Steam, Epic Games Store och de andra nätbutikerna är på väg att få konkurrens från den kinesiska jätten Tencent. Precis som man tidigare sagt har man nu gjort speklienten Wegame X tillgänglig för övriga världen.

Det vi får är en engelskspråkig early access-version baserad i Hongkong. Den har ett fåtal spel, spartanskt upplägg och ofärdig översättning (byt till engelska vid menyn uppe till höger). I nuläget finns bara 15-20 spel tillgängliga, där My Time at Portia torde vara det mest namnkunniga.

I nuvarande skick är Wegame X inget hot mot Steam eller någon annan etablerad västerländsk speltjänst, men den kinesiska versionen har ett par hundra spel och över 200 miljoner användare. Man äger bland annat League of Legends-studion Riot Games och har investerat i PUBG. Frågan är om tjänsten i mer färdigt skick, med större utbud, medför lägre spelpriser. Och kanske viktigare så här i Epic Games Store-tider: om det leder till större valfrihet eller ännu fler ensamrätter.

Tencent är ett av världens största företag (om inte det största), med mängder av underbolag inom spel, underhållning, IT, internet, med mera. Spelsektionen har på senare år investerat flitigt i bland annat västliga spelföretag, däribland Epic (som man äger till 40 procent), Activision Blizzard och Ubisoft. Man har också intressen i svenska Paradox och Fatshark. Tencent har gett ut ett antal av dessa företags spel på den hårt reglerade kinesiska marknaden.