Efter flera plågsamt tysta år är Borderlands på tapeten igen. I september släpps Borderlands 3 till Playstation 4, Xbox One, samt till pc – via Epic, då Steamversionen dröjer till våren 2020. Ett tilltag som fått många spelare att se rött och recensionsbomba serien på Steam.

I samma veva som Borderlands 3 tillkännagavs bad vi er – precis som i fallen Bioware och Far Cry – att rösta fram formkurvan för den uppskruvade och co-op-glada serien. Och rösta gjort ni!

Drygt 2 000 åsikter senare kan vi konstatera att (och det är nog få som är förvånade) Borderlands 2 är seriens mest älskade del. Snittet 4,5 på en femgradig FZ-skala är lysande. De andra delarna i serien ska dock inte skämmas. Originalet fick 3,7 medan 2K Australia-utvecklade The Pre-Sequel landade på 3,1. Snudd på mycket bra respektive bra, alltså. Det här är en stabil serie.

Tales from the Borderlands, det narrativa äventyret från Telltale, är seriens udda fågel. Det märktes också på betygen. Inget annat spel i den här kvartetten fick lika många bottenpoäng. Å andra sidan delade mer än hälften ut fyror eller femmor i betyg, vilket ändå gav snittet 3,6.

Borderlands 3 har med andra ord ett rikt arv att förvalta.