Chet Faliszek gick från att utgöra Valves manusförfattargäng till att bli deras frontman för virtual reality. I slutet av förra året slutade han dock på Valve för att istället leda en ny spelstudio i Seattle. I en lång utläggning på Twitter riktar han mycket stark kritik till Oculus Rift och hur ägarna Facebook samlar in data från användarna och hur detta inte bara är en fara för utvecklingen av både augmented och virtual reality men också samhället i stort.

Som exempel skriver han att Facebook spårar alla rörelser och platser för utrustning, exempelvis Android-telefoners samtalslistor som det varit snack om senaste tiden. Det kanske inte är ett problem för VR/AR-produkter i dagsläget men dessa produkter kommer med största sannolikhet bli en allt större del av vår vardag, vilket innebär ytterligare mikrofoner och kameror som kan samla på sig personlig data.

Han menar att de nuvarande användaravtalen, som lovar att inte använda denna data på ett otillbörligt sätt inte räcker då Facebook gång på gång brustit i detta förtroende. Och varför ha sådana löften från första början istället för att helt enkelt inte samla in datan.

Han går så långt som att kalla Facebook (och därmed Oculus) ett dataspårningsföretag, inte ett social mediaföretag. Han pekar också på det intressanta faktum att chefen för Oculus-avdelningen tidigare ledde reklam- och affärsavdelningen på företaget. Andrew Bosworth, som han heter, hamnade nyligen i blåsväder efter att han i ett två år gammalt internt läckt dokument kallat alla former medlemstillväxt goda, oavsett vad personerna vill använda Facebook till.