Tyskland kan vara på väg att lätta lite på sin hårda lagstiftning mot användning av nazistiska symboler i spel. En åklagare har valt att inte pröva användningen av ett spegelvänt hakkors i det satiriska webbläsarspelet Bundesfighter II Turbo, skriver intresseorganisationen Verband für Deutschlands Video- und Computerspieler.

Inför Förbundsdagsvalet i september 2017 släppte det skattefinansierade Funk Media Bundesfighter II Turbo, ett fightingspel i vilket partiledarna går loss på varandra i bästa Tekken-stil. Alexander Gauland, ledare för högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, har en specialtattack där han hoppar upp i luften och positionerar armar och ben så att de antar formen av ett spelgelvänt hakkors. (Okänt vad Gauland tycker om saken.)

Se Gauland utföra sin kontroversiella specialattack 2:36 in i filmen.

Enligt rådande tysk rättspraxis borde detta inte vara tillåtet – nazistiska symboler har varit förbjudna i spelsammanhang sedan en dom mot Wolfenstein 3D 1998. En domstol i Frankfurt fastslog då att hakkors och liknande enbart får användas i "socialt lämpliga" situationer, t.ex. för utbildning eller satir. Men spel bedöms alltså inte höra hemma i den kategorin. Så sent som i höstas tvingades Machinegames och Bethesda stryka nazistiska symboler (och raka mustaschen av en åldrad Hitler) i den tyska versionen av Wolfenstein II.

Nu gör alltså åklagaren bedömningen att hakkorset i Bundesfighter II Turbo inte faller under de hårda lagarna. Ett av skälen är att spelets syfte var att få framförallt unga att gå och rösta. Beslutet innebär alltså inte att det är fritt fram för nazisymboler och liknande i spel i Tyskland framöver, men det kan vara ett första steg mot viss uppmjukning av de hårda lagarna. En åklagare nämner till exempel att dagens lagstiftning är "föråldrad".