinna spela något själv?

Christoffer Söderstjerna:
– Vi får se, men gör jag det så kommer jag spela några 5 Stacks i CS med mina kompisar som också är här.

Vid jakten på nästa kopp kaffe springer jag på Adam "friberg" Friberg, CS-spelare och streamer.

FZ:
- Tjena friberg. Du har ju sett ett och annat LAN i dina dagar, vad är din känsla just nu?

Adam:
– Jag älskar konceptet, men som du säger så har jag varit på väldigt många LAN genom åren. De första jag var på, då var det luftmadrasser i något avlägset rum, att kunna gå från det till att nu kunna vara på ett av de coolaste hotellen i Göteborg och bo bekvämt. Man kommer och behöver bara ta med sin egen gear. Att allting finns på plats här. Det är verkligen grymt och man har väl kommit till den punkten i livet också där man betalar kanske lite mer för lite mer bekvämligheter, så att konceptet är något som inte är riktigt finns.

Adam Friberg, även känd som "friberg"

FZ:
– Om du får ta tempen på folket här? Vad är din spontana uppfattning?

Adam:
– Jag tycker det är en väldigt salig blandning här, men jag har gått runt och väldigt mycket CS. Samtidigt så ser jag också folk spela Fortnite och en del old school-gamers som spelar World of Warcraft, det är verkligen alla typer av gamers här skulle jag nog säga.

Lördagen rullar på och det spelas finaler i DOTA och CS, livesändning från Esportstudion, Pyjamas Party LIVE och andra happenings. Tempot är högre än på fredagen och stämningen bland deltagarna är på topp. Det har blivit lite mer spontant häng i lokalerna och folk diskuterar spel och annat. Vi gamers kallas ibland introverta, men det känns avlägset just nu. I en soffa hittade jag artisten A36 som glatt svarade på ett par frågor.

FZ:
– Tjena A36, bästa musiken i ett tv-spel någonsin?

A36:
– Jag måste nog säga GTA. Soundtracket och även deras radiokanaler. Det är väldigt ikoniskt.

FZ:
– På tal om GTA, hur sugen är du på del 6?

A36:
– Otroligt mycket. Herregud. Orkar inte vänta mer, haha. Det ser helt sjukt ut. Så jag är taggad, men det är ju en stund kvar tills det släpps.

FZ:
– Skulle du kunna tänka dig att sampla någon gång från tv-spel?

A36:
– 110 %! Jag tänker på Harry Potter-soundtracket från spelen, så det hoppas jag blir av någon gång.

FZ:
– När du har en stund över och bara chillar hemma, vad spelar du helst då?

A36:
CS som mest faktiskt.

FZ:
– Om du fick skapa ett soundtrack eller bidra med en låt i ett spel, vilket hade du valt?

A36:
– Helt ärligt, jag hade sagt Fortnite. Det känns som att Fortnite har hittat ett sätt att verkligen göra det bra på. Det här med emotes och så vidare. Så jag tycker det är häftigt ibland när jag spelar Fortnite och en Weeknd-låt kommer på när jag gör ett move. Man får ju värsta euforin.

I samband med middagen hålls det prisutdelning till vinnarna i de stora turneringarna. Sällskapet jag delar bord med delar med sig av olika åsikter kring eventet, varav alla är positiva samtidigt som åsikterna går isär när det kommer till fokus på gaming och fokus på aktiviteter kring. Somliga vill bara leva vid datorn hela helgen, medan andra tycker att aktiviteterna bjuder på en skön break i gibbandet.

Lördagskvällen avslutas med ett mingel sponsrat av en välkänd butikskedja, fler turneringar och en fest i hotellets poolområde vilket gjorde ett avtryck på söndagen. Helgen lider mot sitt slut och några av deltagarna har redan börjat göra sig redo för att åka hemåt.

Jag passade även på att byta ett par ord med Cissi Ramsby, konferencier på eventet.

FZ:
– Hej Cissi, hur hamnade du här?

Cissi Ramsby, konferencier

Cissi Ramsby:
– Jag delar kontor med Black Molly som är med och arrangerar och var med i initiala workshops där vi pratade om vad vi ville skapa, hur ska det kännas, vad är behoven? Så jag var med mycket i början och har fått komma med input under resans gång.

FZ:
– Om inte jag missminner mig så har du spelat länge?

Cissi Ramsby:
– Jag har spelat spel i någon form sedan jag var jätteliten. Då var det MS-DOS, den typen av spel. Men så som det ser ut nu, alltså den gaming som kanske de flesta är bekanta med, så började det i pandemin för mig, då startade jag igång det på riktigt och tyckte det var kul att spela med kompisar. Och byggde min egen dator.

FZ:
– Vilka spel spelar du framförallt mest?

Cissi Ramsby:
– Jag spelar mycket Overwatch och Fortnite. Det är sådana spel jag gillar. Spel som går snabbt och är intensiva, men som också är underhållande och som är färgglada, lätta att ta till sig. Jag tycker också att det är kul med till exempel Fortnite, för inlärningskurvan är ganska så lätt. Du kan komma in i det fort. Jag menar, min tjej som aldrig spelat tidigare, hon visste inte ens hur man gick framåt. Hon är med och tycker att det är skitkul.

FZ:
– Jag har jämfört detta LAN med ”glamping” – att om du gillar konceptet med camping, men ändå vill ha det bekvämt.

Cissi Ramsby:
– Exakt. Det är otroligt bra beskrivet. Jag tycker verkligen att konceptet är klockrent. Efterfrågan har nog funnits, men ingen har riktigt vågat ta tag i det. Efter många år på Dreamhack och egna LAN, så ser jag att +20-biljetterna säljer slut, samt även biljetter till tysta områden, det är snarare svårt att få sålt de vanligaste biljetterna som är i mitten av allt stök. Och det kanske är en fingervisning på att det har funnits ett utrymme för något sådant här. Det är en snygg miljö, det är rent och snyggt och folk går runt i mjukisbrallor och tofflor och har det gott. Alla får vara med, det är kul. Det finns något för alla. Det är en skitmysig stämning här.

Vem besöker då Gibaway? Här finns grabbgänget som tog chansen att fira svensexa med gaminghelg. Här finns pappan och tonårssonen, plattsättaren och tidigare Paradise Hotel-deltagaren, det är möten mellan generationer, som samtidigt letar efter en smidig upplevelse. För den största USP:en som detta event har enligt mig är att deltagaren slipper släpa med egen dator. Det, om något, är komfort deluxe. Men även idén att hålla det på ett hotell ger naturligtvis förutsättningar för en all-inclusive-upplevelse och smidighet för besökaren.

Efter att ha åkt på storstryk i både Fortnite och CS, men dock vunnit i FC24 och några omgångar Super Smash Bros. stänger jag boken för denna helg med en promenad hem genom Göteborgs sömniga innerstad. Red Bull Gibaway är ett event som gör många rätt, samtidigt som det finns utrymme för polering. På vissa sätt kanske jag fick en inblick i framtiden för ett nischat LAN riktat till en publik som vill sätta lite guldkant på spelandet. Tids nog kommer det visa sig.