Epic har hamnat i skottgluggen på sistone, efter avtal med flera utgivare som ger dem tidsbegränsad ensamrätt att sälja pc-versioner av spel i Epic Game Store. Till dessa hör Metro: Exodus och The Outer Worlds, och det spekuleras i att också Borderlands 3 hamnar där. Det här har rört upp känslor hos pc-spelare, som vill välja bland flera butiker eller av olika skäl inte vill handla från Epic.

Nyligen sa en ansvarig för Epic Store att man inte ville göra så igen, syftande på det extremt sena beskedet att Metro: Exodus blev exklusivt – bara två veckor innan premiären. Men "vill inte" är inte samma sak som "ska inte", för nu säger Epics grundare och VD Tim Sweeney att man är öppna för fler avtal om ensamrätt med utgivare och utvecklare. Och det oavsett vad de tidigare sagt och planerat kring release på Steam.

Ett inte särskilt PR-mässigt svar, får man väl säga. Samtidigt ska man komma ihåg att det är de som äger spelen – utgivarna och utvecklarna – som bestämmer var deras spel ska säljas, inte Tim Sweeney och Epic. De verkar på samma fria marknad som Steam, Gog och de andra, som med lika bra eller bättre erbjudanden skulle hindra att spelen får ensamrätt. Money talks, som bekant. Och åtminstone Valve torde ha en kassakista stor nog att ge Epics en match, om man så ville.