Att streama ditt spelande har aldrig varit enklare. Om du vill dela ditt gameplay från konsolerna behöver du bara ett konto på något av streamingtjänsterna för att komma igång. På pc är det inte så mycket krångligare men det finns ändå ett par fallgropar så med denna guide tänkte vi gå igenom grunderna och ge dig några konkreta tips på vägen om hur du gör dina streams ännu mer intressanta.

Men den första frågan du måste besvara är vilken streamingtjänst du ska välja.

Det finns idag två stora plattformar att streama spel på - Youtube och Twitch. Visst, du kan också använda olika sociala medier men det är verkligen inte deras starka sida. I alla fall inte när det gäller streamat gameplay.

Både Youtube och Twitch har sina för- och nackdelar och det är klart att du skulle kunna använda båda parallellt, men i slutändan upplever vi att det är svårt att bygga upp en trogen publik om den är splittrad på olika plattformar.

Twitch

Startades 2011 som en avstickare till Justin.tv som fokuserade på ett bredare innehåll och ägs sedan 2014 av Amazon. I genomsnitt har Twitch cirka 1,5 miljoner samtidiga tittare, med ett rekord på 4,46 miljoner i april 2020, fördelat på cirka 66 000 aktiva kanaler. Över 15 miljoner personer använder tjänsten varje dag.

För att tjäna pengar på Twitch behöver du bocka för några kriterier, som att uppnå ett visst antal streamade timmar, sända ett antal dagar på en månad och nå upp till ett antal tittare (läs de nuvarande kriterierna här). Då kan du ansöka om att bli Twitch Partner vilket gör att tittare kan börja prenumerera på din kanal. Det kostar tittarna 5 dollar per månad och inkomsten delas lika mellan dig och Twitch. Utöver det finns det rena donationer och Twitch eget valutasystem Bits, samt en del av annonsintäkterna.

Youtube

Startades 2005 av tre Paypal-anställda och köptes bara året efter av Google. De drog igång sin livestreaming-tjänst ungefär samtidigt som Twitch startades och de två plattformarna har sedan dess tävlat om uppmärksamheten. Youtube har enligt siffror från fjärde kvartalet år 2019 cirka 419 000 samtidiga tittare, vilket är ungefär en tredjedel av Twitchs statistik för samma period. Båda plattformarna har sett betydande ökningar i såväl tittare som streamers sedan i mars 2020.

Likt hos Twitch måste du uppnå vissa kriterier hos Youtube för att börja tjäna pengar, men hos Googles tjänst är de lite annorlunda. Där krävs det att du får ett antal prenumeranter, når ett visst antal visningstimmar per månad och har ett länkat AdSense-konto. Läs om de nuvarande specifikationerna här. Youtube erbjuder också ett prenumerationssystem som du själv sätter priset på, och det kan delas upp i flera nivåer. Du får slutligen en del av annonsintäkterna från videor och kan ta emot donationer via funktionen Superchat.

Övriga

Medan den här artikeln skrevs hann Microsoft lägga ner sin storsatning Mixer, dit de rekryterat affischnamn för hundratals miljoner kronor. De hänvisar istället till Facebook Gaming som försöker göra sig ett namn inom streamingsfären. Likt Twitter, där du också kan streama spel, är det en relativt liten plattform med få tittare. Det kan du såklart göra till en fördel då konkurrensen där inte är lika stor men samtidigt kan det vara svårt att växa. Oavsett så är Mixers nedläggning en tankeställare; vilken plattform du än väljer kommer du göra dig beroende av den för att få ut ditt innehåll. Om den läggs ner kommer det nog också vara svårt att få din etablerade publik att följa efter till ett nytt ställe.

Det finns såklart för- och nackdelar med alla tjänster. Twitch är i första hand en streamingplattform vilket gör att det inte är lika naturligt att hitta gamla sändningar (VOD) och liknande medan Youtube är tvärtom - en videoplattform i första hand. En del kreatörer delar därför upp sitt innehåll: livestreamar på Twitch och lägger upp repriserna och klippt innehåll på Youtube. Enligt partneravtalen på Twitch är det dock inte tillåtet att streama på flera plattformar.

Twitch har en fördel av att vara störst men det skapar också ett väldigt brus och problemet är omvänt på Facebook Gaming, där är det lättare att få uppmärksamhet men tittarna är färre. Youtube hamnar lite mittemellan när det gäller streaming: har du redan en etablerad kanal är det såklart naturligare att också livesända där för att inte splittra dina tittare.

Oavsett vilken av tjänsterna du väljer gäller det ha tålamod, din kanal kommer med största sannolikhet inte växa explosionsartat så räkna med en längre period innan du kan ansöka om partnerskap. De flesta är dock överens om att stabilt flöde av innehåll är ett måste för att attrahera och behålla tittare.

Tekniken

Om du planerar att streama från Xbox One eller Playstation 4 är det busenkelt att komma igång, du använder helt enkelt bara konsolernas inbyggda tjänster. Allt som krävs är att du loggar in med ditt konto hos Twitch, Youtube eller Facebook Gaming. Med ett headset inkopplat i gamepaden kan dina tittare höra din röst medan du lirar. Om det hörs ett brummande ljud när du kopplat in headsetet har det tyvärr inte rätt kontakt. Det brukar stå på produktbeskrivningen om det är kompatibelt med Playstation 4 och Xbone One.

Ska du koppla in en kamera till konsolerna blir det lite mer komplicerat, i alla fall för Playstation-ägare. Där krävs det att du investerar i en Playstation Camera för cirka 600 kr. Xbox One är däremot kompatibel med de flesta moderna webbkameror.

Om du planerar att streama mycket från konsoler, eller vill göra det från Nintendo Switch eller äldre maskiner, rekommenderar vi att investera i en capture-lösning som kopplar till din dator. Funktionerna i Xbox One och Playstation 4 är som sagt enkla att komma igång med, men de har sina begränsningar, framförallt vad det gäller kvalité och hur du spelar in din egen röst.

Det finns både interna lösningar för stationära datorer men också de som ansluts via USB och lätt kan kopplas in till en bärbar dator. Vi har länge använt Elgato HD60 som ofta fått följa med på olika pressevent men har nu gått över till deras nyare modell 4K60s+, du kan se gameplay från Switch-aktuella Burnout Paradise och Bioshock Infinite nedan. Förutom att ha stöd för 4K, vilket lär komma väl till pass när nästa generations konsoler släpps, är den betydligt mer stabil än föregångaren. Samt att du kan spela in direkt på ett SD-kort utan att behöva ha en dator inkopplad.

På PC och Windows har du av naturliga skäl fler valmöjligheter. Sitter det ett Nvidia-kort i din dator och du har Geforce Experience installerat finns det stöd för streaming genom den mjukvaran. Den motsvarande funktionen i Radeon Software heter ReLive. I denna guide ska vi dock fokusera på programmet OBS som ger oss fler inställningsmöjligheter. Det finns andra mjukvaror som gör liknande saker, från bland annat Xsplit och Elgato, men fördelen med OBS är att det är helt gratis.