Medan Playstation 4 Förmodligen kommer att passera 100 miljoner enheter under konsolens livstid har Xbox One haft svårt att bli lika populär. Därför spekulerar många kring att Microsoft ska bli försöka bli först ut i nästa generation, vilket inte var fallet vid det förra skiftet. Det snackas också om att AMD återigen kommer att stå för hårdvaran i såväl Playstation 5 och Xbox "Two?" och en ny läcka skvallrar om vad vi kan förvänta oss i hårdvarukraft.

Våra vänner på Sweclockers går igenom läckan i detalj men i korta drag handlar det om en krets med kodnamnet "Gonzalo" som sportar en CPU med åtta kärnor som kan spinna loss i 3,2 GHz, något som enligt Jacob Hugosson på systersajten tror kommer ge ett rejält prestandalyft.

– Den enskilt största flaskhalsen i dagens spelkonsoler från Sony och Microsoft är utan tvivel processorkärnorna. Arkitekturen Jaguar var klen redan när konsolerna släpptes år 2013, men var det bästa AMD hade att erbjuda där och då. Åtta kärnor av arkitekturen Zen bör ge ett mångfaldigt prestandalyft mot vad till och med Playstation 4 Pro och Xbox One X har under huven.

Om vi jämför hårdvaran i Playstation 4 Pro och Xbox One X, de spelkonsoler mer högst prestanda i nuläget, ser det ut så här:

PS4 Pro

Xbox One X

"Gonzalo"

Processor

8 kärnor
AMD Jaguar
2,1 GHz

8 kärnor
AMD Jaguar
2,3 GHz

8 kärnor
AMD Zen+/Zen 2
3,2 GHz

Grafikkrets

AMD Polaris
911 MHz
4,2 tflop/s

AMD Custom
1 172 MHz
6 tflop/s

AMD Navi
1 800 MHz
14 tflop/s

RAM

8GB GDDR5

12GB GDDR5

24 GB GDDR6

Uppgifter om grafikkretsens beräkningskapacitet och mängden primärminne (RAM) baseras på påståenden från utvecklare som säger sig ha arbetat på spel för den kommande generationens konsoler. Dessa uppgifter ska alltså tas med en nypa salt fram till dess att mer konkreta uppgifter dyker upp.

Sony har som bekant valt att avstå från årets E3-mässa och lär därför inte ha för avsikt att annonsera en ny konsol snart, såvida de inte har ett eget event för det. Vilket var fallet med Playstation 4, men inte trean som avtäckes 2005. Microsoft teasade nästa konsol redan under förra årets mässa och är säkert sugna på att få ett försprång inför nästa kamp om spelkunderna.