10. Detroit: Become Human

David Cage är inte världens bästa berättare, men det han saknar i fingertoppskänsla tar han igen i entusiasm och tekniska triumfer. Detroit: Become Human är ett tio timmar långt spektakel som trots att det handlar om maskiner lyckas vara det mest mänskliga Cage har åstadkommit.

Vi följer tre olika androider; Kara som hittar människan i sig, Markus som hittar krigarinstinkt, och så Connor som in i det längsta fortsätter vara en plikttrogen polisandroid. Tillsammans väver de tre en rafflande framtidsthriller där du sätter din prägel genom den slags människa du väljer att vara.

9. Subnautica

Subnautica dyker under ytan på överlevnadsgenren. Där nere i djupet finner vi en märkvärdigt vacker värld som hela tiden balanserar mellan rofyllt meditativ och klaustrofobiskt skrämmande. Du kan bygga enorma undervattensbaser, följa huvudstoryn och tillverka verktyg, utrustning och undervattensfarkoster.

I den här sällsamma världen är det dock främst utforskandet som står i centrum. Från det brutna solljuset och de ljusa sandbottnarna nära ytan, till det hotfulla mörkret djupt där nere i det okända, är detta en plats du sent ska glömma. Det är en upplevelse som tar andan ur den bästa, bokstavligen. Håll koll på syret, och simma lugnt.

8. Battlefield 5

Gammal kärlek rostar lika lite som en välsmord tank från det tyska krigsmaskineriet, och Dice levererar ett av de bästa Battlefield-spelet på många år, med gameplay som påminner mycket om favoriten Bad Company 2. Snabbt, intensivt och med en förstörelse som både är grafiskt läcker och på allvar påverkar banorna.

Samtidigt börjar just maskineriet bakom varumärket att gnissla lite och vi hoppas att nästa Battlefield-spel får ta lite mer tid på sig och angripa serien från en helt ny infallsvinkel. Det storslagna kan ni Dice, nästa gång vill vi bli överraskade.

7. Wreckfest

Wreckfest är känslan av att köra bil med ett barns konsekvenstänk. Det vill säga – inget konsekvenstänk alls, bara maximalt kul. Bugbear serverar en god portion racing med trovärdig körfysik bakom galenskaper som gräsklipparrace och korta banor där bilarna möts i maxfart, utan skyddsräcken.

Det är inget nytt Flatout, men släktskapet är svårt att missa. Lekfullt och galet, med attityd och folkrace-känsla. Bugbear har begått årets i särklass roligaste racing. Köp minst ett exemplar, mest som belöning åt dig själv men också så att Next Car Game inte blir finnarnas sista.

6. Assassin's Creed: Odyssey

Ett år efter Origins var Ubisoft, sin vana trogen, tillbaka med Assassin's Creed Odyssey. De som anade att serien var på väg att urvattnas igen kom snart på andra tankar när Kassandras (eller Alexios) skepp lättade ankar och styrde ut mot den grekiska övärlden och en ocean av äventyr.

Odyssey är stort som en mytologisk best och intrikat som Minos labyrint. Följer du den tragiska familjesagan till slutet är det bara början för härnäst väntar nära femtio tempelriddar-föregångare på att lönnmördas, samt sci-fi-gåtor som får det att vattnas i munnen på seriens trognaste fans.