Spelsommaren 2023 – alla tider och events!

E3 gick upp i rök, men årets #spelsommar är likväl en het historia. Efter att ha avhandlat både Playstation Showcase och Summer Game Fest är det på söndag klockan 19 dags för sommarens kanske vräkigaste show: Xbox Games Showcase. Förväntningarna är höga.

Detsamma kan sägas om pressen. Trots att Microsoft köpt på sig studio efter studio har det gapat oroväckande tomt i releaselistan för Xbox-konsolerna. Under 2022 var det pinsamt tyst, och även om året började med en glad överraskning (Hi-Fi Rush!) blev Redfall raka motsatsen.

Men detta är inget nytt. Vi har tjatat och tjatat om att Xbox Series X|S behöver spel. Många och bra. Två och ett halvt år in den här konsolgenerationen fortsätter detta vara stötestenen. Därför tror vi att Microsoft, med kniven mot strupen, kommer leverera en storslagen show.

Starfield

Jo då, vi kan med 100 procents säkerhet slå fast att en stor del av Xbox-kvällen vigs åt Bethesdas nästa stora grej: Starfield. Själva showcaset följs nämligen av ett Starfield Direct. Det grandiosa sci-fi-rollspelet släpps 6 september, och även om vi fått se en del har vi fortfarande stora frågor kvar: hur blir det att faktiskt spela? Hur blir resorna bland de tusen världarna? "Mycket, mycket" står på menyn: gameplay och utvecklarsnack.

Fable

"Glitter-teaser skvallrar"

Nästan lika säkert som Starfield är att vi kommer få se Playgrounds nya Fable. Över tusen dagar har gått sedan vi såg spelet för första och enda gången, men en glitter-teaser skvallrar om att det har en roll att spela under showen. Dessutom: alla spel vi får se kommer visas i respektive spelmotor. Det talar för att vi får gameplay-debut från Fable, som kanske blir Xbox Game Studios nästa stora rpg-satsning efter Starfield.

Forza Motorsport

Datum vill vi ha. Helst igår. När nya Forza Motorsport avtäcktes förra sommaren utlovade man en release under första halvan av 2023. Det ändrade man till mångas förtret till mer vaga 2023. Nu är det dags att tala ur skägget! Får vi rentav ett siffersuffix?

Rädda Redfall! Eller...?

"Kanske Arkane ska vända blad?"

Går det ens att rädda Redfall? Många tycks eniga om att Arkane-spelet har trubbel som inte går att patcha bort. Till att börja med hoppas vi att Xbox Series-versionerna åtminstone får 60 fps. Och sedan... kanske Arkane ska vända blad?

Senua's Saga: Hellblade II

Bortom Starfield och Forza är Xbox-hösten ett oskrivet blad. Visst, Microsoft skulle kunna nöja sig med de två releaserna (och redan där ser det bättre ut än hösten 2022), men vi har en försiktig förhoppning om att vi i, säg, november får Xbox-svaret på God of War. Hellblade II avtäcktes redan 2019, gameplay-debuten skedde 2021, och releasen får vi möjligen 2023. Spelet har synts i 2023-sammanhang så det är inte helt gripet ur luften.

Indiana Jones

Den absolut sista Indiana Jones-filmen med Harrison Ford går upp på biograferna i juni. Klart man ska rida på Indy-vågen! Tidigt 2021 fick vi en vag teaser från Indiana Jones-spelet. Två och ett halvt år senare är vi redo för mycket mer än så. Piska oss, Machinegames!

State of Decay 3

Undead Labs trea befinner sig i samma läge som nya Fable: det visades på showcaset sommaren 2020 (över tusen dagar sedan), men därefter har det varit tyst. Till skillnad från i Fable-fallet har vi inte fått några hintar om State of Decay 3-närvaro på showen. Å andra sidan: serien fyllde tio år nyss, och en glimt av trean vore en perfekt födelsedagspresent.

Dubbelt upp från Double Fine!?

Efter Psychonauts 2 har det varit tyst från Schafer och kompani, men kanske inte så länge till. Nyligen postade man en bild på alla deras spel som finns att lira via Game Pass, samt två mysteriespel. "Mer kommer", lovar man. Exakt vad kan vi bara spekulera kring. Mer Psychonauts? Broken Age? Något nytt? Double Fine-humorn lär i alla fall vara intakt.

Nya Call of Duty

Redan i fjol var Activision Blizzards närvaro på Xbox sommar-showcase högst kännbar, i och med Diablo IV-trailers och besked om release inom ett år (det höll!). Microsoft stora uppköp av Activision tycks krypa närmare, så varför inte slå klackarna i taket genom att premiärvisa årets Call of Duty? (Sägs bli Modern Warfare 3.)

"One more thing..."

Microsoft gillar att avsluta sina shower med en smäll. Att välta internet görs inte i en handvändning, men nog lyckades man med exempelvis Cyberpunk 2077. Exakt hur den här bomben skulle kunna se ut är förstås knepigt att sia om. Har det med Halos framtid att göra? Perfect Dark? Är rentav Indiana Jones "one more thing"? Det allra mest lockande är kanske något helt nytt, som vi aldrig sett förut. Eller så nöjer man sig med en mjuk övergång till Starfield Direct. Vi vet inte.

Det är spännande att inte veta.

Spekulationsdags och annat

  • Det läcker! Närmre bestämt: Persona 3-remake och Persona 5 Tactica läcker.

  • Avowed hade "wow"-faktorn. Har inte (heller) synts till sedan 2020. Dags nu?

  • Tango Gameworks nästa heter (kanske) The Evil Within 3.

  • Rares Everwild. Hur mår det?

  • The Outer Worlds 2 bekräftades 2021. Lägesrapport?